U riječkoj Gradskoj vijećnici danas su održane konzultacije o uređenju parka Mlaka u kojima su sudjelovali učenici riječkih osnovnih škola Podmurvice i Gelsi. Konzultacije su organizirane u sklopu projekta „Rijeka –Zdravi grad“, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

U sklopu Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, u suradnji s Gradom Rijekom, provode aktivnosti uređenja parka Mlaka. Uzimajući u obzir važnost uključivanja krajnjih korisnika u planiranje uređenja, organizirane su konzultacije o uređenju u kojima je sudjelovalo oko 50 učenika osnovnih škola Podmurvice i Gelsi.

Konzultacije o uređenju parka Mlaka

U konzultacijama su sudjelovali učenici osnovnih škola Podmurvice i Gelsi

Uvodno predstavljanje projekta „Živjeti zdravo“ i njegovog modula „Volonteri u parku“ održala je dr. Helena Glibotić Kresina, voditeljica Odjela socijalne medicine pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ, a razgovor s učenicima vodila je Nevenka Vlah također iz Zavoda. Tijekom konzultacije učenici su izrazili svoje želje i potrebe, dali prijedloge za uređenje parka, kao i skrenuli pažnju na trenutne probleme. Zapisnik koji će proizaći iz konzultacija služit će kao smjernica prilikom planiranja uređenja.

U konzultacijama su, osim učenika i djelatnika škola, sudjelovali i ravnateljica OŠ Podmurvice prof. Dubravka Dužević, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Karla Mušković, ravnatelj Direkcije zajedničke komunalne djelatnosti Odjela gradske uprave za komunalni sustav Željko Vitas, Savjetnica za školstvo iz Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Marina Peranić Ševeljević, koordinatorica aktivnosti “Volonteri u parku“ Tihana Jurišić te voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić.

Nacionalni program Živjeti zdravo provodi se od 2014. godine u suradnji Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i županijskih zavoda za javno zdravstvo. Programi i aktivnosti programa usmjereni su na poboljšanje zdravlja cijele populacije, jer djelovanjem u lokalnoj zajednici nastoje informirati, educirati i senzibilizirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života. U provedbi programa sudjeluju međuresorna tijela državne uprave i druge institucije. Program obuhvaća pet komponenti od kojih je jedna Zdravlje i okoliš (modul „Volonteri u parku“), u sklopu koje će se urediti i park Mlaka.

Grad Rijeka principe projekta Zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije slijedi još od 1990. godine, a projekt “Rijeka – Zdravi grad” već je skoro 30 godina okvir za rješavanje problema s kojima se suočavaju moderni gradovi, poput brige za osjetljive skupine, socijalne zaštite, zaštite okoliša, odnosno svega što utječe na zdravlje građana, a na što bi trebalo obratiti pozornost pri donošenju političkih odluka na lokalnoj razini.