Bojan Kurelić (AM) – koji je na sjednicu došao obučen u dres NK Orijent pitao je koliko će još mladih imati priliku obući dres to Kluba koji se našao u stečaju. Pitao je što je Grad poduzeo da se to ne dogodi i da se ne izgubi povijesna sportska institucija koja djeluje 95 godina te nadodao kako bi mu bilo drago da se gradonačelnik angažira kao što se angažirao oko NK Rijeke i da Klub dobije svog investitora.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel odgovorio je kako je izuzetno dirnut onima koji su lažno zabrinuti za sudbinu Orijenta ili Kvarnera i koji se jave onda kada stvar dođe do apsurda. NK Orijent je udruga sa svojom upravom, koju bira Skupština koja ujedno bira i predsjednika. Moglo bi se pitati zašto ta Skupština bira predsjednika koji nabavi 5 milijuna kuna i onda blokira klub zadužnicom od 5 mil kuna. Skupština je izabrala i direktora koji upravlja klubom onako kako upravlja. O tome što će biti s NK Orijentom ne odlučuje gradonačelnik nego članovi te sportske udruge. S obzirom na dugovanja koje Orijent ima, a koja iznose oko 7 milijuna kuna teško da se može nešto učiniti. Obersnel je pitao tko je taj tko bi trebao naći tih 7 milijuna kuna i gdje. Jedno je sigurno, iz proračuna Grada Rijeke se ta sredstva ne mogu izdvojiti. Prvo, jer se ne mogu pokrivati dugovi neodgovorne uprave. Gradonačelnik je kazao kako je činjenica da je posljednjih godina Grad pomagao funkcioniranje kluba preko omladinske škole. Sada je ovo za svih najbolje rješenje. NK Orijent će otići u stečaj i nastaviti raditi kao nova sportska udruga Orijent 1909., na isti način kako je to svojedobno riješeno s košarkaškim klubom Kvarner koji sada uspješno nastupa. Rješenje za NK Orijent će se naći, kao što se našlo i za druge sportske udruge. Naravno, kazao jer gradonačelnik, za to prije svega treba postojati volja onih koji sada vode klub. Ako postojeća uprava ima rješenje, on neće sprječavati nikoga da taj koje nađe rješenje bude predsjednik kluba i pomoći će mu da bude predsjednika kluba.

Predrag Miletić (RI) je kazao kako je neki dan u novinama pisalo da je Grad dodijelio prostore Marganovo u Harteri Savezu udruga Molekula za kulturno –umjetnički edukacijski centar. Prema Miletiću radi se o zapuštenom prostoru u polu ruševnom stanju. Pitao je ukoliko dođe do urušavanja i ozljeđivanja, tko će biti odgovoran što je takve objekte dao na korištenje mladima.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel odgovorio je kako je vijećniku Miletiću promakla činjenica da je osim Hartere, odnosno Marganova toj istoj udruzi dato pravo upravljanja prostorom Palacha i Filodrammatice. Prostor Marganova nije ruševan, a gradonačelnik je rekao kako vjeruje da će zajedno s tom udrugom ubrzati aktivnosti oko uređenja područja Hartere. Navedeni prostor dobit će adekvatnu infrastrukturu, što se tiče struje i vode, no da bi se riješila infrastruktura, mora se znati što planiraju ostali vlasnici u Harteri. Bez jasno definiranih kapaciteta infrastrukture ne može se planirati nikakav zahvat.
Objekti Marganova, velika sala u kojoj se održavaju koncerti ili objekti sa strane, koji se koriste nisu ruševni objekti i prolaze svake godine kontrolu statičara. Postavljena je zaštitna mreža. O objektima na prostoru Hartere koji nisu u vlasništvu grada odgovaraju njihovi vlasnici, rekao je gradonačelnik.

Nikolina Milčić (Hrvatski laburisti – Stranka rada) pitala jeu kojoj je fazi revitalizacija Rikard Benčić i kako teku aktivnosti u vezi kandidature uređenja tog prostora za financiranje iz EU fondova.
Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel odgovorio je kako je taj projekt je prijavljen Ministarstvu kulture koje ga je odabralo kao jednog od strateških projekata koje će kandidirati za sredstva EU. Natječaj je nedavno zatvoren i odabrani su izvođači za projekte objekata koji se nalaze unutar Benčića. Riječ je prije svega o T-objekt koji će se rediti za smještaj Gradske knjižnice Rijeka i tzv. ciglenog objekta za Dječji muzej, a priprema se dokumentacija za H objekt. Do predviđenog roka odnosno do 10 ili 11 mjeseca imat ćemo sve projekte koji bi trebali biti preduvjet za prijavu za fondove EU.

Snježana Čop (HNS) je kazala kako mještani Orehovice imaju problema s osiguranjem prometa pješaka zbog neodgovarajućeg nogostupa na tzv. Grobničkoj cesti. Pitala je kada se planira izgradnja adekvatnog nogostupa.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel odgovorio je kako ta cesta i kuće postoje tamo više od stoljeća. Postoji čitav niz tehničkih problema koje treba riješiti da bi se izgradio nogostup. U izradi su prometna rješenja kojima je predviđeno da se nogostup izgradi kao izbočeni dio izvan ceste, nad padinom. Taj bi projekt krajem ove godine mogao u realizaciju.

Sanjin Kuljanić (HNS) postavio je pitanje vezano uz pješački prijelaz u ulici J.P. Kamova. Prema njegovim tvrdnjama, djeca i roditelji koji idu u DV Veseljko pretrčavaju van pješačkog prijelaza. Kuljanić je kazao kako su građani pokrenuli postupak da se označi prijelaz, a Hrvatske ceste su rekle da se to može napraviti samo kada dobiju zahtjev lokalne samouprave.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel odgovorio je kako je taj zahtjev u Hrvatske ceste već upućivan već nekoliko navrata pa će ga ako treba uputiti ponovno.

Hrvoje Burić (HDZ) pohvalio je gradonačelnika radi projekta marine Molo longo, naglasivši kako ga raduje što je prepoznao tu ideju iz njegova izbornog programa. Burić je postavio pitanje vezano uz autobusni kolodvor Žabica prikazavši fotografije autobusnog kolodvora iz 1962.g. i današnje slike. Rekao je da ne pita kada će kolodvor biti gotov jer je to pitanje deplasirano budući to gradonačelnik obećava već 4 mandata. Sada pita kada će se popraviti ivičnjaci i signalizacija za perone na kolodvoru da one ne bude sramota grada. Burić je rekao da kad turisti vide ovakav kolodvor misle da su došli u selendru pa je od gradonačelnika zatražio datum i vrijeme realizacije te rokove kada će se ovo ružno zdanje učiniti pristojnijim.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel odgovorio je kako postojiniz projekata za uređenje putničke luke unatrag 10 godina, naglasivši da se marina ne radi s na Molo longo nego Rivi boduli. Gradonačelnik je pitao kako to da se u deset godina, u vrijeme u kojem je Lučkom upravom upravljao dugogodišnji predsjednik HDZ-a grada Rijeke nije mogla vezati niti jedna jahta. Sada se kada Lučkom upravom upravlja netko drugi, jahte bez problema mogu vezati, a postavljen je i ponton. Pitao je Burića zašto nije utjecao na svog stranačkog kolegu koji je bio ravnatelj Lučke uprave da se to prije napravi. Što se tiče uređenja Autobusnog kolodvora, zahvate mora napraviti onaj koji njime upravlja.

Vuk Prica (SDP) je kazao kako se u medijima moglo pročitati da je u PGŽ ostvaren 5% manji broj noćenja, a da mu se kada se šeće gradom čini da je turista u Rijeci jako puno. Pitao je da li su se negativni trendovi utjecali na turizam u Rijeci.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel odgovorio je kako je situacija u Rijeci drugačija u odnosni na županiju. Ostvareno je 30% povećanje broja dolazaka i isto toliko povećanje broja noćenja, što samo po sebi govori da se Rijeka, za razliku od svojeg okruženja uspjela nametnuti kao destinacija u koju se dolazi cijelu godinu. Među gostima sa 60% prevladavaju stranci, a ako razgovaramo o dobnim skupinama većinu čini dobna skupina od 30-40 godina, a zatim oni od 20-30 godina. Sada u gradu imamo 500 ležajeva u privatnom smještaju, raste broj hostela kojih ima 10, a ima najava za otvaranje novih. To je rezultat čitavog niza manifestacija i promocije Rijeke kao grada zanimljivog po svojoj povijesti i kulturnoj baštini. Nedavno je objavljen podatak da je Rijeka dobila priznanje Superior Destination Award, što su uz Rijeku, na području PGŽ dobili još samo Opatija i Lošinj.

Ida Mahmutefendić (SDP) je kazala kako je ljeto počelo, a s njime i sezona kupanja te pitala kakva je kvaliteta vode na području grada Rijeke i koji se sadržaji nude kupačima

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel odgovorio je kako još nismo dobili podatke za ovu godinu. Rezultati iz prošle godine kao i oni od prijašnjih godina pokazuju da je kvaliteta mora vrlo visoka. Samo je na jednoj ili dvije točke nešto niža, ali još uvijek zadovoljavajuća. Kada se uzme u obzir činjenica da u zaleđu imamo aglomeraciju od 200.000 stanovnika možemo biti zadovoljni rezultatima ulaganja u odvodnju i kolektor otpadnih voda koji obuhvaća područje od Preluke do Plumbuma.
Što se tiče sadržaja, na neke je sadržaje na plažama stavljao Grad, a za druge su raspisivani natječaji, kao npr. za plažu Ploče. Interes za manje ugostiteljske objekte na plažama negdje ima, ali on je na nekim plažama slabiji. Prije sezone je utrošeno milijuna kuna za uređenje plaža, a sve su u režimu čišćenja KD Čistoća prije nego na plaže dođu kupači.

Vedran Sabljak(Hrvatski laburisti – Stranka rada) postavio je pitanje vezano uz KD Kozala i uređenje grobnica, kazavši kako se susreo sa nezadovoljnim građanima koji su htjeli obnoviti grobnice i tražili ponude između ostalih i od KD Kozala, koje je bilo skuplje od privatnih izvođača. Problem je u tome što je KD Kozala građanima koji su odlučili angažirati privatne izvođače izdalo rješenje u kojem su morali tražiti dozvolu koju su morali jako dobro platiti. Pitao je zašto građani moraju dodatno plaćati dozvolu za rad na grobnicama.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel odgovorio je kako je Odlukom Gradskog vijeća reguliran način upravljanja grobljima. Tom istom odlukom je definirano sve, od tipova grobnica, do načina njihova uređivanja. Da bi se održala kvaliteta i jednoobraznost pristupa, definirano je da radove mogu odrađivati isključivo njihovi radnici. Gradonačelnik je kazao kako ne zna da je bilo pritužbi na tu odluku kao niti na KD Kozala.

Danko Švorinić (RI) je kazao kako jučer uoči Svečane sjednice dijelu sugrađana nije dopušten ulaz u Kazalište unatoč tome što su uredno imali ulaznice. Riječ je o građanima koji nisu izražavali nezadovoljstvo, nego su mirno čekali da uđu. Pitao je to je zabranio da oni uđu i zbog čega naglasivši da su svi vijećnici dobili po dvije ulaznice pa su mogli pozvati koga su htjeli. Budući da pretpostavlja da gradski vijećnici mogu pozvati koga žele, po njemu je napravljena sramota.
Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel odgovorio je kako Svečana sjednica nije kazališna predstava niti nogometna utakmica za koju se kupi ulaznica i uđe. Na Svečanu sjednicu su gosti pozvani uz pozivnicu koje potpisuje predsjednica Gradskog vijeća i gradonačelnik. Isto tako niti na Gradsko vijeće se ne može ući s ceste ukoliko se ne najavi i izrazi želja da se prisustvuje sjednici. Gradonačelnik je kazao kako ne misli da je napravio sramotu, te rekao Švoriniću da ako je on dao ulaznicu onima koji su htjeli ući sa sjednicu onda je on napravio sramotu.

Ljubica Dujmović Kosovac (Hrvatski laburisti – Stranka rada) pitala je zašto je svojedobno prestala izgradnja čekaonice i nadstrešnice na području Mjesnog odbora Škurinje na autobusnom stajalištu u ulici Ive Lole Ribara. Pitala je mogu li građani očekivati da će imati nadstrešnicu.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel odgovorio je ne zna o kojoj lokaciji je riječ. No ako je riječ o autobusnom stajalištu ispod stambeno poslovnog objekta na Škurinju, o tome je više puta govorio na Vijeću. Naime ta se čekaonica nalazi na privatnom vlasništvu. Grad ne može ishodovati dozvolu za izgradnju, a vlasnik ucjenjuje Grad jer ne želi prodati samo zemljište potrebno za čekaonicu, već traži da Grad kupi veći dio terena koji nije potreban. Gradonačelnik je kazao kako je pokrenut postupak tužbe i izvlaštenja. Ukoliko uspiju kupiti prostor nadstrešnica će se brzo izgraditi.

Čedomir Salević (SDP) postavio je pitanje vezano uz dva nekontrolirana deponija na području Trsata. Prvi na sjeveroistočnom dijelu naselja blizu Kampusa i drugi deponij na prometnici Slavka Krautzeka neposredno uz ulaz u groblje. Pitao je što se namjerava napraviti s tim deponijima.
Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel odgovorio je kako će se deponiji sanirati. Godišnje se zbog ponašanja neodgovornih sugrađana troši nekoliko mil kuna na sanaciju divljih deponija, usprkos tome što postoje dva reciklažna dvorišta gdje se otpad prima bez plaćanja naknade. Gradonačelnik je kazao kako će se postaviti rampa kojom će se kontrolirati ulaz na područje Kampusa sa strane Kačjaka. Što se tiče odlagališta kod tvrtke Jasen, rekao je da ne zna točno na čijem je zemljištu. Ako je zemljište u vlasništvu Grada, onda će se sanirati , a ako je privatno onda će komunalni redari zatražiti od vlasnika da saniraju deponij. Gradonačelnik je kazao da zna za još jedan deponij iznad brodogradilišta Viktor Lenac gdje se također odlaže različiti otpad i tamo će se postaviti rampa.

Duško Milovanović (SDP) postavio je pitanje kada će se izgraditi dječje igralište u Ćićarijskoj ulici koje je uklonjeno radi izgradnje prometnica 5025.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel odgovorio je kako je imao intenzivnu prepisku sa stanarima Ćićarijske zbog tog igrališta koje je nestalo zbog izgradnje ceste. Pronađena je lokacija površine 900 m 2 što je puno više od površine bivšeg igrališta. Krajem prošlog mjeseca potpisan je ugovor s tvrtkom Parkovi plus koja će uskoro krenuti s radovima koji bi trebali biti gotovi za dva mjeseca.

Aleksandar Bulog (SDP) je kazao kako je bilo dosta napisa vezano uz lokacije za šetanje kućnih ljubimaca te pitao kada će biti uređen prostor za istrčavanje pasa na lokaciji Petra Kobeka na Kozali.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako ne zna točno, no negdje idućeg mjeseca bit će uz taj još uređen još jedan prostor na Vežici. Nedavno je postavljena ograda na plaži za pse na Pećinama, kako psi ne bi istrčavali na cestu. Ova dva parka su samo početak, rekao je gradonačelnik te naglasio kako će slično napraviti na još 20-tak lokacija u narednim godinama, kako bi se stvorili uvjeti da na dječja igrališta ne dolaze psi, već da idu na svoje namjenski uređene površine.
Bojan Kurelić (AM) pitao je da li je točna informacija da je Grad Rijeka jedini odbio pružiti logističku potporu potpisivanju referenduma protiv outsourcinga. Prema informacijama koje ima, od Grada je zatražen štand, a sada prikupljaju potpise na školskim klupama.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako ne zna da je netko tražio, niti zna u čemu bi se ta logistička potpora trebala održavati.