Bojan Kurelić (Akcija mladih) gradonačelnika Grada Rijeke Vojka Obersnela pitao je na koji će se način izabrati partner za izgradnju novog nogometnog stadiona, hoće li se graditi modelom javno- privatnog partnerstva i na kojoj će se lokaciji uopće graditi, s obzirom da su neki mediji nedavno objavili i nacrte budućeg stadiona.
Gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da su s većinskim vlasnikom Nogometnog kluba Rijeka otvoreni razgovori na tu temu, jer i Grad Rijeka podržava inicijativu da se igračima stvore bolji uvjeti za rad. “Prostornim planovima i GUP-om Rijeke definirane su lokacije za izgradnju novog stadiona na Rujevici ili pak za rekonstrukciju starog na Kantridi i za to nema nikakvih zapreka. Vlasnička struktura NK Rijeke je takva da 70% pripada Fondaciji Social Sport, a 30% Gradu Rijeci. Stadion je pak u 100%-tnom vlasništvu Grada Rijeke, ali postoji ugovor kojim je Grad NK Rijeci prepustio korištenje stadiona. Kad budem imao više informacija o svemu, o tome ću izvijestiti Gradsko vijeće. Projekt izgradnje novog stadiona za sada je samo u oblacima. Ako odlučimo rekonstruirati stadion na Kantridi, treba uzeti u obzir i činjenicu da se dio stadiona nalazi na pomorskom dobru, pa stoga na ovo pitanje ne mogu dati jednoznačan odgovor. Otvorili smo razgovore o tome, a struka i investitori će odrediti konačnu lokaciju . Sa svih aspekata koje bi danas trebao imati jedan moderan stadion, a posebice sigurnosnih i prometnih, sigurno je kako je Rujevica bolja lokacija, iako se ne protivim ni rekonstrukciji postojećeg stadiona, ali to mora biti u skladu s kriterijima UEFA-e”, kazao je riječki gradonačelnik. Odgovarajući vijećniku Kureliću na dodatno pitanje ne bi li Grad Rijeka trebao definirati uvjete i lokalitet izgradnje novog stadiona, Obersnel je odgovorio da to trenutačno nije prioritet. Dodao je kako bi bilo najlogičnije da investitor bude Fondacija Social Sport, te da se o svemu tomu upravo razgovara.
Vedran Sabljak (Hrvatski laburisti- stranka rada) gradonačelniku je postavio pitanje vezano uz opskrbu i distribuciju toplinske energije koju u Rijeci koristi oko 10.000 domaćinstava. Upozorio je kako postupak otkazivanja usluge Energa zahtijeva potpisivanje svih suvlasnika u stambenoj zgradi. Tomu je dodao kako to nije u skladu sa zakonskim propisima, o čemu svjedoči i presuda Vrhovnog suda u Karlovcu. Podsjećajući kako uslugu naplate toplinske energije u Rijeci za Energo naplaćuje Ri stan, Sabljak je kazao kako Hrvatska regulatorska agencija propisuje da naplatu može obavljati samo opskrbljivač. Vijećnik smatra kako su mnoga riječka domaćinstava koji bi htjeli otkazati uslugu Energa, a njih je oko 30%, zapravo taoci Energa. Ujedno je pitao i zašto Grad Rijeka pokriva dubioze ovog trgovačkog društva.
Gradonačelnik Obersnel podsjetio je na višegodišnji ignorantski odnos hrvatske Vlade i Hrvatske regulatorne agencije prema svima koji su zahtijevali definiranje cijena toplinske energije, zbog čega je i Energo podigao tužbu protiv Republike Hrvatske. Gradonačelnik je kazao kako suvlasnici snose odgovornost za poslovanje Društva, pa tako trebaju pokriti i gubitak ako se pojavi. Obersnel je uvjerenja da su oni koji koriste usluge Energa još uvijek u znatno boljem položaju u odnosu na građane koji za grijenje koriste plin ili struju. “Hrvatska regulatorna agencija definirala je onaj dio koji se plaća, neovisno o tomu koristi li se usluga isporuke toplinske energije ili ne, jer je Energo, kad je sustav građen, morao instalirati određenu snagu. Kad se promijeniti Zakon, onda će i Energo moći promijeniti način naplate svojih usluga”, poručio je Obersnel naglašavajući kako je jedinstvena objedinjena naplata komunalnih usluga u Rijeci još uvijek najpovoljnija za građane. Na Sabljakovu konstataciju kako u novom Zakonu o toplinskoj energiji nigdje nisu navedeni fiksni troškovi te da u njemu jasno stoji da račun ispostavlja opskrbljivač toplinske energije, gradonačelnik je odgovorio da u Zakonu nigdje ne piše da trgovačko društvo svoje usluge ne može naplatiti baš ovako kako to Energo preko Ri stana čini u Rijeci.
Idu Mahmutefendić (SDP) zanimalo je kako će se riješiti problem dijela stanara Zvonimirove ulice koji, od izgradnje Zapadnog trgovačkog centra , nemaju adekvatan cestovni i pješački prilaz svojim zgradama.
Gradonačelnik Obersnel izjavio je kako je upoznat s tim problemima, jer je i osobno o tome razgovarao sa stanarima te zgrade. Naime, stjecajem okolnosti, prije puno godina ovi stanari su koristili ilegalan pristup svojoj zgradi. Po starim planovima u nju se ulazilo iz bivše Industrijske, sada Baračeve ulice. Rafinerija se, kazao je gradonačelnik, prije puno godina proširila na kolni prilaz toj zgradi i od tada njeni stanovnici koriste ilegalni preko željezničke pruge. Obersnel je kazao kako je Grad osigurao novi cestovni i pješački prilaz i da su upravo u tijeku završne pripreme za potpisivanje Ugovora s Inom oko rješavanja imovinsko- pravnih odnosa, nakon čega će cesta i pješačka staza za te stanare biti u funkciji.
Vuk Prica (SDP)podsjetio je na inicijativu o proširenju besplatne internet mreže na područje Dječje bolnice Kantrida, pokrenutu još prije nekoliko mjeseci, pitajući u kojoj je fazi realizacija tog projekta.
Obersnel je odgovorio kako više nije riječ o inicijativi, s obzirom da je prije tjedan dana besplatna internet mreža proradila na lokalitetu Dječje bolnice Kantrida, ali i na lokaciji Nogometnog stadiona. U međuvremenu su dobivena i sredstva Ministarstva turizma, pa je ta mreža proširena i na zonu Željezničkog kolodvora Rijeka i područje Starog grada. “Stoga je Rijeka trenutačno grad s najvećom i najjačom besplatnom internet mrežom u Hrvatskoj” naglasio je gradonačelnik.
Danko Švorinić (Ri)gradonačelniku je poručio kako očito pili granu na kojoj sjedi, s obzirom da je iz medija doznao kako Obersnel podržava premijera Zorana Milanovića u slučaju Perković. Švorinića je zanimalo neće li to utjecati i na Grad Rijeku, čiji se razvoj velikim dijelom temelji upravo na financijskim sredstvima iz europskih fondova.
“Očekivao sam ovo pitanje. Samo sam se pitao tko će biti taj koji će koristiti ovu jeftinu demagogiju, a sad vidim da su to najveći protivnici ulaska Hrvatske u EU i kritizeri hrvatske Vlade. Europska unija zna pravila; zna kad se i na koji način uvode sankcije. Prvo treba vidjeti hoće li ih uopće biti, ali je bitno naglasiti da ni sankcije nikako ne mogu utjecati na korištenje novca iz fondova”, kazao je Obersnel.

Livio Defranza (Ri) osvrnuo se na istup direktora riječke Turističke zajednice Petra Škarpe u jednoj radijskoj emisiji u kojoj je slušateljica pitala zbog čega regata nosi ime Fiumanka. Defranza smatra kako Škarpa nije stao u obranu talijanske nacionalne manjine i pritom podsjetio i na povijesne razloge korištenja tog naziva. Ujedno je pitao gradonačelnika podržava li on korištenje tog naziva.
Obersnel je odgovorio kako mu nije poznat Škarpin odgovor u toj emisiji, poručujući Defranzi da je začuđen strelicom koju je okrenuo upravo prema direktoru Turističke zajednice, s obzirom na porijeklo njegovog prezimena. “No, ni on, ni ja se nećemo baviti istraživanjem prošlosti. Smiješno je pitati me podržavam li regatu pod tim imenom. Ne poistovjećujem ga s prošlošću, nego s terminom koji je u upotrebi među svim građanima”, kazao je Obersnel ističući kako se treba okrenuti budućnosti.
Petru Karanikić (SDP) zanimalo je u kojoj je fazi izgradnja novog dječjeg vrtića na Pehlinu.
Gradonačelnik Obersnel podsjetio je kako je Odluku o izgradnji tog vrtića donio prošli saziv Gradskog vijeća. Nakon raspisanog natječaja, upravo danas izvođač je uveden u radove koji bi trebali biti dovršeni do početka iduće pedagoške godine, odnosno rujna 2014., kada će prvi korisnici ući u nove prostore Dječjeg vrtića Pehlin.
Hrvoje Burić (HDZ) podsjetio je kako je Grad Rijeka od Reiffeisen consultinga u podnajam uzeo kompleks Preluk za mjesečni iznos od 230.000 eura. Od 2007. do 2011. godine za to je izdvojeno 8,8 milijuna kuna. Taj prostor Grad Rijeka dao je u najam trećim osobama i na osnovu toga ostvario prihod od 400.000 kuna, pa je Burića zanimalo koji je smisao svega toga, ako grad gubi 8 milijuna kuna. Pitao je i zašto prije zaključenja ugovora nije izrađen elaborat o isplativosti. Na uvije je tražio ugovor o najmu kompleksa Preluk i elaborat, ako postoji.
Gradonačelnik je odgovorio kako je još Gradsko poglavarstvo procijenilo da je Preluk atraktivna lokacija za razvoj turističkog kompleksa. Najvećim dijelom Preluk je bio u vlasništvu Trgovačkog društva Opatija u stečaju, a na javnoj dražbi kupio ga je Reiffeisen consulting. “Oteglo se rješavanje imovinsko- pravnih pitanja. Sa Hrvatskim auto klubom upravo pregovaramo o zamjeni zemljišta, čime će se riješiti najveći dio vlasništva”, kazao je Obersnel dodavši da će se prodajom zemljišta pokriti svi troškovi, pa i ostvariti prihodi. “Fasciniran sam vašom brigom za taj projekt, posebice zbog činjenice što ga je bivša premijerka Jadranka Kosor unijela u katalog Republike Hrvatske ta strane investitore. Kako tada niste pitali je li Vlada tražila od Grada Rijeke Elaborat o isplativosti i kako to što projekt, unatoč tomu što se našao u katalogu Vlade, nije realiziran”, odgovorio je Obersnel Buriću.
Sandra Krpan (SDP) osvrnula se na nedavno iznesene, iznimno dobre turističke rezultate ostvarene u Rijeci, pitajući konkretne podatke.
Obersnel je odgovorio kako, unatoč tomu što pojedinci uporno tvrde kako Rijeka nije turistički grad, rezultati sezone dokazuju suprotno, o čemu će vijećnici i ubrzo dobiti i pisanu informaciju s podacima gradske Turističke zajednice. Broj dolazaka turista u Rijeku u srpnju ove godine povećan je za 17%, u kolovozu za 21%, a u prvih 15 dana rujna turista u Rijeci je za 25% više nego lani u isto vrijeme. Time se Rijeka svrstava među sredine s najvećim povećanjem turističkom prometa u ovogodišnjoj sezoni. Gradonačelnik se osvrnuo na skromne smještajne kapacitete grada. Naime, u osam hostela smještaj može naći oko 70 turista, hoteli imaju nešto više od 300 kreveta, a jednako toliko ih osigurava i 115 privatnih iznajmljivača, čiji broj u Rijeci također raste. Većinom su to strani turisti, a dominiraju gosti iz Italije i Njemačke. Gradonačelnik je ove rezultate usporedio s 2005. godinom kada je cjelogodišnji broj noćenja bio na razini 80.000, a samo u tri mjeseca ovogodišnje sezone ih je ostvareno 90.000. Gradonačelnik je uvjerenja kako je navedeno rezultat zajedničkog oglašavanja i pokušaja buđenja Zračne luke Rijeka, kao i niza iznimno značajnih manifestacija koje se održavaju u gradu. Dodao je kako će broj turista zasigurno rasti i izgradnjom hotela na Kostabeli za koji je izdana lokacijska dozvola, izgradnjom hotela u prostoru nekadašnjeg Benčića i hotela i kongresnog centra na Delti, za što je raspisan međunarodni natječaj.
Waltera Volka (SDP) zanimalo je u kojoj je fazi izgradnja POS-ovih stanova.
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel odgovorio je kako je u tijeku izgradnja stanova na Drenovi, čije će ključeve vlasnici preuzeti u ožujku ili travnju iduće godine. Na toj lokaciji od 80 stanova prodani su svi, osim osam, dok je na listi oko stotinu zainteresiranih. Na Hostovom Bregu počela je izgradnja 90 stanova, a na Martinkovcu će se iduće godine početi graditi još 120 stanova. Na listi potencijalnih kupaca je više od 400 sugrađana koji će se za mjesec do dva dana natjecati za kupnju stanova na tim lokacijama.
Tea Čaljkušić- Mance (HDZ) osvrnula se na međusobno optuživanje župana Zlatka Komadine i gradonačelnika Vojka Obersnela po pitanju spore realizacije CZGO Marišćina. Pitajući gradonačelnika što je s Marišćinom, Čaljkušić- Mance ustvrdila je kako nije problem samo realizacija nulte, nego i svih ostalih faza.
Obersnel je vijećnici odgovorio kako je očito krivo informirana, podsjetivši je kako je pregovore s Europskom unijom, odabir tehnologije zbrinjavanja komunalnog otpada i sklapanje ugovora za Marišćinu vodio bivši zamjenik ministra, hadezeovac Ružinski, čudeći se ujedno što ga proziva na političkoj razini. Obersnel je rekao da oko polovice odlagališta u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji koristi MBO tehnologiju. Tijekom 2012. godine u Njemačkoj je održan stručni skup o mehaničko- biološkoj obradi kao izvoru sekundarne sirovine, pod pokroviteljstvom njemačkog ministra zaštite okoliša. „Ako se u Njemačkoj održava skup na tu temu, onda je očito kako je neistinito da se mahaničko- biološki tretman ne koristi nigdje u Europi“, rekao je Obersnel. S obzirom na to da je dio stanovnika Viškova jako zabrinut za čistoću vode i strahuje od zagađenja s područja Marišćine, gradonačelnik je upozorio na opasnost koja podzemnim vodama prijeti zbog nebrige o septičkim jamama na tom području, zbog čega je briga o zagađenju izvorišta pitke vode od strane Eko stožera zapravo licemjerna. Naime, prema podacima iz Tehničke karte Općine Viškovo, na tom području ima 3.500 nekretnina (zgrade s kućnim brojevima) od čega velika većina objekata nije priključena na kanalizaciju, već koristi sabirne i septičke jame. Podaci govore da je lani broj pražnjenja tih jama s područja Viškova iznosio tek 199, s tim da su se neke od njih praznile više puta. Podaci govore da su septičke jame porozne i da se njihov sadržaj namjerno ispušta u podzemlje. Zbog toga Obersnel kategorički tvrdi kako je veći problem ispuštanja sadržaja septičkih jama u podzemlje, nego mogućnost zagađenja izvorišta pitke vode iz CZGO-a. Grad Rijeka je, putem KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka, osigurao dodatni iznos od 9.520.000,00 kuna koji je predviđen za troškove izgradnje fekalne kanalizacije, a čija će realizacija uslijediti ovisno o realizaciji preostalog dijela prometnice. Gradonačelnik je poručio kako će Marišćina 2014. godine proraditi po projektnoj dokumentaciji.
Teo Božanić (HDZ) pitao je kada će na području Mjesnog odbora Brašćine- Pulac završiti radovi na izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže. Upozorio je da su cijevi zemljom zatrpane prije mjesec dana i da na gradilištu već dugo nema nikoga, smatrajući kako se intenzivno radilo samo pred lokalne izbore.
Gradonačelnik Oberesnel na to je odgovorio da se na izgradnji i obnovi vodovodne i kanalizacijske mreže u Rijeci radi proteklih osam godina, demantirajući tvrdnje da se na tomu radilo samo u predizborno vrijeme. Tomu je dodao da nema informacije da su rokovi dovršetka radova na bilo kojoj lokaciji probijeni.
Nikola Ivaniš (PGS) pitao je kada će biti dovršena izgradnja rotora na Srdočima.
Gradonačelnik Obersnel odgovorio je kako je cesta na kojoj bi se trebao graditi državna, a Grad trenutačno poduzima niz aktivnosti kako bi se ubrzala izgradnja. Obersnel je rekao kako je izvjesno da bi izgradnja tog rotora mogla početi još ove godine, a trajat će mjesec dana.