Hala Exportdrva, površine 5.400,0 m², po uređenju 2020. godine je postala novo kulturno središte Rijeke namijenjeno izložbama, glazbenim i scenskim nastupima.

Potpis ugovora za koncesiju Exportdrva

Lučka uprava Rijeka uložila je 4,5 milijuna kuna u sanaciju krovišta, uređenje sanitarnih čvorova i ugradnju elektroinstalacija te vanjskih stubišta, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture 2020. godine dodijelilo je Gradu Rijeci petogodišnju koncesiju za obnovljen prostor skladišta Exportdrva bez plaćanja naknade, prvenstveno za provedbu različitih javnih programa.

Dosadašnja iskustva korištenja prostora pokazuju velike mogućnosti za organiziranje raznorodnih manifestacija kulturnog, ali i sajamskog i komercijalnog karaktera.

Hala Exportdrva etablirala se kao prostor s ključnim programima projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture (EPK). Exportdrvo je tako ugostilo dvije najznačajnije izložbe EPK projekta, reprezentativne postave svjetske razine: „Fiume Fantastika: fenomeni grada“ i međunarodnu izložbu „Usijano more“, ali i niz popratnih izložbi. Exportdrvo je bilo domaćin i brojnim književnim programima.

U okviru projekta EPK, prostor bivšeg skladišta Exportdrva sagledan je kao bitna točka programskog pravca Slano i slatko koji je promišljao mogućnost urbanističkog i kulturnog povezivanja zone Hartere (bivša Tvornica papira), smještene u kanjonu Rječine, s južnom Deltom gdje se Rječina ulijeva u more. Tako su neka od događanja vezana uz pripremu i promociju EPK-a bila smještena upravo na području skladišta bivše tvrtke Exportdrvo.

U sklopu projekta Rijeka – EPK, u srpnju 2020. godine, na inicijativu Udruge Poslovnog kluba PartneRI, uređeno je dječje igralište s umjetničkom instalacijom Balthazarov Uragan, smješteno uz stari brod Uragan na lukobranu. Zbog sigurnosnih je razloga, međutim, instalacija naknadno preseljena na Deltu uz skladište Exportdrva.