Najpoznatija globalna platforma za mapiranje startup ekosustava i istraživački centar StartupBlink objavio je svoje godišnje izvješće prema kojem je Rijeka i dalje drugi najbolji grad za razvoj startupova u Hrvatskoj, odmah iza Zagreba, dok je na svjetskoj ljestvici napredovala za čak 11 mjesta u odnosu na 2022.

Izvještaj pod nazivom Global Startup Ecosystem Report 2023 smješta Rijeku na 439. mjesto u svijetu i 32. u regiji istočne Europe, a stalnom napretku njene pozicije doprinose registrirani startupovi, od kojih su mnogi proizašli iz Startup inkubatora Grada Rijeke te dio poduzetnika koji su u inkubatorima Riječke razvojne agencije Porin.

Prema analizi StartupBlinka, u Rijeci se u odnosu na lani ponešto izmijenila startup klima, pa danas u većoj mjeri privlači i podupire mlada poduzeća iz područja energije i okoliša, marketinga i prodaje te trgovine i e-trgovine.

U periodu od 2020. do danas, riječki se poduzetnički ekosustav na globalnoj ljestvici popeo za 22 mjesta, što je izvrstan rezultat imajući u vidu nepovoljne ekonomske i razvojne  okolnosti prouzročene epidemijom, ratnim zbivanjima i inflacijom.

Platforma StartupBlink svake godine donosi novu rang ljestvicu najboljih startup ekosustava koja obuhvaća 100 država i 1000 gradova svijeta. Hrvatska se i ove godine nalazi u prvih 50, na 44. mjestu globalnog poretka, a u europskim okvirima na 26. mjestu. Analitičari StartupBlinka ocjenjuju hrvatsku startup scenu najboljom na području Balkana, uz ključne subjekte poduzetničkog ekosustava – jednoroge Infobip i Rimac Automobili, te zagrebačku tvrtku Gideon. Kao najveće izazove u poticanju poduzetništva ističu zatvorenost sustava prema privatnim investicijama i potenciranje javnih potpora.

U globalnom izvještaju StartupBlink-a za 2023. svoj kratki osvrt dao je i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović:
“Riječki startup ekosustav u posljednjih 10 godina bilježi napredak. Kroz taj period u sinergiji Gradskih odjela, Riječke razvojne agencije Porin i Startup inkubatora Rijeka pratimo, podržavamo i stvaramo uspješne i inovativne startupove budućnosti zahvaljujući talentiranim ljudima i njihovim kreativnim poslovnim idejama. Izvješće StartupBlink-a to pokazuje, napredak je u posljednje tri godine vidljiv i globalno, te se Rijeka nalazi među TOP 500 gradova u svijetu. Čast nam je što je StartupBlink prepoznao naš uspjeh!”