Svoju posljednju redovnu konferenciju za medije u ovoj godini riječki je gradonačelnik započeo informacijama vezanim uz pružanje pomoći stanovnicima Petrinje, Siska i Gline, koji su ostali bez kuća i druge imovine, izrazivši sućut obiteljima čiji su članovi stradali u potresu.

Pomoć stanovnicima Petrinje, Siska i Gline

Nakon jučerašnje promptne odluke o osiguranju 200.000,00 kuna pomoći za Petrinju, tijekom poslijepodneva odlučeno je da se osiguraju i sredstva za pomoć Glini i Sisku pa će Grad Rijeka osigurati ukupno 400.000,00 kuna za pomoć ovim trima gradovima.

Riječki vatrogasci u Petrinji

Riječki vatrogasci u Petrinji

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Rijeka odmah nakon potresa krenuli su u Petrinju, a upućene su i dodatne vatrogasne snage iz Rijeke pa se sada na tom području nalazi 14 vatrogasaca s pet vozila i opremom za spašavanje iz ruševina. Uz njih tu su i vatrogasci iz drugih gradova i općina PGŽ. Iz Rijeke je upućen dio ekipe iz udruge koja radi s potražnim psima s kojima Grad dugi niz godina surađuje, a i udruga „Joga u svakodnevnom životu Rijeka“ u suradnji s hostelom Dharma u Rijeci stavit će na raspolaganje cijeli smještajni kapacitet hostela onima kojima to bude potrebno.

U kontaktima s gradonačelnicom Siska i gradonačelnikom Petrinje razmatrana je i mogućnost slanja specijalnih tehničkih vozila za odvoz materijala i kontrolu sustava vodovoda i odvodnje, sukladno  njihovim potrebama pa je za sada u to područje upućena jedna cisterna iz KD ViK-a.

Hrvatska je iznova pokazala da se zna ujediniti kada je to potrebno, velik je odaziv građana za pružanje raznih vrsta pomoći, bilo osobno ili organizirano. Važno je da se prikupljaju  ona sredstva i pruža pomoć prema uputama Crvenog križa, kako bi se izbjeglo prikupljanje onog što nije najpotrebnije. Na žalost posljedice potresa su takve da će pomoć stradalima u tom području trebati pružati duže vrijeme, kazao je gradonačelnik te izrazio uvjerenje kako će svi građani, trgovačka i komunalna društva nastaviti s pružanjem pomoći.

Godina koja je obilježila naše živote je na izmaku, neka iduća bude bolja

Godina na izmaku ostavila je dubok trag u svima nama – obilježila ju je pandemija COVID-a 19. Već ranije smo odustali od dočeka nove godine na otvorenom, a nakon jučerašnjeg razornog potresa odustali smo i od velikog vatrometa na prijelazu godine kako bi i na taj način iskazali suosjećanje s ljudima koji su izgubili sve u potresu. Trebala je to biti godina za pamćenje u kojoj je Rijeka bila europska prijestolnica kulture, ali na žalost trebat ćemo je što prije zaboraviti.

Pandemija COVID-a 19 utjecala je na sve gospodarske aktivnosti pa je Grad već na proljeće donio čitav niz mjera za poduzetnike koji su bili  obuhvaćeni mjerom obustave rada ili su im bili smanjeni prihodi. Također čitav niz mjera donesen je i za građane koji su bili oslobođeni od plaćanja vrtića i produženog boravka u osnovnim školama, jedno vrijeme su parkirališta bila besplatna a Autotrolej je  organizirao izvanredni prijevoz i smanjio cijenu radničke karte na 50% za travanj. Zbog mjera donesenih na proljeće u cilju pomoći poduzetnicima proračun je uprihodovao 22 milijuna kuna manje. S obzirom na to da je Grad Rijeka od studenog 2020. godine ponovno krenuo s mjerama pomoći poduzetnicima, procjena je da će i zbog ovih mjera prihod u proračun biti manji za oko  2,5  milijuna kuna.

Uvedeni su i viši cenzusi za dobivanje blagdanskog poklon-bona riječkim umirovljenicima sa 1700 na 2500 kn pa će Grad Rijeka za blagdane darovati i one umirovljenike koji imaju nešto višu mirovinu, odnosno one s mirovinom do 2500 kn, a to će pravo ostvariti oko 2500 osoba.

Unatoč problemima koje je donijelo slabo punjenje proračuna kao posljedica pandemije, Grad Rijeka nije odustao od provođenja svoje socijalne politike i podmirivanja prava koja proizlaze iz Odluke o socijalnoj skrbi, ali se odustalo od nekih aktivnosti koje nisu bile od takve važnosti da ih se nije moglo odgoditi. Iz tog je razloga i dva puta bio rađen rebalans proračuna, kazao je gradonačelnik.

Europska prijestolnica kulture  – odlični rezultati unatoč COVIDU

Nakon spektakularnog otvorenja u veljači i COVID je zaprijetio da će u potpunosti uništiti najveću riječku godinu kulture, ali zahvaljujući neizmjernom trudu svih uključenih u ovaj veliki projekt – od tvrtke Rijeka 2020, gradskih kulturnih ustanova, brojnih udruga i Odjela za kulturu – već tijekom svibnja počeo se odvijati dio programa.  Presložene su sve aktivnosti, program je preoblikovan u rekordno kratkom roku i Rijeka je ponudila Ljeto u prijestolnici. Rezultat toga je 390 kulturno-umjetničkih programa. Uglavnom su izostala velika međunarodna događanja zbog nemogućnosti dolaska inozemnih umjetnika. Velik broj aktivnosti održavan ispred i unutar zgrade Exporta, novouređenog prostora koji je krajem svibnja Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dalo na upravljanje Gradu Rijeci, potpisivanjem Ugovora o petogodišnjoj koncesiji.

Velike izložbe u Exportu – novom mjestu riječke kulture

Export je tako ugostio dvije najznačajnije izložbe EPK projekta, reprezentativne postave svjetske razine: Fiume Fantastika: fenomeni grada i međunarodnu izložbu Usijano more, ali i niz popratnih izložbi – Terra effluviens, Oblomo narodu, Histerične mašine i dr.

Export je također bio domaćin i brojnim književnim programima Festivala Europske kratke priče, Hay festivala i Vriska. Ispred zgrade Exporta, na otvorenom, na pozornici održan je niz kulturno-zabavnih programa i festivala. Ljetna su zbivanja pred Exportom, okončana velikim Urbanovim koncertom koji je u publici okupio oko 700 ljudi, a koji su zajednički organizirali Rijeka 2020 i Grad Rijeka.

Živo je bilo i na Trgu Riječke rezolucije, u ustanovama kulture, ali i šire, u EPK susjedstvima i na lokacijama Lungomare Art turističko-kulturne rute. Velik doprinos dali su volonteri EPK koji su u ljetnom razdoblju odradili preko 1600 volonterskih sati, a ukupno je na kulturnim programima bilo angažirano preko 360 volontera.  Jesen je donijela veliku i veselu izložbu 51000 Balthazargrad te otvorenje veličanstvene Palače šećera.

Četiri Lungomare programa

Lovranska Draga, Brseč, Riječka ribarnica i plaža Grčevo četiri su lokacije na kojima su postavljene i otvorene trajne skulpture programskog pravca Lungomare Art. Na realizaciji ostalih programa Lungomare pravca intenzivno se radilo te će se ostale trajne skulpture postavljati jednim dijelom do kraja 2020. godine, a dijelom u 2021.

Festivali susjedstava živošću ispunili mjesta u Gorskom kotaru i na otocima

Četiri online programa te 21 događanje u susjedstvima programskog pravca 27 susjedstava rezime su ljetnih zbivanja ove programske cjeline. Zbog nemogućnosti putovanja i zbog provedbe posebnih mjera zaštite uslijed svjetske pandemije, europski su se partneri na ovim programima predstavljali online, video-vezama ili poslanim snimljenim materijalima. Festivali susjedstava održani su na Unijama, u Delnicama, Kutima, Fužinama, Novom Vinodolskom, Gomirju, Kostreni, na Praputnjaku, Jelenju, u Crikvenici i na Cresu, a tijekom jeseni i u ostalim susjedstvima, dijelom online, a dijelom na lokacijama.

Izgradnja kulturne infrastrukture

Unatoč pandemiji koja je zaustavila ili usporila gotovo čitav svijet, cijelo vrijeme su se, doduše usporeno, odvijali radovi na objektima kulture. U Rijeci se u ovom trenutku događa najveće ulaganje u kulturnu infrastrukturu u Hrvatskoj, a o kakvom se kulturnom kapitalu radi, moglo se vidjeti na nedavnom otvorenju Palače šećerane kao novog doma Muzeja grada Rijeke u kompleksu Benčić. Da bi Palača danas sjala u svom punom sjaju, Grad Rijeka je u Palači morao je odraditi i financirati čitav niz pripremnih radova u suradnji s konzervatorima za njezinu konačnu obnovu, rekonstrukciju i prenamjenu. U tim radovima je sudjelovao niz stručnjaka, od arhitekata i povjesničara umjetnosti do restauratora. Taj posao je uključio i izradu glavnog, a potom i izvedbenog projekta Hrvatskog restauratorskog zavoda kao i idejno rješenje muzejskog postava.

Dječja kuća - Cigleni objekt

Dječja kuća – Cigleni objekt

Uređenje Dječje kuće

Uz impresivnu Palaču šećerane, u Benčiću se dovršava i Dječja kuća smještena u nekadašnjoj tzv. ciglenoj zgradi kompleksa koja je predviđena kao mjesto na kojem će nastajati kultura za djecu, ali i sa djecom i koja će djeci ponuditi radionice, igraonice, slušaonice i malo kazalište. U Dječju kuću seli dječja knjižnica Stribor koja će tako dobiti nove, bolje uvjete rada. Riječka Dječja kuća prva je takva kuća u Hrvatskoj. Otvorenje je predviđeno za siječanj ili veljaču, no i to će ovisiti o epidemiološkim mjerama.

Izgradnja Knjižnice

Punom parom gradi se i nova gradska knjižnica koja će se smjestiti u nekadašnji tzv. T objekt industrijskog kompleksa Benčić. Projekt kasni jer je bilo potrebno prilagoditi planove radi drugačijeg temeljenja zgrade. Objekt se gradi po sličnom principu po kojem je rekonstruirana Dječja kuća, izgradnjom nove temeljne ploče i novih međukatnih konstrukcija uz konstruktivnu obnovu i vraćanje izvornih tvorničkih stupova od lijevanog željeza. Knjižnica će biti završena početkom 2022.

U Benčiću je u svojoj prvoj fazi otvoren i Muzej moderne i suvremene umjetnosti u kojem je u tijeku izložba o animiranom liku profesora Baltazara i njegovom Baltazargradu – imaginarnom gradu za čije je stvaranje inspiracija bila upravo Rijeka odnosno riječke kulise. Uz dovršetak Dječje kuće kreće se i u rekonstrukciju i aktiviranje oba čelična mosta koja povezuju Dječju kuću i MMSU, čime će se ostvariti komunikacija prvog i drugog kata sa MMSU čime će se omogućiti pristup osobama sa invaliditetom u izložbeni dio MMSU na 1. katu, te omogućiti korištenje 2. kata zgrade koji je zajedno s potkrovljem nedavno otkupljen od PIK-a.

Uređenje javnih površina unutar bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić

Projekt obuhvaća uređenje otvorenog dijela javnih površina i rješenje infrastrukture potrebne za funkcioniranje zgrada unutar kompleksa i pripadajućih sadržaja te buduće planirane javne garaže. Nakon što se završi sa radovima na infrastrukturi krenut će se sa uređenje partera. U prvoj fazi dijela koji će omogućiti pristup Dječjoj kući, zatim dijela iza Muzeja Grada Rijeke, budućeg parkirališta, a zatim središnjeg trga, dok će se radovi na uređenju dijela partera oko Knjižnice završiti u skladu sa dinamikom izvođenja radova.

Izvedena je zaštita potoka Brajda na dionici od zgrade Teatrina do Ciglene zgrade, a predviđeno je da dio potoka bude nenatkriven kao jedna od riječkih specifičnosti.

U kompleks Benčić već je uloženo preko 250 milijuna kuna od čega 100 milijuna kuna otpada na bespovratna EU sredstva, država sudjeluje s 10,7 milijuna, a ostalo financira Grad Rijeka

Obnova broda Galeb

U brodogradilištu u Kraljevici obnavlja se brod Galeb koji će također postati muzej i djelovati kao podružnica Muzeja grada Rijeke i koji će, uvjeren sam, biti jednako impresivan, među ostalim i zato jer postav dizajnira nagrađivana Nikolina Jelavić Mitrović, ista ona koja je dizajnirala postav u Palači, ali i zbog zaista bogate i zanimljive povijesti broda, od one vezane uz politiku i društveni život, do pomorstva i brodogradnje, kazao je gradonačelnik. Radovi na preuređenju broda Galeb također se financiraju sa 32 milijuna kuna iz EU fondova.

Krešimirova ulica

Kraljem ljeta dovršeni su i radovi na rekonstrukciji Krešimirove ulice, jedne od prometnih žila kucavica Rijeke. Nije riječ samo o postavljanju novog sloja asfalta već se radi o dijelu puno većeg infrastrukturnog projekta Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka koji se najvećim dijelom sufinancira EU sredstvima. Kada uskoro bude gotova obnova Kolodvora i kada se dovrši uređenje kompleksa Benčić,  bit će to izuzetno atraktivni dio grada, rekao je Obersnel.

Hotelski Resort Hilton Costabella i rekonstrukcija dijela Opatijske ulice

Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & SpaGovoreći o radovima na izgradnju hotela Hilton na Kostabeli koji su praktički privedeni kraju, gradonačelnik je kazao kako se hotel, prema najavama investitora, unatoč korona krizi otvara na proljeće. Riječ je o kompleksu koji će zasigurno podignuti razinu kvalitete turističke infrastrukture u Rijeci, pa i šire i naravno, otvoriti nova radna mjesta. Šetnica koja se nalazi ispod Hotelskog Resorta Hilton Costabella također je gotova, a ispod  šetnice je izgrađena nova plaža za potrebe hotela.

Završena je i rekonstrukcija dijela Opatijske ulice u sklopu koje je izgrađen rotor koji olakšava prometovanje i pridonosi sigurnosti prometa  na tom dijelu ulice.

Situacija u brodogradilištu 3. maj

Gradonačelnik Obersnel je kazao kako veseli činjenica da je nakon niza teških mjeseci situacija sada puno bolja i s optimizmom može reći da 3. maj čekaju bolji dani. Grad Rijeka uvijek je stajao iza 3. maja pa je tako bilo i u ovoj krizi. Potpisan je Sporazum o odgodi plaćanja komunalne naknade i naknade za uređenje voda u iznosi od gotovo 7 milijuna kuna na rok od dvije godine bez obračunavanja.

Izgradnja ceste D403

Generalnim urbanističkim planom i Prostornim planom Grada Rijeke stvoreni su uvjeti za izgradnju ove izuzetno važne prometnice čijom će izgradnjom Rijeka biti među gradovima s najbolje riješenom prometnom infrastrukturom. Grad Rijeka je temeljem Ugovora o prijenosu prava vlasništva Hrvatskim cestama prenio u vlasništvo zemljište vrijedno 18,5 milijuna kuna kako bi se projekt što prije pokrenuo, a osobama i obiteljima čije su, većinom nelegalne kuće, nalazile na trasi buduće prometnice i koje je trebalo srušiti, Grad je dodijelio 16 stanova, premda to nije bila njegova obaveza.

Povlačenje EU sredstava

Grad Rijeka je i u ovoj godini nastavio s povlačanjem EU sredstava pa je tako samo u 2020. povučeno i  ugovoreno oko 160 milijuna kuna odnosno preko 21 milijun i 300 tisuća eura i to za izgradnju Sortirnice u Mihaćevoj dragi, Centar kompetencija za pametne gradove, projekt Energana – Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju i nedavno otvoreni Tehnološko-edukacijski poduzetnički inkubator Proizvodni park Torpedo.

Ukupno to znači da je Grad Rijeka do sada iz EU fondova, zajedno za povezanim društvima, osigurao oko 271 milijun eura za različite projekte od kojih je najveći projekt KD ViK- a koji se odnosi na obnovu i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacijske mreže, a čiji je dio bila i obnova infrastrukture u Krešimirovoj ulici.

Transparentnost

Grad Rijeka je ove godine dobio nekoliko važnih priznanja. Rijeka je prvi u hrvatskoj na polju digitalne transformacije u velikim gradovima što znači da smo spremni za daljnje korištenje europskih i nacionalnih fondova namijenjenih digitalnoj transformaciji upravljanja. Rijeka je ponovo, treći put za redom, proglašena najtransparentnijim gradom u Hrvatskoj. To znači da je zadovoljila precizne parametre kojima se mjeri otvorenost sjednica Gradskog vijeća i gradonačelnika, količina dostupnih dokumenata i informacija na gradskom web portalu, otvorenost proračuna, funkcioniranje mjesne samouprave i suradnja s udrugama civilnog sektora. Također, Europski odbor regija je u svom izvješću vezanom uz utjecaj pandemije koronavirusa na zdravlje i gospodarstvo, kao primjer dobre prakse istaknuo upravo Rijeku.

Iduće godine planiramo potpuno otvaranje proračuna budući da se sva plaćanja provode putem Riznice koji je Rijeka uvela među prvima između velikih gradova, rekao je gradonačelnik.

Svjetlo na kraju tunela

S obzirom na to da je u relativno kratkom vremenu otkriveno cjepivo protiv korone i da je i u Rijeci počelo cijepljenje, gradonačelnik je pozvao građane da se cijepe.

Cjepiva su promijenila život suvremenog čovjeka jer bez njih ne bi iskorijenili čitav niz pogubnih bolesti za koje se danas zna jedino iz knjiga. Vjerujte u znanost i vjerujte u biomedicinu i cjepivo jer je to jedini način da počnemo zaustavljati pandemiju COVIDa i da se počnemo  vraćati normalnom životu.<

Svim Riječanima želio je sve najbolje u novoj godini izrazivši nadu da će nam 2021. godina biti bolja od ove.