U riječkim gradskim predškolskim ustanovama se još od 1983. godine, kada je potpisan prvi ugovor s tadašnjim Zavodom za javno zdravstvo Rijeka, intenzivnije  pristupilo uvođenju zdravih namirnica kao što su: proso, zobene pahuljice, palenta, leća, pšenične klice, više mlijeka i mliječnih proizvoda, maslinovo ulje, polucrni kruh, povrtne juhe, povrće te namazi koji se pripremaju u vrtiću.

S obzirom na to da djeca dolaze s različitim prehrambenim navikama, puno se truda i umijeća ulaže kako bi ponuđene namirnice djeca prihvatila, za što je neophodna suradnja i podrška roditelja.

Zdravstvene voditeljice Dječjega vrtića Rijeka, Dječjeg vrtića More i Dječjeg vrtića Sušak u suradnji s Odjelom prehrane Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo izrađuju sezonske jelovnike koji moraju zadovoljiti optimalan unos zastupljenih prehrambenih tvari te dovoljan unos vlakana.

Uravnotežena prehrana djece u vrtiću osigurava se redovitim brojem obroka u skladu s preporučenim količinama energetskih i prehrambenih tvari.

Djeca s posebnim prehrambenim potrebama (alergije, intolerancija na hranu, celijakija, dijabetes i dr.) upisuju se u redovnom postupku u sve tri gradske predškolske ustanove te se s roditeljima dogovaraju promjene u jelovniku odnosno izrađuje prilagođeni jelovnik i po potrebi prilagođava način pripreme obroka.