Agencija za mobilnost i programe Europske unije Dječjem vrtiću Rijeka dodijelila je 20.970,00 eura bespovratnih sredstava za KA2 projekt „Bez umjetnosti nema inovacija“.

Nakon što je u svibnju ove godine Dječji vrtić Rijeka ostvario potporu od 26.996,00 eura za provođenje Erasmus+ projekta Ključne aktivnosti 1 „Zajedno u različitosti“, u listopadu je prihvaćen još jedan Erasmus+ projekt Vrtića, ovoga puta u okviru Ključne aktivnosti 2, s potporom u iznosu od 20.970,00 eura koju dodjeljuje Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU). Dok se Ključna aktivnost 1 odnosi na mobilnost u svrhu učenja za pojedince, Ključna aktivnost 2 podrazumijeva suradnju za inovacije i razmjenu dobre prakse (strateška partnerstva).

Dječji vrtić Rijeka u naredne će dvije pedagoške godine, 2020./2021. i 2021./2022., sudjelovati u međunarodnom projektu pod nazivom „Bez umjetnosti nema inovacija“. Projekt je pokrenut u suradnji s predškolskim ustanovama nekoliko europskih država: Turskom (Nesrin Boysan Anaokulu iz Kayseri), Litvom (Vilinaus inzinerijos ir techologiu licejus), Latvijom (Pirmsskolas izglītības iestāde Perlite iz Rige), Srbijom (Naša radost iz Subotice) i Bugarskom (Slaveykova polyana iz Sofije).

U projektu će izravno sudjelovati petnaest sudionika, dok će broj neizravno uključenih biti znatno veći (najmanje 250 djece u dobi od 3 do 6 godina, njihovi odgojitelji/ice i roditelji).

Projekt je umjetničkog karaktera, a zamišljen je kao povezivanje umjetničkih aktivnosti i znanstvene pismenosti. Tema se projekta odnosi na STEM područje (znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku), prirodu, biomimiku, oblikovanje materijala, recikliranje itd.

Suradnjom i razmjenom dobre prakse među partnerima iz različitih zemalja, kao i unutar Dječjeg vrtića Rijeka, tražit će se odgovor na pitanje kojim se sve aktivnostima može konkretno povezati umjetnost i znanstvena inovativnost.

Agencija za mobilnost i programe EU je za provedbu i upravljanje navedenim projektom Dječjem vrtiću Rijeka dodijelila 20.970,00 eura bespovratnih sredstava, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 130.140,00 eura.