Zvonimir Peranić (Lista za Rijeku RI) postavio je pitanje intendantu Marinu Blaževiću vezano uz sistematizaciju radnih mjesta iz srpnja mjeseca kojom su se promijenila radna mjesta. Pitao je koji su učinci sistematizacije, koliko je ljudi u procesu otkazivanja ugovora o radu, koliko ih je nakon nove sistematizacije je s višim, a koliko s nižim koeficijentima, kolika je ostvarena ušteda i koliko je sada konkretno potrebno manje sredstava nego što je to bilo prije ove sistematizacije.

Intendant Marin Blažević je kazao kako je to iznimno kompleksno pitanje na koje će detaljnije odgovoriti pisanim putem. Riječ je o nastavku procesa reorganizacije, redefiniranju određenih radnih mjesta koja su bila strukturirana i opisana na način koji ne odgovora suvremenoj praksi, kao i potrebi ostvarenja uštede. Temeljem nove sistematizacije došlo je do promjene 30-ak radnih mjesta koja su u tranzicijskih fazi, odnosno bez ugovora. Nitko osim jedne zaposlenice nije ostao bez ponuđenog ugovora. Velika većina prihvatila je druga radna mjesta, a oni koji nisu su u postupku su otkaznog roka koji će trajati 3-4 mjeseca. Sredstva za otpremninu su osigurana. Između 7-8 osoba je sada u otkaznom roku, od čega ih je 4-5- prihvatilo otkaz, a troje je u postupku zaštite prava. Vidjet ćemo da li će biti tužbe ili ne, kazao je Blažević te dodao kako se od kazališta tražilo prestrukturiranje, i ovo što je učinjeno je primjer restrukturiranja kazališta.
Peranić je u replici zatražio pisani odgovor s obzirom na složenost pitanja uz pojašnjenje konteksta osuvremenjenja Kazališta i stanja financija.

Sandra Krpan (SDP) je kazala kako su građani zadnjih dana bombardirani reakcijama na postavljanje zvijezde petokrake na riječki neboder. S obzirom da se u silnoj raspravi gubi smisao, o čemu se tu radi pitala je gradonačelnika da pojasni zašto zvijezda treba biti i zašto ima svako pravo biti na riječkom neboderu.
Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako se je nadao da će u 21. stoljeću biti nepotrebno objašnjavati ovakve akcije. Postavljanje instalacije u vidu zvijezde je sastavni dio EPK pravca Doba moći i to je predstavljen o kroz programsku knjigu i knjigu Kandidature kao i Program EPK 2020. koji je objavljen krajem prošle godine, pa se ne može reći da se radi o nečem novom. Zvijezda predstavlja umjetničku instalaciju i umjetnikov stav prema pojavama u sadašnjosti. Svjedoci samo guranja pod tepih činjenica vezanih uz partizansku borbu. Podsjetio je kako je odlukama ZAVNOH-a definirano priključenje područja koji su različitim ugovorima ili predajom od strane Pavelićeve vlasti bila okupirana i vraćena Republici Hrvatskoj. Predsjednik ZAVNOH-a tad je bio pjesnik Vladimir Nazor pa se nada da nitko ne osporava njegovo hrvatstvo. Da ga pročitaju, taj tekst bi bio milozvučan za neke koji se danas bune, jer se u njemu naglašava pripajanje matici zemlji oduzetih i okupiranih područja, pružanje autohtonosti talijanskoj manjini koja živi u RH i dva konstitutivna naroda, a to su Hrvati i Srbi. Sve što sam govorio piše u preambuli Ustava RH gdje i piše da Hrvatska temelji na odlukama ZAVNOH-a, a ne naslijeđu Pavelićeve NDH. To je sada razlog za prijetnje, prozivanje, fizičke napade. Maločas sam dobio informaciju da moj zamjenik dr. Nikola Ivaniš na policijskom izvidu jer su mu tijekom noći razbijena stakla na ordinaciji i napisan grafit „Govno crveno“. Ako je to demokracija, mislim da nije i da se svi trebamo zamisliti. Trebamo ustrajati koliko god je to moguće da štitimo antifašizam. Dakle, zvijezda će kao dio EPK 2020 ostati na neboderu dva tjedna, a nakon toga nastaviti svoj život na nekim drugim lokacijama.
Sandra Krpan (SDP) je replicirala kako u Hrvatskoj od 1941 do 1945. godine nije bio piknik. Nitko iz naše stranke nije mrzitelj Hrvatske. Moj djed je bio partizan, a svi članovi moje obitelji osim najmlađeg brata bili branitelji. Vrijeme je da se odstrastimo i i budemo uljuđeni jedni prema drugima. Naglasila je kako je izuzetno važno da imamo program Građanskog odgoja u osnovnim školama da se ovakve stvari ne događaju, jer nasilje, kukasti križevi i ovakvi natpisi nisu potrebni u ovom gradu.

Ana Trošelj (PGS) je govorila o problemima nastalim tijekom prvih dana školske godine u OŠ Belveder zbog početka radova na školi. Roditelji su protestirali zbog izvođenja radova, a održan je i sastanak s predstavnicima Grada. Ima roditelja kojima izvođenje radova ne smeta. Pitala je zbog čega se tek početkom školske godine krenulo s radovima, a ne tijekom ljeta. Je li odvijanje radova opasno za djecu te zašto je vrtić Gabiano privremeno iselio, a škola nije.
Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako se energetska obnova škole financira iz decentraliziranih sredstava koja država doznačuje jedinicama lokalne samouprave. Država je ove godine odluku o iznosu decentraliziranih sredstava donijela poprilično kasno pa se javna nabava nije mogla provesti ranije i ranije početi radovi. Procijenili smo da bi bilo šteta da se do kraja godine ne iskoriste jer bi na kraju godine bila vraćena u državni proračun i zato se krenulo s radovima. Škola belveder nije prva niti zadnja koja na krovu ima azbestne ploče. Obnovljeno je puno škola i u vrijeme praznika i u vrijeme nastave. Sve je bilo dogovoreno sa školom. Azbestne ploče skidane su sa krova i deponirane uz školu pokrivene i unatrag nekoliko dana od strane ovlaštene tvrtke za odvoz opasnog otpada odvezene i zbrinute. Da li se moglo drugačije, moglo se. Da li je bilo potrebno da djeca dođu u školu, a da se roditelje nakon sat vremena pozove da dođu po djecu. To nije trebalo i moglo se drugačije riješiti. Nije bilo niti ima opasnosti za djecu i djeca mogu bez ikakvih problema pohađati školu. Možda u svemu ima malo više nervoze zbog mjera vezanih uz koronu, ali je najvažnije da djeca nisu bila ugrožena, niti će biti i škola može raditi normalno.

Predrag Miletić (Lista za Rijeku RI) je kazao kako je nedavno Rijeka bila domaćin cITy upgrade konferencije o digitalnom razvoju, na kojoj je ponovljena teza da je Rijeka prvi grad po spremnosti za digitalnu transformaciju. Dana 4. rujna mogao se vidjeti red za kupnju pokaznih karata koji se protezao od Autotroleja do Mrtvog kanala. Ako je teza da je Rijeka predvodnik digitalne tranzicije pitao je zašto učenici ne mogu kupiti kartu elektronskim putem.
Gradonačelnik Obersnel je odgovorio ne radi se o tezi nego činjenici utvrđenoj putem velikog istraživanja Savjetničke kuće Apsolon o digitalnoj spremnosti gradova u kojoj se analizira stupanj digitalne razvijenosti 20 najvećih hrvatskih gradova i koje je pokazalo je da je Rijeka prvi grad u Hrvatskoj po spremnosti za digitalnu transformaciju. Na digitalnoj transformaciji treba još raditi i to je bila tema okruglog stola u Rijeci. Gotovo sve ono što je u isključivoj nadležnosti Grada može se napraviti elektronskim putem. Gradonačelnik je kazao da se i karta Autotroleja može kupiti putem interneta, a može se kupiti i na kioscima. Problem je izdavanje novih karata onima koji se upisuju prvi put i taj upis moraju nečim dokazati. To je nemoguće bez potvrda škola. Tražili smo od Ministarstva obrazovanja da nam dopuste da koristimo bazu podataka, odnosno njihovu e-maticu. Od MUP-a smo dobili suglasnost za korištenje njihove baze. Da smo imali podatke iz e-matice, ne bi učenici trebali donositi potvrde. Upravo je na okruglom stolu u Rijeci dogovoreno da će se taj problem aktualizirati i dobiti mogućnost korištenja i te baze podataka i time omogućiti da se i nova karta kupi elektroničkim putem. Problem je što neke institucije baze podataka ljubomorno čuvaju u svom okruženju. Nema nikakvog razloga da ovlaštene osobe jedinice lokalne samouprave nemaju uvid u određenu razinu pristupa podacima. Informacije o mjestu stanovanja, kućnoj adresi, podaci da je neko dijete upisano u srednju školu trebaju biti dostupni lokalnoj samoupravi.

Tea Mičić Badurina (PGS) je govorila o problemu organizacije programa produženog boravka jer se ne može se pružati roditeljima koji su to do sada koristili. Mnogi su roditelji na mukama jer djecu ne mogu ostavljati samu. Pitala je kakva je situacija s produženim boravkom i što se poduzima.
Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako je Ministarstvo upute o početku školske godine i načinu na koji treba provoditi produženi boravak i prisustvo djece u školi dobili tjedan dana prije početka nastave, što je izazvalo opću zbrku. Jedna od mjera je zabrana miješanja djece iz različitih razreda. Traži se da djeca što manje dolaze u susret i ne dozvoljava se nikakva aktivnost na način da djeca iz različitih razred budu zajedno. To je sada najveći problem u produženom boravku. U Rijeci je do sada oko 55% sve školske djece, što je najveći broj u Hrvatskoj, bilo obuhvaćeno produženim boravkom. Imali smo oko 80 grupa i isto toliko učitelja. Da bi zadovoljili prostorne kriterije koje u nekim školama nije moguće, trebalo bi formirati još 44 grupe i zaposliti još 44 učitelja. Osim prostornih problema, jer sve škole za to nemaju prostora, drugi problem je naći i zaposliti te učitelje, što također iziskuje i dodatni 660.000 kuna mjesečno iz proračuna, što proračun ne moći podnijeti. Sada je produženim boravkom obuhvaćeno nešto više od 60% djece koja su se inače prijavila. Pokušava se naći prostorne mogućnosti da se taj broj poveća, i nadamo se da će se u tome uspjeti. Jedna od primjedbi roditelja je zašto su od roditelja tražili ispunjavanje upitnika za produženi boravak u 6 mjesecu. U lipnju se Pandemija bila smirila i svi smo očekivali da će na jesen biti drugačije, ali vidimo da nije. Osim produženog boravka, iz istih smo razloga privremeno odustali i od drugih programa koji podrazumijevanju miješanje djece iz više razreda, poput programa Moja Rijeka i Građanski odgoj.

Marinko Koljanin (Nezavisni) je osudio napad na ordinaciju dr. Ivaniša naglasivši kako bi svi trebali znati kako antifašizam nije floskula. Postavio je pitanje u vezi Teatra Fenice, za čiju je kupnju Grad odbio ponudu stečajnog upravitelja da se zgrada kupi za 11,5 milijuna kuna. Pitao je gradonačelnika kakva će biti sudbina te zgrade, da li se može očekivati kupnja ili je to taktika kojom se čeka niža cijena.
Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako ponuda stečajnog upravitelja još nije odbijena jer je ta točka na dnevnom redu sjednice i Vijeće će o tome donijeti konačnu odluku. On je to odbio, jer koliko god je ta cijena prihvatljiva, u ovom trenutku, nakon svega što se događa u gospodarstvu i poteškoća u punjenju proračuna, ne vidi gdje naći tih 11,5 milijuna kuna. Stečajni zakon traži da iznos plati odmah unutar 8 dana. Kada bi se moglo plaćati na drugi način, u ratama, onda bi se moglo o tome razgovarati. Drugi način je zaduživanje putem kredita, što je isto neizvodivo jer se mora raspisati natječaj za ponude banaka, zatim dobiti suglasnost Vlade za zaduženje, što iziskuje vremena. Gradonačelnik je kazao kako se nadao da će možda doći do dogovora sa županijom, da se u to ide zajednički, ali i oni imaju istu odluku o odbijanju ponude na današnjoj Skupštini. Ako se nitko ne prijavi stečajni upravitelj će biti dužan ponoviti natječaj s nižom cijenom. Nije riječ samo o kupnji zgrade. To je i obveza za uređenje zgrade koje prema nekim procjenama stoji najmanje 25 milijuna kuna. Ako do kupnje i dođe, treba se nadati da će biti nekih europskih natječaja za zaštitu kulture baštine. U svakom slučaju čak i da netko Teatro Fenice kupi, tu zgradu može jedino koristiti kao kino, kazališni ili kongresni centar bez nekih većih intervencija u i na prostoru, a ne za druge komercijalne svrhe, jer je pod zaštitom.
Koljanin je replicirao kako mu je neshvatljivo da Grad sa proračunom preko jedne milijarde i Županija s pola tog iznosa to ne mogu realizirati zajednički i da županija nikada nije sudjelovala u nijednom kapitalnom projektu.

Oskar Skerbec (IDS) je kazao kako smo nemalo puta čuli kritike da grad Rijeka ekonomski stagnira, da se premalo ulaže u poduzetništvo i da su nas drugi gradovi prestigli. Onda je došlo financijsko izvješće FINE koje kaže da je Rijeka na trećem mjestu među deset velikih gradova, te da 5000 poduzetnika uspješno posluje. Moli gradonačelnika da pojasni uspjeh riječkog gospodarstva i da li očekuje da će se ovaj uspješni trend riječkih gospodarstvenika nastaviti.
Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako to nije neko veliko iznenađenje jer je i dosada u analizama FINA-e Rijeka uvijek bila u vrhu. U 2019. riječki poduzetnici pokazali više poduzetnosti i više energije i od drugih i time ostvarili izvrsne rezultate po broju zaposlenih ulaganjima u imovinu i proizvodnju. Zanimljivo je analizirati prvih deset gradova i firmi koje su iskazale dobiti odnosno gubitak. Situacija bi bila bolja da se 3. maj u tom razdoblju nije našao u velikim problemima jer je iskazao značajan gubitak. Ono što najviše brine je dublja analiza koja pokazuje da deset gradova koji su iskazali najveću dobit čini 61% iskazane dobit svih hrvatskih poduzetnika. To je tragičan podatak za Hrvatsku. Oni čine preko 50% broja zaposlenih, od ukupnog broja zaposlenih. Unutar tih 10 gradova velika je razlika. Zagreb ostvaruje 18 mlrd, a svi ostali ukupno, čini mi se oko tri milijarde. Razlika između Zagreba i ostalih devet gradova govori da nema ravnomjernog regionalnog razvoja i da je glavnina Hrvatske gospodarski u lošoj situaciji, a u prvih 10 gradova nema Splita, Osijeka i Pule, dakle nema drugih velikih gradova. Ostali imaju velike rezultate prvenstveno zato što je neka velika firma otvorila središe u njihovom gradu. Sve je koncentrirano na Zagrebu, ne provodi se regionalizacija Hrvatske.

Aleksandar Bulog (SDP) je kazao kako smo svjedoci intenzivnih građevinskih radova u kompleksu Benčić koji će uskoro postati art kvart. Palača šećerane i Dječja kuća skoro su pri kraju radova. Zamolio je gradonačelnika da zbog kompleksnosti projekta da vijećnicima više podataka o pridržavanju rokova i financijama tog projekta.
Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako je investicija u Benčiću u kojoj je već otvoren MMSU, a uskoro i Dječja kuća i Muzej Grada Rijeke uz radove na Knjižnici, najveće ulaganje u kulturu u RH nakon njena osamostaljenja. Radovi se odvijaju uglavnom u skladu s dinamikom premda je Pandemija poremetila neke rokove, pa je u vrijeme Lock downa bilo problema s radnicima koji su dolazili iz drugih zemalja poput Slovenije i Italije, a bilo je problema s uvozom robe koja dolazi iz Italije. Muzej grada je trebao biti otvoren sredinom ljeta, a bit će sredinom listopada. Za ponedjeljak je najavljen početak tehničkog pregleda. Građevinski su radovi završeni. Izložbeni postav praktično postavljen. Bit će to impozantan muzej s kojim ćemo se moći ponositi i konačno dobiti trajni postav u muzeju grada koji relevantno govori o razvoju grada od antičkih dana do danas. Dječja kuća bi trebala biti otvorena tijekom 11 mjeseca. Na Knjižnici je utvrđeno da će se trebati mijenjati projekt u kontekstu statike, pa će ona biti gotova tijekom iduće godine. Dio trga oko Knjižnice neće se uređivati dok traju radovi, a ovaj ostali dio trga uredit će se do kraja ove godine. Prvo će se urediti onaj dio neophodan za funkcioniranje Muzeja grada Rijeke, a zatim u studenom dio vezan uz Dječju kuću. Nema posebnih probijanja financijskih troškova radova koji se financiraju iz fondova EU, te dijelom kroz Integrirana teritorijalna ulaganja Urbane aglomeracije, iz kredita koji je dignuo Grad Rijeka i iz spomeničke rente. Uz ovaj mali odmak sve će biti gotovo kao što je i planirano.

Petra Karanikić (SDP) pitala je kako napreduje korištenje sredstava iz fondova EU budući da je Grad Rijeka vodeći u Hrvatskoj po visini sredstava iz fondova EU. Je li u zadnjih nekoliko mjeseci možda ugovoreno još nešto novo.
Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako je u proteklih nekoliko mjeseci Grad ugovorio značajne projekte. Jedan od njih je projekt Povežimo se baštinom koji se financira iz ITU sredstava s oko 100 milijuna kuna, od čega 76 milijuna nepovratna sredstva EU. Projekt valorizira specifičnu baštinu u gotovo svim članicama aglomeracije, u Lovranu muzej guca, u Mošćenićkoj dragi se uređuje jedna staza i realizira još jedan projekt, na Viškovu se gradi muzej Halubajskih zvončara, na Kastvu područje Crekvine, na Kostreni Muzej pomoraca, a u Čavlima uređenje Kaštela. U Rijeci se realizira formiranje Interpretacijskog centra u kojem će se dobiti sve informacije iz ovog projekta. Potpisivanje ugovora bilo je predviđeno za petak, ali je ministrica otkazala u zadnji tren, nadam se ne radi zvijezde na riječkom neboderu, kazao je gradonačelnik. Jedan projekt iz područja Pametnih gradova se realizira iz sfere mobilnosti i vrijedan je 2 milijuna kuna, pa su u sklopu projekta ovih dana u Rijeci brojana vozila. Ugovoren je projekt vezan za područje socijalne politike i kulture iz Horizonta 2020 vrijedan 3 milijuna kuna uz još dosta manjih projekata. Sve skupa negdje oko 110-115 milijuna kuna novih projekata. Očekujemo prihvaćanje još nekoliko novih projekata, od kojih je najveći projekt energane koji će se pretvoriti u Informatičko-tehnologijski centar. Samo se čeka odluka i odobrenju i maksimalno će se iskoristiti sva sredstva koja su na raspolaganju.

Vedran Vivoda (AM) postavio je pitanje vezano uz gospodarenje otpadom te pitao što će Grad Rijeka poduzeti da teret najavljenog poskupljenja ne padne na teret građana. Prema najavi Eko plusa tona otpada koji se zbrinjava na Marišćini neće koštati 470 kuna već 1.100 kuna. Pretpostavlja se da će većina tereta poskupljenja preći na građane i gospodarstvo. Pitao je zašto se ne odvaja biorazgradivi otpad u gradu. Ako je 35 % biorazgradivog otpada u svakom spremniku, onda se može pretpostaviti koja je to ušteda. Zanima ga je li gradonačelnik zadovoljan načinom kako ide edukacija građana s obzirom da se unutar godine dana postiglo povećanje od samo 6%, pa je grad Rijeka sada na 16% dok su Krk i drugi gradovi došli više od 50% izdvajanja otpada, navevši primjer manjih gradova koji su u isto vrijeme postigli povećanje od 15% odvajanja.
Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako ne zna da li uopće odgovoriti jer je Vivoda postavljao pitanje i usput odgovarao na njih. Ta priča o tome tko će snositi troškove povećanja je složena. Direktor Eko plusa je neki dan izjavio „mi smo povećali cijenu, ali to ne znači da bi komunalna društva trebala povećati cijenu“. To što je kazao je na razini dječje igre, kao da kažemo rafinerija je povećala cijenu prerade nafte za 150 %, ali to ne znači da benzinske crpke trebaju povisiti cijene. Direktor Eko plusa nije rekao od kuda i gdje nadoknadi razliku, ukoliko do povećanja dođe. Obersnel je doao kako je nezadovoljan cijenom Ekoplusa, ali je povećanje Grad preglasan većinom glasova PGŽ i Općine Viškovo. Predstavnici Grada Rijeke glasali protiv poskupljenja. Zbog vlasničke većine izglasana je ta odluka. Grad Rijeka je ponovno zatražio da se napravi analiza troškova od strane neovisnih vještaka te da se provjeri svaka stavka i utvrde mogućnosti uštede u Eko plusu. Misli da ima prostora da to povećanje ne bude ovako astronomsko, a u tom smislu razmišljaju i svi ostali gradonačelnici i načelnici koji koriste usluge Marišćine. Na žalost Eko plus kojem leđa drže Županija i Općina Viškovo ucjenjuje i ponaša se vrlo neodgovorno. Učinit će sve da to povećanje ne bude toliko astronomsko odnosno da se analizira i pojasni svaka stavka. Što se pitanja edukacije tiče, ona i u školi traje osam godina osnovne škole, četiri godine srednje i eventualno četiri fakulteta, a vi biste htjeli da se građani educiraju unutar godine dana. Zadovoljan je načinom na koji to radi KD Čistoća, ali nije zadovoljan u potpunosti kako to dio građana prihvaća. Ne može KD Čistoća sama uspjeti ukoliko građani ne budu sudjelovali. No, ako ne bude išlo razmislit ćemo da dobrovoljni pristup zamijenimo prisilnim. Što se priče o biološkom otpadu tiče i kada bi se prikupljao odvojeno i njega treba netko zbrinjavati. Ako to radi netko drugi umjesto građana, onda to opet netko mora platiti.
Vivoda je u replici postavio dodatno pitanje da li se planira uvesti čipirane kartice kako bi se imalo točne podatke o otpadu.

Vuk Prica (SDP) je govorio o problemima izazvanih pandemijom korone i porastu broja zaraženih. S obzirom da je Grad u srpnju osigurao prostor za karantenu zanima ga je li korištena i u kojem kapacitetu.
Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako je karantena osnovana zbog još jednog čudnog propisa Vlade koji kaže da jedinice lokalne samouprave moraju osnovati karantene, a upute o tome što i kako će dati Županijski stožer. Ne vidi logiku da u PGŽ kao izrazito turističkoj regiji svaki grad i općina osniva svoju karantenu, umjesto da se otvori jedna na razini županije. Ne ulazeći u svrsishodnost te odluke iznajmili smo prostor samačkog hotela 3. maja od tvrtke koja upravlja tim prostorom, osposobili ga i organizirali osoblje, dogovorili s Crvenim križem organizaciju prehrane i pranje posteljine i organizirali čuvarsku službu. Do sada je u karanteni bilo 7-8 osoba, dva Čeha, jedan Poljak i jedan Hrvat koji nije imao prostora za samoizolaciju i tri migranta. Ne zna da li je obveza Grada Rijeke da zbrinjava migrante, a kako ih nije htio prihvatiti nitko morali smo mi. Do sada je za karantenu utrošeno 250.000 kuna. Po procjeni Stožera Grada Rijeke postoji potreba da karantena radi dalje, jer se može dogoditi da netko oboli a nema uvjete da bude u samoizolaciji kod kuće, pa je ugovoreno korištenje do kraja godine, a prema potrebi i dalje.
Anet Trope Ćavar (AM) je ponovila problem skidanja salonitnih ploča za vrijeme nastave u OŠ Belveder. Kazala je kako se ploče ne mogu skinuti, a da se ne stvori azbestna prašina koja je kancerogena. Dodala je kako je 2006.g. zabranjena upotreba azbesta. Smrtonosna vlakna se najviše stvaraju prilikom demontaže. Ovlašteni radnici moraju nositi specijalna zaštitna odijela i maske, a 44% kancerogenih oboljenja u PGŽ uzrokovano je azbestom. S obzirom na to da je gradonačelnik rekao da škola Belveder nije jedina i da će ih biti još s kojih će se skidati azbest, tražila je više pažnje i da djeca ne budu u školi za vrijeme radova.
Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako smo eto imali prilike čuti predavanje o azbestu. Ponovio je da je azbest opasan u trenutku kada se lomi. Sve ploče su skinute cijele i niti jedna nije slomljena. Nije bilo opasnosti za djecu. Slaže se da bi bilo bolje da to nije izvedeno za vrijeme nastave.

Josip Kukuljan (Nezavisni) također je osudio napad na Nikolu Ivaniša. Po njemu ispod rada lokalnih medija je prošao članak s fotografijom iz jednog medija na kojoj je gradonačelnik Obersnel snimljen s gospodinom Pavičićem na Korčuli. Pitao je gradonačelnika što je tamo radio. Je li participirao u troškovima restorana i najma plovila. Smatra da je gradonačelnik bio u sukobu interesa i citirao stavke zakona koje je prema njegovom mišljenju Obersnel prekršio.
Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako pitanje s kim se nalazi u svoje slobodno vrijeme i za vrijeme godišnjeg odmora nema namjere komentirati. U tri tjedna sam se sreo s gomilom ljudi, ako sam imao vremena s nekima sam popio kavu. Postoje ludi ljudi koji takve slike slikaju i postoje lude novine koji takve slike objavljuju. Vi imate informacije da je to bilo u restoranu. Nije bilo u restoranu. Postavljate osobna pitanja. Ako hoćete dat ću vam i informaciju kada sam taj dan išao na WC i kakvu sam imao stolicu, odnosno informaciju kakvu sam probavu imao taj dan, ako vas zanima, kazao je gradonačelnik.
Kukuljan je replicirao kako mu ne preostaje ništa drugo pa će prijaviti gradonačelnika u najbližu policijsku stanicu.

Mate Tomljanović (Hrvatska stranka umirovljenika HSU) postavio je pitanje vezano uz područje Pehlina i naselje Blažićevo – već je postavio to pitanje jer građani imaju problema s primanjem pošte i poziva koje šalju institucije, a koji se ne uručuju jer se poštari ne snalaze. Čak je i gradonačelnik sam rekao da se nije mogao snaći kad je tražio adresu da posjeti jedno prvorođeno dijete. Blažićevo ima preko 100 kuća i uvijek nazive ulica Blažićevo A,B,C, i tako dalje, a brojevi kao na Bingu, ide broj jedan, pa broj 77. Te je brojeve nekada dijelila Državna uprava. Građani su tražili da se napravi podjela ulica. Sada se to ponovno vraća to pod Državnu upravu pa je pitao gradonačelnika može li se to riješiti da se ne dogodi da se građane mora privoditi jer nisu se odazvali na pozive koje nisu dobili od primjerice suda.
Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako je na to pitanje već odgovorio pisanim putem i tada je nešto bilo pokrenuto. Bez učešća Mjesnog odbora i bez Odbora za lokalnu i mjesnu samoupravu Grad Rijeke koji je nominiran za imenovanje ulica ništa se neće riješiti. Inicijativa mora krenuti iz MO i Odbora za lokalnu i mjesnu samoupravu. Zna da je sastanaka bilo, ali nema povratnu informaciju da se nešto pokrenulo. Vjeruje da će se naći tehničko rješenje koje će riješiti problem građana i adresa, odnosno naziva ulica. Podsjetio je da će promjena naziva izazvati probleme druge naravi jer će građani morati mijenjati osobne dokumente. U svakom slučaju naglasio je gradske službe stoje na raspolaganju da se to provede.
Mate Tomljanović je replicirao da će uskoro održati presicu na Blažićevu te pozvati građane koji tamo stanuju da se izjasne, kao i MO i Odbor za mjesnu i lokalnu samoupravu.

Damir Popov (HDZ) je ponovio problem o kojem je govorio na 28. sjednici a tiče se smrada iz kanalizacije. U nekoliko zadnjih tjedana središte grada smrdi i prljavo je. Bilo bi dobro da gradonačelnik ode do restorana Indeks na Brajdi gdje baje smrde. Pozvao je gradonačelnika da opere baje i počisti prljavštinu. Svoje pitanje usmjerio je na postavljanje crvene zvijezde petokrake na riječki neboder držeći da je čin postavljanja dobro osmišljena provokacija ljevičara s težnjom vraćanja u prošlost i jugoslavenstvo. Po njemu zvijezda petokraka je u Domovinskom ratu predstavljala simbol režima koji je imao za cilj okupirati Hrvatsku. Ova na riječkom neboderu nije osmišljena da predstavlja simbol antifašizma, kako se to želi prikazati. Pitao je gradonačelnika da li je voljan da na dan skidanja petokrake u ruke uzme brusilicu i ukloni simbol zločinačkog režima koji je imao cilj okupirati Hrvatsku. Traži pisani odgovor.
Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako brusilicu nema, a Popov mu je ne može pokloniti jer je skuplja od 500 kuna. Rekao je kako nema namjeru to napraviti to što Popov traži. Živimo u demokraciji u kojoj svatko može imate svoje mišljenje, ali je dodao da se pri tome ne vrijeđa. Pod tom je zvijezdom Rijeka oslobođena od fašizma. Ponovio je kako je velik broj partizana poginuo za oslobođenje Rijeke i da nije bilo odluka ZAVNOH-a, ne bi Rijeka danas bila u Hrvatskoj. Dodao je kako je ta zvijezda iskorištena od strane JNA, za koju se brzo ustanovilo da nije bila narodna. Ne možemo osporiti doprinos antifašističke borbe za slobodu Hrvatske i da nije bilo antifašista danas ne bi imalo što braniti jer bi granica Hrvatske bila južno od Rijeke. Tu činjenicu nitko ne može promijeniti, sviđalo se to vama ili ne. Uostalom zvijezda nije crvena nego je boje betona, a samo stakla na njoj simboliziraju poginule partizane.

Hrvoje Burić (Bura) pročitao je članak iz Novog lista od 1.12. 2010. u kojem se navodi kako je Burić, tada kao HDZ vijećnik zatražio Obersnelovu ostavku jer su se njegova obećanja o gradnji autobusnog kolodvora na Žabici pokazala kao prazna priča. Čitao je kako je zatražio Obersnelovu ostavku i kako je tada konstatirao da ga zanima samo jedno, a to je da ne želi da se vijećnike ponovno obmanjuje kako je pitao gradonačelnika ima li osjećaj odgovornosti za svoje djelovanje. Obersnel je tada odbio dati ostavku. Govorio je o problematici potpisa ugovora sa HŽ-om koje je stvari odugovlačilo, rekao da nakon potpisao očekuje odmah natječaj za gradnju kolodvora, a ništa se nije dogodilo. Zatim je gradonačelnika pitao da li Obersnel zna koji je danas datum, koji je dan i koja godina.
Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako je danas 24. rujna 2020.
Burić je na to replicirao kako postoji novac i vrijeme. Mi smo izgubili nenadoknadivo, a to je vrijeme. Izgubili smo 10 godina vremena. Nenadoknadivih. To sam znao prije 10 godina i danas se pitam tko je u pravu. To izgubljeno vrijeme nećemo nikad moći vratiti, a gradonačelnik se i dalje smije.

Ivan Mencer (HDZ) je postavio pitanje vezano za održavanje reda na prometnicama grada Rijeke. Na Jelačićevom trgu nalazi se uleknuće za mogućnost parkiranja. Tamo je uvijek gužva i automobili znaju biti parkirani čak u nekoliko redova. Pitao je postoji li snaga koja može pomoći da se ta gužva smanji ili ukloni.
Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako je konkretno dio Jelačićevog trga pod nadzorom jedne od kamera. U pisanom obliku može dostaviti koliko je kazni ispisano za nepropisno parkiranje. Očito nije jako puno. Kultura parkiranja je dugotrajan proces promjene navika svih vozača.

Vojko Braut (SDP) je kazao kako je u sklopu EPK zaživio prostor Exporta i zanima ga kakvi su daljnji planovi Grada vezano za taj prostor.
Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako se taj prostor koristi već više godina za pojedinačna događanja vezana za karneval, koncerte i neke izložbe poput one o dinosaurima. Tada smo uložili znatna sredstva, iako je riječ o prostoru kojim upravlja Lučka uprava. Izgradili smo sigurnosna stepeništa, uredili sanitarne čvorove, djelomično sanirali krov. Prostor je izuzetan kao sajamski prostor i kulturni prostor, u centru grada. Pokrenuli smo inicijativu i dobili taj prostor na koncesiju za programe EPK, na rok od 5 godina koncesije. Lučka uprava uložila je dodatna sredstva i uredila taj prostor prije primopredaje. Namjera Grada je da u narednim godinama prostor koristi za organizaciju različitih evenata, koncerata, izložbi i sajmova, što će smanjiti pritisak na sportske dvorane. U taj će se prostor morati još ulagati. Nije se odustalo ni od ideje da to bude zadnja stanica Zip line-a, koju možda realiziramo kroz projekt EPK. Sinoć se na žalost dogodio prodor vode na mjestu gdje se nalaze instalacije, pa će prostor biti privremeno zatvoren dok se to ne riješi, odnosno dan- dva, nakon čega će na zadovoljstvo Riječana koji su ga dobro prihvatili kao novo mjesto za koncerte izlože i slično nastaviti s programima.