Vijećnika Danka Švorinića (Lista za Rijeku) zanimalo je hoće li gradonačelnik Vojko Obersnel zatražiti odgovor od policije vezan uz događanja na subotnjoj nogometnoj utakmici između Rijeke i Dinama. Švorinić je kazao da je policija zatražila od svih koji su se parkirali ispred stadiona da uklone obilježja Armade, s obrazloženjem da se time provociraju navijači gostujućeg kluba, a da se na središnjoj tribini izvršni dopredsjednika Dinama Zdravko Mamić neprimjereno odnosio prema gledateljima, ne snoseći nikakve posljedice za svoj čin.
Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je zatražio objašnjenje od policije, želeći provjeriti je li odluka o uklanjanju navijačkih oznaka, koju smatra neopravdanom, procjena na terenu ili naredba s viših razina. Što se tiče Mamićevog ponašanja, gradonačelnik je napomenuo kako to najviše govori o samom Mamiću te dodao kako se radi o problemu Hrvatskog nogometnog saveza i nadležnih tijela, koja bi trebala podignuti prekršajni nalog.

Podsjetivši kako je Grad Rijeka svojim građanima već omogućio niz blagodati elektroničkog poslovanja, vijećnik Marko Filipović (SDP) upitao je razmišlja li se o mogućnosti da se uplatnice za račune vezane uz Grad i njegova društva dobivaju elektroničkim putem.
Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako trenutno nema niti jedne tehnološke zapreke da Grad Rijeka može dostavljati račune u elektroničkoj formi.
“Nešto slično smo realizirali prije nekoliko godina kroz pilot-projekt u suradnji s dvije poslovne banke. U međuvremenu se intenzivno razvio i sustav e-bankarstva, pa sve banke omogućavaju takvu uslugu i u kratkom roku provest ćemo ispitivanje interesa i omogućiti svima koji žele da račune za objedinjene troškove stanovanja, umjesto poštom, dobivaju elektronskim putem, a tu mislim na troškove najamnine, pričuve, komunalne naknade, potrošene vode i plina, odvoza smeća i vodne naknade, koji se plaćaju putem Ri stana,” kazao je Obersnel.

Vijećnika Branka Rađu (HDZ) zanimao je postupak ugradnje razdjelnika, nakon zaključenja natječaja kojeg je raspisao Energo u suradnji s Gradom Rijekom. Prenoseći pitanje jednog upravitelja zgrade, istaknuo je kako je natječaj pogodovao nekim ponuđačima opreme, da dio namjenskih sredstava Grada Rijeke i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost valja usmjeriti u unapređenje toplinskih stanica, da s instalacijom termostatskih ventila valja čekati do ljetnih mjeseci, dodao je kako je od ranijih natječaja cijena kompleta narasla sa 450 na 510 kn, a postavio je i pitanje donošenja pravilnika kojim treba urediti plaćanje troškova, jer oni koji ugrade razdjelnike morat će plaćati troškove onih koji ih neće ugraditi.
Gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je kako ne postoji zakonska obveza ugradnje razdjelnika, već samo obveza postojanja kalorimetra na ulazu u zgradu. Ugradnja razdjelnika je želja Grada Rijeke i Energa da sukladno politici energetske učinkovitosti utvrde točnu potrošnju po radijatoru i omogući građanima da plate točno što su potrošili.
“U zgradama gdje svi ne ugrade razdjelnike javljat će se problem, no to je stvar ugovora između suvlasnika zgrada. Natječaju su mogli pristupiti svi proizvođači koji nude predmetnu opremu, no uvjet je bio da ponude mogućnost elektroničkog očitovanja potrošnje. Cijene koje su ponuđene u natječaju su 20-30% niže od prethodnih natječaja. Ugradnja će se realizirati do kraja godine, s time da bi se u ovoj fazi ugradili samo razdjelnici, a termostatski ventili bi se ugradili nakon sezone grijanja, jer se za njihovu ugradnju potrebno isprazniti sustav,” pojasnio je Obersnel.

Vijećnica Ana Komparić-Devčić (SDP) upitala jeda li je Grad do sada imao problema s potencijalnih investitorima zbog neučinkovitosti javne uprave. Gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo kako je Vlada izmjenama zakona omogućila da se pristupi projekima bez potrebe izrade DPU, što je skratilo postupak za 8 do 10 mjeseci, no i dalje je ostao problem vezan uz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Naveo je primjer investitora koji je 8 godina čekao rješavanje sudskog postupka izvlaštenja te primjer investitora na Gomili, koji godinama ne može riješiti imovinsko-pravne odnose za 0,65% sporne površine projekta, koji ukupno vrijedi oko 70 milijuna eura. Zbog nerealizacije projekta Gomila samo u ovoj godini gradski proračun uskraćen je za prihod investitora od 10 milijuna kuna, napomenuvši kako je jednaka situacija u svim gradovima i općinama u Hrvatskoj.

Vijećnika Josipa Rupčića (HDZ) zanimao je tijek realizacije čvora Kozala na riječkoj zaobilaznici.
Gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je kako je u svim planskim dokumentima utvrđena cestovna mreža koja podrazumijeva i definiranje čvorova Orehovica i Kozala na riječkoj zaobilaznici, koje su bili dužni, u onoj mjeri koji omogućuje spajanje na lokalne prometnice, izgraditi investitori (Hrvatske ceste i Autoceste Rijeka-Zagreb). I dalje se vode pregovori oko uređenja čvora Orehovica, a Grad Rijeka preuzeo je obvezu izrade projektne dokumentacije za čvor Kozala, spreman je preuzeti obvezu izgradnje pristupnih cesta, ali ne može sam graditi čvor, kazao je Obersnel.

Vijećnica Ivana Jurčić (SDP) upitala je o postupku gradnje crkve na Gornjoj Vežici. Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je u svibnju održan zajednički sastanak Mjesnog odbora Gornja Vežica i Riječke nadbiskupije, na kojem je postignut konsenzus oko lokacije u blizini Doma Željka Marča. Grad Rijeka je preuzeo obvezu izmjene prostorno-planske dokumentacije, a zajednički s Nadbiskupijom raspisat će se urbanističko-arhitektonski natječaj. Trenutno se čeka očitovanje Nadbiskupije hoće li otkupiti privatni objekt koji se nalazi u blizini lokacije, bez kojeg se može izgraditi crkva, ali ne i župni dvor. Očekuje se da će se u 2011. godini raspisati urbanističko-arhitektonski natječaj, a kad će početi radovi ovisi o investitoru, Riječkoj nadbiskupiji.

Vijećnika Waltera Volka (SDP) zanimalo je je li istina da je upitna izgradnja nulte faze CZGO Marišćini te da će doći do problema u odlaganju otpada s obzirom na ograničeni kapacitet odlagališta Viševac.
Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako realizacija nulte faze Marišćine, koja bi trebala poslužiti kao zamjena za Viševac do konačne izgradnje CZGO, nije ugrožena. Uskoro se očekuje imenovanje novog direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a sam Fond i dalje Marišćinu drži kao prioritetni projekt za sufinanciranje nulte faze. To će omogućiti da do kraja 2011. Viševac bude zatvoren i da se nastavi njegova sanacija.

Vijećnica Tea Čaljkušić Mance (HDZ) prenijela je pitanje građana Mjesnog odbora Luka, koje zanima kad će se riješiti problem javnih nužnika oko centralne tržnice. Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako stanari odbijaju svako predloženo rješenje da se javni nužnici postave bilo gdje u blizini njihovih zgrada. Sva rješenja bila su odbijena od Konzervatorskog zavoda, osim postavljanja javnog nužnika u Ulici Milke Trnine, koji je morao biti uklonjen zbog plavljenja. Nadalje, postojeći zakoni ne dozvoljavaju da javni nužnik bude smješten u objektima u kojima se prodaje hrana.

Vijećnik Hrvoje Burić (HDZ) upitao je gradonačelnika hoće li podnijeti ostavku, jer nije realiziran projekt izgradnje Autobusnog kolodvora Zapadna Žabica, koji se najavljuje od 2001. godine.
Gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo kako neće dati ostavku, jer je razlog što izgradnja kolodvora nije započela činjenica da već sedam godina nije potpisan konačni kupoprodajni ugovor s Hrvatskim željeznicama za zemljište na Zapadnoj Žabici. Na nedavno održanom sastanku s novom upravom HŽ-a postignut je načelni dogovor o potpisivanju konačnog ugovora do kraja godine, nakon čega bi se u vrlo kratkom vremenu mogla izdati građevinska dozvola. Do kraja godine projekt će biti prijavljen Agenciji za javno-privatno partnerstvo, a do sredine 2011. g. očekuje se raspisivanje natječaja za izbor privatnog partnera za njegovu realizaciju.

Tomislava Zečević-Pedić (HDZ) upitala je tko je odgovoran za održavanje čistoće okoliša dječjih vrtića, čija su dvorišta devastirana i potencijalno opasna. Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako može prihvatiti činjenicu da na nekim lokacijama postoje problemi koji se rješavaju, ali situacija nije tako katastrofična. Vrtić je obvezan ili sam organizirati čišćenje okoliša ili ugovoriti čišćenje, a opseg čišćenja ovisi o sredstvima koja stoje na raspolaganju.