U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na 25. obljetnicu vojno-redarstvene akcije „Oluja“ u Rijeci su položeni vijenci na spomen-obilježja, održan mimohod zastava i svečana misa.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježeni su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježja poginulima u Domovinskom ratu, Aleji poginulih branitelja Domovinskog rata, Centralnom križu centralnog gradskog groblja na Drenovi te na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Počast poginulim braniteljima odali su članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanstvo Predsjednika RH, Vlade i Sabora, izaslanstva ministarstva unutarnjih poslova, obrane i hrvatskih branitelja, Glavnog stožera OSRH, predstavnici Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Policijske uprave primorsko-goranske, predstavnici političkih stranaka sa područja grada i županije, te brojni predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Delegacija Grada Rijeke na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Markom Filipovićem položila je vijence i na spomen-obilježju na groblju Trsat.

Uoči polaganja vijenaca na Mostu hrvatskih branitelja održan mimohod zastava

Uoči polaganja vijenaca na Mostu hrvatskih branitelja održan mimohod zastava

Prije dolaska na završni dio manifestacije organiziran je svečani mimohod koji je kretao od trga 128. brigade do Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Mimohod je predvodio zastavni vod sa zastavama postrojbi našeg kraja koje su bile sudionice Domovinskog rata te Gradska glazba Trsat.

Na samom Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, nakon intonacije himne prisjetilo se svih 222 poginulih tijekom Domovinskog rata s područja Primorsko-goranske županije, a pročitana su i imena 23 branitelja poginulih tijekom same akcije Oluja. U  čast poginulih sinoć je Klub navijača Armada Rijeka održao već tradicionalnu bakljadu na Krčkom mostu.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, još jednom je izvedena pjesma “I u ratu i u miru – ljubim te moja Hrvatska”. Naime, tijekom posljednjih mjeseci u sklopu projekta „Zajedno u ratu – zajedno u miru 1995.-2020.“ u organizaciji Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ skladana je i uglazbljena pjesma „I u ratu i u miru – ljubim te moja Hrvatska“ s pratećim spotom, djelo kvarnerskih glazbenika nastalo s ciljem stvaranja zajedništva građana.

U sklopu projekta također je i na postamentima na Korzu postavljena izložba fotografija „25 godina poslije“, koja se može pogledati do 10. kolovoza. Nadalje, na inicijativu MO Zamet na Trgu Riječkih olimpijaca na Zametu postavljeno je spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata sa područja Zameta.

Partneri projekta „Zajedno u ratu – zajedno u miru 1995.-2020 su udruge proistekle iz Domovinskog rata s područja Primorsko-goranske županije, pokrovitelji su Primorsko-goranska županija i Ministarstvo hrvatskih branitelja, uz supokroviteljstvo Grada Rijeke te drugih gradova i općina s područja županije.

Današnji program svečanog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 25. godišnjica vojno-redarstvene akcije „Oluja“, završen je svetom misom zahvalnicom za domovinu i za poginule i umrle hrvatske branitelje. Sveta misa služena je u Svetištu Majke Božje Trsatske, a predvodio ju je gvardijan, fra Bernard Barbarić u koncelebraciji s policijskim kapelanom Pavaom Mokrim i vojnim kapelanom Mirkom Vukojom. U nadahnutoj propovijedi istaknuo je značaj današnjeg dana za sve branitelje i sve građane koji cijene njihovu žrtvu, podsjetivši  još jednom da se itekako imamo čime ponositi.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj datum 1995. godine Hrvatska vojska je oslobodila okupirani Knin u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“. Operacijom “Oluja” vraćen je u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije.

„Oluja“ je, uz „Bljesak“, ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.