Od Guvernerove palače gdje je  1949. započeo s radom kao Galerija likovnih umjetnosti, preko ulice Dolac u koju se preselio 1956., prvo kao Moderna galerija, a poslije kao Muzej moderne i suvremene umjetnosti, ovaj prepoznatljivi riječki Muzej seli u H zgradu bivše tvornice Rikard Benčić, u kojoj svoja vrata otvara 22. rujna 2017. godine izložbom Tomislava Gotovca, Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte.

Muzej se useljava u novi prostor koji se uređuje prema projektu arhitekta Dinka Peračića, u stanju u kojem može započeti sa svojim društvenim i kulturnim radom. Postavljene su arhitektonske smjernice prema kojima će se Muzej razvijati u fazama, sukladno raspoloživim financijama i vlastitim potrebama. Program i prostor zajedno će se organski razvijati. Arhitektura je ponudila osnovu po kojoj će se svaka nova intervencija kojom se unapređuje prostor uklopiti u buduću cjelinu.
Program će se istovremeno razvijati u više smjerova i pokrivati više razina djelovanja uz naglasak na neposrednu uključenost i razvijanje participativnih projekata s korisnicima programa kao osnovne smjernice rada i načela djelovanja Muzeja.

Izložba Tomislava Gotovca

Izložba Tomislava Gotovca

Cilj programa je između ostalog razbiti predrasude i nelagodu u percepciji suvremene umjetnosti. Svojim aktivnostima MMSU u život grada Rijeke uvodi modernu i suvremenu umjetnost, potiče umjetničku produkciju kao i kritičke diskurse o umjetnosti, kulturi, društvu i politici te otvara javni prostor za diskusiju, reakciju, poticanje razvoja i aktivno bavljenje suvremenom kulturom i umjetnošću.

Posljednja izložba koju MMSU organizira u ulici Dolac-a je izložba Zdravka Milića, Radovi 1981. – 2017., kojom ćemo se Muzej oprostiti od prostora koji je koristio preko 60 godina. Prva izložba koja se postavlja u novim prostorima bivše tvornice Rikard Benčić je izložba Tomislava Gotovca, Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte.

MMSU ekipa – Stošija Baljak Gržančić, Vilma Bartolić, Milica Đilas, Kora Girin, Tatjana Jelovica, Ivo Matulić, Tamara Medač Medija, Verica Mitrović, Ksenija Orelj, Vanja Pužar, Sabina Salamon, Anton Samaržija, Snježana Sinčić, Nataša Šuković, Marina Tkalčić, Slaven Tolj i Diana Zrilić – poziva Vas da zajedno okrenete novu stranicu u povijesti Muzeja.