Retrospektivnom izložbom poznatog hrvatskog performera Tomislava Gotovca, 22. rujna otvara se nova zgrada Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu kompleksa Benčić, čime ne samo ovaj gradski muzej napokon dobiva svoje prostore, već i započinje revitalizacija bivšeg industrijskog kompleksa, ujedno i glavnog infrastrukturnog zahvata koji prati projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. godine, rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na svojoj redovnoj konferenciji za novinare.

Radovi u prostoru muzeja koji je smješten u tzv. H-objekt završeni su u srpnju. Izdane su sve potrebne dozvole, čime je završena 1. faza uređenja MMSU-a, koji će sada koristiti prizemlje i prvi kat, a s konačnim ciljem da se u sljedećim fazama urede 3. i 4. kat, koji su trenutno u vlasništvu tvrtke PIK, s kojom Grad Rijeka vodi intenzivne pregovore oko preuzimanja. Iako već završetak prve faze uređenja donosi značajno poboljšanje uvjeta rada muzeja, koji sad raspolaže s oko 1550 m² izložbenog prostora, gotovo trostruko više nego što je imao na raspolaganju u staroj zgradi na Dolcu, uređenjem 3. i 4. kata imao bi na raspolaganju cijelu zgradu.

Kompleks Benčića uskoro će postati veliko gradilište, budući da bi u prosincu trebali početi radovi na Upravnoj zgradi Šećerane, u kojoj će biti smješten Muzej grada Rijeke, dok se u siječnju očekuje početak radova u T-objektu u kojem će biti smještena Gradska knjižnica Rijeka te Ciglenoj zgradi u kojoj će biti dječja kuća, kao jedan od programa EPK. Za sve te objekte, uključujući i brod Galeb, čije bi uređenje trebalo započeti do kraja godine, osigurana su sredstva fondova Europske unije – za brod Galeb i Upravnu zgradu 69 milijuna kuna izravno iz EU fondova, a za izgradnju knjižnice i Ciglene kuće 62 milijuna kuna iz sredstava dobivenih putem Urbane aglomeracije Rijeka.

Također, za koji dan počinje i uređenje RiHUB-a u prostoru bivšeg Bernardija, u koji će biti smještena agencija Rijeka 2020, koja vodi projekt EPK, ali ujedno taj prostor će moći koristiti različite udruge. Ovo uređenje, kao i 1. faza uređenja MMSU-a financirani su iz gradskog proračuna: RiHUB 3,5 milijuna kuna, a muzej s nešto više od 7 milijuna kuna. Što se tiče financiranja uređenja 2. faze MMSU-a, prvo valja riješiti vlasničke odnose s PIK-om, a potom vidjeti hoće li se otvoriti natječaj Europske unije na koji bi se moglo aplicirati ili će se koristiti sredstva Urbane aglomeracije, ako neki projekti ne budu išli predviđenom dinamikom.

Zanimljiva i provokativna izložba Tomislava Gotovca, kakva do sad još nije održana u Hrvatskoj, i koju će pratiti i Dani otvorenog performansa, zasigurno će privući mnoštvo posjetitelja u Rijeku, koja bilježi, sudeći prema pokazateljima u prvih sedam mjeseci ove godine, odličnu turističku sezonu. Samo u srpnju ostvareno je 17 posto dolazaka te 26 posto noćenja više nego u istom razdoblju protekle godine. Posebice raduje rast broja privatnih iznajmljivača, koji su ove godine po prvi puta ostvarili više noćenja nego riječki hoteli. U ovom trenutku u Rijeci registrirana su 522 privatna iznajmljivača, koji raspolažu 2870 ležajeva, 10 kuća za odmor, 628 apartmana i 71 sobom.

„Očito je da su trend rasta broja turista i pozicioniranje Rijeke kao zanimljive turističke destinacije prepoznali i brojni sugrađani, odlučili se za poduzetničku aktivnost kroz iznajmljivanje svojih apartmana, kuća i stanova, što je prije pet godina bilo gotovo nezamislivo,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, dodavši kako su cijelom tom ugođaju i broju turista zasigurno pridonijele i brojne manifestacije koje su se događale u ljetnom periodu, kao što su Fiumanka, Fiumare, Riječke ljetne noći, Dječji festival Tobogan, MIK, Ljeto na Gradini, Ljeto u Starom gradu i Ljetno Art kino.

Gradonačelnik se posebno zahvalio dijelu riječkih ugostitelja koji su se i ove godine uključili u organizaciju većeg broja događanja, kao što su Riječka zvečka na Donjoj Vežici ili pak caffe baru Corto Maltese na Terminalu. Njima su se ove godine pridružili i ugostitelji u samom centru grada, smješteni na Koblerovom i Pavlinskom trgu te Trgu Šišmiš, organizirajući čitav niz uspješnih manifestacija koje su dobro prihvaćene. Gradonačelnik je izrazio nadu kako će se takva praksa nastaviti, ne samo tijekom idućeg ljeta, već i prilikom drugih razdoblja godine, primjerice Dana sv. Vida ili Rijeka adventa.

Grad Rijeka s druge strane nastavlja s aktivnostima koje će Rijeku učiniti ljepšim i ugodnijim gradom u sinergiji s projektom Europske prijestolnice kulture. Upravo danas objavljen poziv za vraćanje srednjovjekovnog zida na Klobučarićev trg, u sklopu zgrade koja tamo nedavno izgrađena, a osim tih, u narednih nekoliko mjeseci trebali bi biti gotovi i opsežni radovi na zamjeni stolarije HNK Ivana pl. Zajca. Radovi vrijedni 1,5 milijuna kuna se financiraju iz gradskog proračuna, točnije spomeničke rente.

Odgovarajući na novinarsko pitanje trebaju li građani Gradu Rijeci dostaviti podatke vezane uz provođenje poreza na nekretnine, gradonačelnik je u prvom redu istaknuo kako zakon kojim je uveden taj porez još uvijek vrijedi te je jedino što se za sada zna izjava premijera da će doći do odgode primjena zakona, koji je trebao početi važiti od prvog dana iduće godine.
„Naravno, uz takvu najavu odustali smo od slanja obrazaca koji su bili pripremljeni za slanje na preko 65 tisuća kućanstava, jer nismo željeli izazivati troškove u situaciji u kojoj nemamo saznanje hoće li se porez odgoditi ili će se trajno odustati od njegove primjene. Prije ljeta smo poslali upitnike na sve poslovne prostore te dobili dio povratnih informacija. Ako netko Gradu Rijeci pošalje podatke, oni su dobrodošli, ali objektivno za sad ne vidim da je to potrebno učiniti,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.