Projekti Žiroskop i Kortil uživo tijekom srpnja organiziraju dvije radionice, namijenjene mladima, ali i ne-tako-mladima. Riječ je o radionici VJ-inga (mapiranja) koju će voditi Damjan Šporčić (Gospodin Brodski / Oblik3) te radionici street arta koju će voditi Tanja Blašković, Dorijan Šikić i Dominik Grdić.

Sudjelovanje je moguće uz prethodnu prijavu na adresu GalerijaKortil@hkd-rijeka.hr do 11. srpnja 2020. godine.

U tjednu prikupljanja prijava otvoren je i poziv građanima za predlaganje motiva za oslikavanje u okviru street art radionice – prijedlozi se primaju na adresu GalerijaKortil@hkd-rijeka.hr do 14. srpnja 2020. godine.

RADIONICE

VJ-ING
Voditelj: Damjan Sporčić
Broj polaznika: 10-15
Vrijeme i mjesto održavanja:
13.7. od 17 do 18:30 sati / atrij HKD-a
15.7. od 17 do 18:30 sati / atrij HKD-a
17.7. od 17 do 18:30 sati / atrij HKD-a
Završna produkcija/projekcija na pročelja zgrade – u listopadu 2020.

VJ (Video Jockey) ili mapiranje je pojam koji se veže prvenstveno za aplikaciju videa na arhitektonske površine. Koristeći napredne računalne programe koji mogu istaknuti obilježja zgrada, javnih spomenika i javnih prostora (trgova, pješačkih zona), kao i zgrada industrijske baštine, video mapping daje novo značenje urbanom krajoliku i oživljava scenografiju grada.

Za vrijeme uvodne radionice polaznici će se upoznati s osnovama profesionalnog videomapping softvera i hardvera. Imat će priliku upoznati se s osnovnom terminologijom, tehničkim karakteristikama projektorskih lampi, kabela i video signala, ali će se suočiti i s estetskim pitanjima oko vizualno-kreativnih rješenja za svaki rad. Osim rada na računalu, polaznici će se okušati i u izradi alternativnih oblikovanja objekata na kojima se animacija prikazuje, izradi urbane scenografije ili jednostavno u rasporedu animacija na pročelja stambenih okolnih zgrada.

Damjan Šporčić (Gospodin Brodski / Oblik3) – multidisciplinarni umjetnik – freelancer. Stekao zvanje profesora likovne kulture pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Redoviti član ULUPUH-a od 2014. Trenutačno fokusiran na vizualizacije te interaktivne video instalacije u funkciji scenografije za glazbena i razna kulturno umjetnička događanja. Eksperimentira s audio-vizualnim tehnologijama i elektrotehnikom. Od 2014. vodi niz radionica na temu VJ-inga,video mapiranja za djecu i odrasle. https://www.facebook.com/OBLIK3

STREET ART
Voditelji: Tanja Blašković, Dorijan Šikić
Predavač: Dominik Grdić
Broj polaznika: 10-15
Vrijeme i mjesto održavanja:
14.7. uvodno predavanje, grupni rad na motivu, skica / od 18 do 20:30 sati / galerija Kortil
16.7. predavanje, izvedba Trafostanica OŠ Centar / od 17 do 20:30 sati / galerija Kortil
17.7. rad na muralu i završni premazi / od 9 do 17 sati / galerija Kortil

Street art – vandalizam ili umjetnost? Polaznici će se kroz tri susreta upoznati s odabranom lokacijom i njenim karakteristikama. Razgovarat će o motivima koji mogu biti vezani za ovaj dio grada, odnosno Sušak, njegovu prošlost i/ili sadašnjost ili na osobe koje su ga obilježile. S dobivenim inputima i osobnim kreativnim zapažanjima slagat će svoje ulično-umjetničke koncepte i ideje od kojih će jedan odabrani koncept biti izveden pod mentorstvom riječkih umjetnika. Radionica je namijenjena učenicima, studentima i općenito mladima koje zanima street art scena. Mladi će na radionicama uz vodstvo umjetnice Tanje Blašković te umjetnika Dorijana Šikića i Dominika Grdića naučiti više o uličnoj umjetnosti općenito, razraditi vlastite ideje za konkretan prostor, te steći znanja o pravnim okvirima izvedbe murala u javnom urbanom okruženju, nakon čega slijedi izvedba odabranog idejnog rješenja. (U slučaju prolazne kiše i lošeg vremena radionica street arta će se održati, ali će njen izvedbeni dio u javnom prostoru provest kad se steknu vremenski uvjeti.)

Tanja Blašković, magistrica likovne pedagogije (APURI), trenutno djeluje u Rijeci i to u raznim umjetničkim područjima – od dizajna i ilustracije, scenografije, kostimografije, street arta, umjetničkih instalacija od plastike, tapiserija, primijenjene umjetnosti… Sudjeluje u raznim projektima i jedna je od urednica art fanzina Superkul, te prvog hrvatskog muzejskog fanzina Beni (MMSU Rijeka).
Dorijan Šikić – Dodo, 2016. diplomirao je na APURI, izlagao na više desetaka samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Medij u kojima djeluje su: slikarstvo, mozaik, land art, glazba.
Dominik Grdić, medijski umjetnik i producent u kulturi. Bavi se fotografijom, videom i audiovizualnim instalacijama. Fokusiran je na suvremene oblike suradničke umjetničke prakse, edukaciju i interdisciplinarne umjetničke i kustoske projekte.

Projekt Žiroskop financiran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Kultura u centru – potpora javno-civilnog partnerstva u kulturi, UP.04.2.1.04.0078 – Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Nositelj projekta je Drugo more, a partneri na projektu su Grad Rijeka, Savez udruga Molekula, Filmaktiv, Ri Rock i Prostor Plus.

Kortil uživo je program za zajednicu koji provodi Galerija Kortil od 2016. godine nizom edukativnih radionica i aktivnosti u javnom prostoru.