U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti predstavljen je drugi od sedam programskih pravaca projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Nakon što je prezentirano „27 susjedstava“, prvi programski pravac ovog velikog kulturnog projekta namijenjen kulturnom povezivanju šire riječke regije, Rijeka 2020 predstavila je pravac namijenjen našim najmlađim sugrađanima, njihovim roditeljima, bakama i djedovima, dječjoj kreativnosti, te njihovom kulturnom razvoju.

Kulturno-umjetnički program „Dječje kuće“ koji će se izvesti u idućoj godini predstavili su direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić, voditeljica programskog pravca Dječja kuća Jelena Milić, ravnateljica Art kina Croatia Slobodanka Mišković, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković i v.d. ravnatelja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Ivo Matulić.

Predstavljen programski pravac „Dječja kuća“ Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture

U sklopu predstavljanja programskog pravca održan je i obilazak fizičkog izdanja Dječje kuće

U bogatom programu koji će se zbivati kroz cijelu 2020. godinu, riječke mališane očekuju brojni kulturni događaji poput predstava, filmova i koncerata, ali i aktivnosti šireg kreativnog angažmana vezanog uz video-igre, 3D print, robotiku, znanstvene eksperimente, ekologiju i zaštitu okoliša, igre u prirodi i šetnje prirodom.

Voditeljica programskog pravca „Dječja kuća“ Jelena Milić istaknula je kako će riječki projekt, u odnosu na brojne druge prijašnje prijestolnice kulture, snažan naglasak staviti na dječji program koji će malim Riječankama i Riječanima omogućiti odrastanje u kreativnom okruženju. „Dječja kuća vodi se idejom da djeca trebaju biti aktivni participanti kulture, a ne samo pasivna publika, a u tom smjeru pruža im i vrstu neformalnog obrazovanja“, zaključila je Milić.

„Zgrade koje ćemo dobiti su važne, jer nisu samo zgrade, nego prije svega mjesta odvijanja programa i okupljanja ljudi, ali Dječja kuća je jedan od najvažnijih aspekata EPK projekta, a festival Tobogan predstavljat će jednu od najbitnijih ostavština i nakon 2020. godine“, rekla je direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić, kazavši kako kroz ovo dugoročno ulaganje djeca neće samo postati buduća riječka kulturna publika, već i stvaratelji nove riječke i europske kulture.

 

Festival Tobogan još jači i bolji u godini prijestolnice kulture

S pravcem „Dječja kuća“ javnost je dosad najbolje bila upoznata kroz festival Tobogan, koji će u godini Europske prijestolnice kulture doživjeti svoje najveće i najglamuroznije izdanje. U dvotjednom programu Tobogana, koji će okupiti četiri institucije riječke kulture, u ciku idućeg ljeta održat će se brojne radionice, predstave, koncerti, ulični performansi, igre, filmske projekcije, videoigre, plesnjaci, umjetničke intervencije, multimedijalni eksperimenti i drugi sadržaji namijenjeni djeci. Uz još tajnu, spektakularnu paradu na otvorenju festivala, među brojnim interaktivnim događajima Tobogana izdvojeni su živo kazališno iskustvo Kina Panorame, lutkarski kabare „Bomboniera Variete!“ koji vodi kroz motive riječke povijesti te participativna izrada instalacije u javnom prostoru od šarenih niti „Collective Strings“.

Predstavljen programski pravac „Dječja kuća“ Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture

Sadašnji izgled Ciglenog objekta, buduće Dječje kuće

Budući da riječke ustanove u kulturi čine glavnu okosnicu i suorganizatorske partnere Europske prijestolnice kulture, isto je slučaj s dječjim dijelom programa, pa su tako među aktivnostima glavnih domaćina pravca izdvojeni neki od najiščekivanijih sadržaja.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka među svojim brojnim premijerama i praizvedbama koji će osim projekta EPK obilježiti i šezdesetu godišnjicu postojanja kazališta izdvojilo je projekt Oh la la! koji se radi u koprodukciji s francuskim i slovenskim lutkarima, a donosi likovno-interaktivne radionice uz svjetski poznatog umjetnika Hervea Tulleta te prateću predstavu za najmlađe. Također, GKL će organizirati Lutkarski crveni tepih – poseban program jubilarne 25. Revije lutkarskog kazališta te u Rijeku dovesti vodeća europska i svjetska lutkarska imena, uz mnoštvo radionica uključivši i programe senzornog kazalište za djecu s poteškoćama u razvoju.

Fokus nadolazećeg rada Art-kina bit će smješten na filmsko stvaralaštvo uz edukativne i kreativne programe pod vodstvom vodećih domaćih filmaša. Kontinuirani radionički program kroz gotovo cijelu godinu posvećen je poticanju aktivnog stvaranja filmskog sadržaja kod djece i mladih u suradnji s riječkim osnovnim školama, no edukativni teorijski i praktični filmski program bit će održan i za nastavnike osnovnih i srednjih škola i sve one koje zanima medij filma u sklopu Riječkih dana medijske pismenosti.

Gradska knjižnica Rijeka u 2020. godinu ulazi s dva udarna programa – tiskanim i digitalnim časopisom Brickzine namijenjenom djeci te Mjesecom dobre dječje knjige koji će kroz niz raznovrsnih aktivnosti popularizirati čitanje kod djece i mladih te ukazati na važnost odabranog sadržaja za dječji razvoj.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeku će dovesti priznate međunarodne umjetnike koji će zajedno s djecom razvijati kreativne javno-umjetničke projekte, od kojih su neki već spomenuti, a nastavit će se i projekt Priča o Benčiću u kojem sudjeluje Vijeće mladih Benčić.

Dječja kuća - perspektivni presjek

Dječja kuća – perspektivni presjek (arhitekt Saša Randić)

Među programom „Dječje kuće“ posebno je naglašen niz sadržaja posvećen profesoru Baltazaru, kao što su velika interaktivna izložba posvećena ovom crtanom liku, umjetnička intervencija na brodu Uragan, umjetničko pretvaranje plaže Grčevo u glavno kupalište Baltazargrada, izrada Baltazarom motiviranog murala na jednom od dječjih igrališta u Rijeci, te naravno, brojne projekcije popularnog crtanog filma čijim je autorima upravo vizura lučke industrijske Rijeke poslužila kao inspiracija.

 

Dječja kuća – budući centar dječjih kulturnih aktivnosti

U sklopu predstavljanja ovog programskog pravca, održan je i obilazak fizičkog izdanja „Dječje kuće“, multifunkcionalne lokacije u fazi izgradnje u kojoj će se smjestiti dječji ogranak Gradske knjižnice, brojne aktivnosti Gradskog kazališta lutaka i Art kina, te razne predstave, događanja i radionice namijenjenih djeci do 12 godina s ciljem poticanja njihove kreativnosti na interaktivan način.

Tijekom obilaska, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović te pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, kao i predstavnici izvođača radova, novinare su upoznali s aktualnim stanjem radova na tzv. Ciglenom objektu kompleksa Rikard Benčić. Pročelnik Šarar kazao je kako je Dječja kuća po njegovom mišljenju najbolja dugoročna investicija koja se odvija u sklopu EPK, budući da daje jak naglasak na bavljenje kulturom kod djece te eliminira granice tzv. normalne kulture i suvremenih trendova.

Obnova zgrade zbiva se u sklopu projekta Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt, ukupne financijske vrijednosti više od 160 milijuna kuna, za kojeg je Gradu Rijeci dodijeljeno 68.2 milijun kuna bespovratnih europskih sredstava. Radove na Dječjoj kući, ugovorene vrijednosti 41.7 milijuna kuna, izvodi tvrtka ING – GRAD iz Zagreba, a njihov se završetak očekuje sredinom 2020. godine, kada će započeti i zgradu po prvi puta koristiti i festival Tobogan.

Uz obnovu Ciglenog objekta/Dječje kuće u bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić, prvi riječki art kvart činit će i budući Muzeja grada Rijeke u nekadašnjoj Palači šećerane, novo sjedište Gradske knjižnice Rijeka u bivšem „T-objektu“, te već otvoreni Muzej moderne i suvremene umjetnosti u „H-objektu“. Također, u Benčiću traju i radovi na izgradnji infrastrukture i uređenju 15700 kvadratnih metara javne površine.

Europski fond za regionalni razvoj