U prostorijama Doma Crvenog križa Rijeka održana je završna konferencija EU projekta „Rijeka zajedništva – širenje izvaninstitucionalnih usluga na području Aglomeracije Rijeka“.

Projekt je financiran iz poziva Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb, a u okviru ITU mehanizma Urbane aglomeracije Rijeka. Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, a partner Općina Čavle.

Na konferenciji za medije projekt su predstavili ravnateljica Gradskog društva Crvenog Križa Rijeka dr.sc. Petra Šuljić,prof., načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, programski koordinator projekta Željka Kinkela i voditeljica projekta Dunja Zagorac Šimac.itu

Ukupna vrijednost projekta iznosi 231.799,60 eura, a projekt je trajao od 14. prosinca 2021. do 14. prosinca 2023. godine.

Cilj projekta je bio unaprijediti pružanje socijalne usluge pomoći u kući na području UA Rijeka te pokrenuti pružanje usluge psihosocijalne podrške i savjetovanja putem mobilnih timova Crvenog križa.

Usluga pomoći u kući uključuje dostavu toplog obroka, lijekova, namirnica, higijenskih i ostalih potrepština korisnicima, mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, pružanje usluge psihosocijalne usluge i savjetovanja te ostalu pomoć. Kroz provedbu projekta sufinancirao se rad voditelja zdravstvenog odgoja, voditelja ugostiteljskih djelatnosti, programskog koordinatora, psihologa, dva vozača, kuhara te administratora projekta. Ukupno je usluge koristilo stotinjak pripadnika ciljne skupine (starije i nemoćne osobe).

Ovim projektom direktno se povećao broj korisnika za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga, što je doprinijelo socijalnom uključivanju ranjivih skupina i osjećaju osobnog dostojanstva. Ostvarenje rezultata projekta doprinosi realizaciji specifičnih ciljeva poziva tj. unaprjeđenju kvalitete i širenju izvaninstitucijskih usluga, te pružanju podrške procesu deinstitucionalizacije i podizanju svijesti javnosti o istome, čim se direktno doprinosi realizaciji općeg cilja projekta.

Kroz projekt su se oformila dva mobilna tima koja pružaju uslugu pomoći kroz dostavu  toplog obroka, namirnica, lijekova i sl. Također, nabavljeno je novo vozilo i opremljena je kuhinja dodatnim kuhinjskim aparatima i potrepštinama čime se povećala kvaliteta pružanja socijalne usluge kroz bržu i efikasniju pripremu obroka te bržu dostavu.

Od travnja 2022. godine zaposlen je i psiholog koji pruža psihološku podršku i savjetovanje u domu korisnika. Osim navedenog, djelatnici Crvenog križa pružili su i skoro svakodnevno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi kod korisnika, te su pružena individualna savjetovanja na temu zdrave prehrane, prevencije padova kod starijih osoba, prevencije Alzeimerove bolesti, prevencije osteoporoze, tjelovježbe.

Posebno je za istaknuti 100 korisnika kojima je  pružena potpora i pomoć, a uzimajući u obzir promjene koje donosi proces starenja kao što su odlazak u mirovinu, povećani rizici od bolesti i invalidnosti, financijska ovisnost, socijalna isključenost i sl. , a što rezultira potrebom starih ljudi za potporom zajednice, odnosno razvijenost mreža i oblika pristupanja brizi i skrb o starijim i nemoćnim osobama. Zbog toga su izuzetno važne mjere i akcije koje se poduzimaju s ciljem očuvanja ili podizanja kvalitete života starih i nemoćnih ljudi.

U sklopu projekta održana su tri predavanja/radionice za krajnje korisnike i jedan okrugli stol na temu deinistucionalizacije i širenja mreža izvaninstitucionalnih usluga, čime se naglasila važnost i dobrobit deinstitucionalizacije u organizacijama koje svojim radom i primjerima dobre prakse doprinose procesu deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije.

Nositelj projekta – Hrvatski crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka i partner na projektu Općina Čavle te voditelj projekta Mydonia consulting d.o.o. zadovoljni su provedenim projektom te suradnjom s korisnicima.  Nadaju se i dalje apliciranju projekata na slične pozive te nastavku ovakvih usluga.

Zadovoljstvo provedbom projekta izrazili su i korisnici:

„Ja sam zadovoljna s projektom. Meni je ovo super. Zadovoljna sam sa svime, najviše sa psihologinjom. Svaki razgovor puno znači. Svaka čast onome tko je ovo izmislio,“ kazala je Gordana.

„Ovo je divan projekt i sretna sam što sam u njega uključena. Lijepo mi je razgovarati s nekim tko me razumije i vrijeme mi puno brže prođe“, istaknula je Rozika.

„A to je divno da postoji uopće taj projekt. Toliko godina imam, toliko svega, a nitko me nikad nije posjetio i da ne postoji projekt nitko ne bi znao za mene. Zadovoljna sam s psihologinjom, mnogo mi to znači što mi dolazi, a rezultat će valjda doći, ali uskočili ste mi kad je najpotrebnije bilo,“ rekla je Nedjeljka.

Europski socijalni fond