Prema najnovijim rezultatima istraživanja LOTUS 2011/2012 o transparentnosti rada i funkcioniranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, Rijeka je obranila i zadržala titulu najtransparentnijeg grada koju je ponosno ponijela 2009. godine.

Novo istraživanje “LOTUS – lokalna, odgovorna i transparentna uprava i samouprava – 2011/2012” provedeno je u svih 576 općina, gradova i županija i to u organizaciji Udruge GONG i Udruge gradova. Ova istraživanja se provode u okviru projekta “Zajedno protiv korupcije”, financiranog putem IPA programa 2008., uz sufinanciranje Ureda za udruge Vlade RH i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Rezultate istraživanja danas su, u Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, predstavili Nives Miošić i Duje Prkut iz GONG-ovog Istraživačkog centra, a svoja iskustva o naporima koje ulažu u transparentnost predstavili su Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Srećko Vuković, načelnik Općine Bizovac, Marijan Škvarić, gradonačelnik Grada Lepoglave i Siniša Hajdaš Dončić, bivši krapinsko-zagorski župan.

Uručenje nagrade za najtransparentniji grad - okrugli stol

Uručenje nagrade za najtransparentniji grad – okrugli stol

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel u svojem je izlaganju, među ostalim, naveo da čelnici lokalne i regionalne samouprave imaju mogućnost stvarati svojevrsne trendove transparentnosti, podizati ljestvicu u smislu uključivanja građana u donošenje odluka i na taj način slati poruku i središnjoj državnoj vlasti, a i ostalim jedinicama lokalne samouprave o tome što je poželjno ponašanje.
“S druge strane”, naveo je Obersnel, “činimo jednu još važniju stvar – posredno educiramo, točnije, upućujemo građane koliko je široka paleta informacija koje im trebaju i mogu biti dostupne.”

Obersnel je dalje istaknuo tri specifična riječka projekta vezana uz komunikaciju s građanima, pružanje informacija i transparentnost u donošenju odluka – edukativnu proračunsku igru “Proračun(ajme)”, projekt e-konzultacija s građanima i rubriku Tužibaba na gradskom portalu Moja Rijeka.

Uručenje nagrade za najtransparentniji grad - okrugli stol

Dodjela nagrade za najtransparentniji grad

Govoreći o razlozima – zašto biti transparentan – riječki je gradonačelnik istaknuo još jedan benefit koji transparentnost donosi – “Što više podataka objavite ili učinite javno dostupnima, to je zapravo lakši i rasterećeniji rad lokalnih službenika.”

Prisutnim kolegama iz drugih gradova, općina i županija, u motivacijskom kontekstu, Obersnel je poručio: “Građani žele komunicirati, žele biti uključeni, žele znati i žele biti saslušani. Ako im to omogućite, uspješnije ćete voditi vaš grad ili općinu. Jer građani našu uspješnost mjere obimom i količinom odgovaranja na njihove potrebe, a potrebe i stavove građana možete doznati jedino ako ih o tome pitate.”

Obersnel je svoje izlaganje zaključio riječima: “Osobno sam uvjeren da se takvom sinergijom i takvom komunikacijom doista razvija demokracija. A u demokraciji želimo živjeti i kada jednom prestanemo obnašati funkcije na kojima smo sada.”

Nagrada Gradu Rijeci kao najtransparentnijem gradu

Nagrada Gradu Rijeci kao najtransparentnijem gradu

Predstavljanju rezultata, uz predstavnike regionalne i lokalne samouprave, nazočili su i Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a, Dario Runtić, savjetnik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Arsen Bauk, ministar uprave.

Predstavnicima petnaest gradova, općina i županija koji su u istraživanju iskazali najvišu razinu transparentnosti rada, uručene su nagrade LOTUS.

Podsjećamo, prvo LOTUS istraživanje provedeno je početkom 2009. godine, a rezultati su objavljeni neposredno uoči lokalnih izbora u svibnju 2009. Istraživanjem 2009. je obuhvaćeno svih 556 gradova i općina u Republici Hrvatskoj, dok je u istraživanje 2011. godine uvršteno i svih 20 županija.

Istraživanje LOTUS fokusirano je na probleme funkcioniranja lokalnih vlasti u odnosu na informiranje građana i njihovo uključivanje u odlučivanje.

Transparentnost rada jedinica lokalne samouprave obuhvaća pet dimenzija:

  • javnost sjednica vijeća/skupštine,
  • javnost odluka jedinica lokalne samouprave,
  • suradnja s civilnim društvom,
  • poštivanje Zakona o pravu na pristup informacijama te
  • ustroj mjesne samouprave.

Za potrebe istraživanja informacije su prikupljane uvidom u statute gradova/općina te poslovnike vijeća i skupštine; putem upitnika koji je poslan svim gradovima/općinama, pregledom službenih internetskih stranica te direktnim kontaktom putem telefona. Projektni tim ovog istraživanja čine: voditelji projekta Nives Miošić i Duje Prkut; savjetnici za doradu metodologije te analize rezultata i završne studije Dragan Bagić i Marina Škrabalo; savjetnici za pitanja u vezi lokalne samouprave Dario Runtić i Dragan Zelić; pravna savjetnica Vanja Škorić; istraživači Joško Bellotti, Mirjana Grbac i Danela Žagar, a autorica projekta je Suzana Jašić.

Cjelokupni rezultati navedenog istraživanja objavljeni su u bazi podataka na www.gong.hr.