Pravilna prehrana u mladosti preduvjet je pravilnog razvoja ali i veliki zalog za budućnost, kako za tjelesno tako i mentalno zdravlje.

U usvajanju i u održavanju navika pravilne prehrane za mlade važno je hraniti se redovito, količinski umjereno, raznoliko i uravnoteženo (ne izbacivati nijednu skupinu namirnica iz prehrane), baviti se sportom, ne prihvaćati bezrezervno trenutne društvene standarde vezane uz izgled, naučiti prihvaćati vlastitu sliku tijela, razvijati samopoštovanje i otpornost na stres, te se okružiti ljudima koji će im biti pozitivan primjer i podrška.

Među značajnijim izazovima u usvajanju i u održavanju navika pravilne prehrane kod mladih je s jedne strane velika dostupnost i poticanje konzumiranja jeftine visokoenergetske hrane i napitaka, a s druge strane sveprisutno idealiziranje mršavosti, pogotovo kod žena, što u konačnici dovodi do razvijanja nepravilnih obrazaca prehrane, pa čak i poremećaja u hranjenju kao ozbiljnih mentalnih poremećaja među kojima su najpoznatije anoreksija nervoza, bulimija nervoza, prejedanje, a u zadnje vrijeme govori se i o tzv. ortoreksiji nervozi, odnosno nezdravoj opsesiji zdravom i pravilnom prehranom.

Sve je te bolesti važno na vrijeme prepoznati, svaku sumnju na poremećaj provjeriti sa stručnom osobom obzirom da se radi o poremećajima koji u nekim slučajevima mogu imati fatalne posljedice.

S ciljem edukacije i promocije pravilne prehrane među mladima, ali i među osobama koje se mladima bave, Grad Rijeka je, nakon edukacije stručnih suradnika srednjih škola i učeničkih domova, izdao letke o usvajanju pravilnih navika i ispravljanju nepravilnih navika hranjenja.

Pripremljena su tri letka, „Nisi siguran/na hraniš li se pravilno?“, „Recept za promjenu navike hranjenja i Negiranje – najbolji prijatelj poremećaja hranjenja“, koji mladima mogu pomoći u usvajanju pravilnih navika i ispravljanju nepravilnih navika hranjenja i te ih informirati o rizicima i posljedicama poremećaja hranjenja.