Problematika kašnjenja izgradnje Centralne zone za gospodarenje otpadom Marišćina bila je središnja tema redovitog mjesečnog susreta riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela s predstavnicima medijskih kuća u Rijeci. Ovom prigodom gradonačelnik je oštro odgovorio na prozivke i manipulacije koje se već duže vrijeme pojavljuju u medijima. Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo turističkim prometom u Rijeci, a najavio je i početak građevinskih radova na vrtiću Pehlin i turističkom kompleksu Kostabela.

Turistički promet u Rijeci u porastu

Na redovitom mjesečnom susretu s predstavnicima medijskih kuća, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se na događanja tijekom ljeta, najavljujući ujedno planove čija realizacija slijedi. Govoreći o trenutačno dominantnoj temi na nacionalnoj razini, Obersnel je predstavio podatke vezane uz povećanje broja dolazaka turista u Rijeku, izražavajući zadovoljstvo, jer je samo u kolovozu ove godine broj gostiju koji su došli u Rijeku povećan za 25% u odnosu na kolovoz prošle godine. Naglasio je kako dominiraju strani gosti, dok je evidentan pad dolazaka domaćih gostiju. Najviše noćenja ostvarili su turisti dobne skupine od 19 do 30 godina, u kojoj je zabilježen porast noćenja od 38% u odnosu na kolovoz 2012. godine. Dobri turistički rezultati u Rijeci očiti su i u srpnju ove godine, kada je broj noćenja bio veći za 17 % u odnosu na isti mjesec lani. Najviše noćenja ostvarili su državljani Italije, a potom državljani Njemačke, Španjolske, Francuske, Mađarske, Poljske, Austrije, velike Britanije, Slovenije i Belgije.

„Ove brojke u apsolutnim iznosima bile bi veće kada bi i smještajni kapaciteti na području Rijeke bili veći. Uz postojećih sedam hostela u gradu i sve veći broj privatnih iznajmljivača, podaci Turističke zajednice grada Rijeke govore da su svi kapaciteti u srpnju i kolovozu ove godine bili popunjeni, što dovoljno govori o interesu turista za Rijeku. Upravo stoga i želimo povećati smještane kapacitete. Dugoročno, to će se postići i uređenjem Delte, gdje će se izgraditi kongresni centar i hotel, što ovisi o volji i želji potencijalnog investitora. U ovome trenutku izvjesna je izgradnja hotela Benčić. Pregovori s austrijskim investitorom u završnoj su fazi, a uskoro će biti potpisan i ugovor. Uz navedeno, riješena su i imovinska pitanja s investitorom iz Češke, vezano uz izgradnju turističkog kompleksa na Kostabeli, vrijednog oko 47 milijuna eura. Za taj projekt polovicom kolovoza ove godine izdana je lokacijska dozvola, dok će radovi na uređenju kompleksa početi tijekom 2014. godine“, kazao je Obersnel, dodavši da će nakon toga interes za Rijeku biti još veći.

Gradonačelnik je kazao kako se intenzivno radi i na uređenju Arheološkog parka u Starom gradu, što bi trebalo biti dovršeno tijekom listopada ove godine. Najavio je i kako će ovih dana biti raspisan natječaj za uređenje Koblerovog trga, što će u velikoj mjeri doprinijeti povećanju atraktivnosti cijele zone Starog grada.

Nacrt Strategije razvoja grada Rijeke u završnoj fazi

Gradonačelnik Obersnel kazao je kako se tijekom kolovoza ove godine intenzivno radilo na pripremi Strategije razvoja Grada Rijeke. Za izradu samog nacrta održano je 13 radionica s više od 200 ljudi koji su dali svoj doprinos u kreiranju inicijalnog dokumenta. Tijekom srpnja i kolovoza ove godine o tekstu nacrta Strategije bile su otvorene i e- konzultacije u koje su se mogli uključiti svi građani, sve udruge i svi zainteresirani pojedinci, a potom se o tome raspravljano na radionici s gospodarstvenicima koji su sam nacrt dopunili važnim tezama. Jedna takva radionica proteklog je tjedna održana i s gradskim vijećnicima s ciljem da u manje formalnom okruženju svojim prijedlozima sudjeluju u poboljšanju tog dokumenta. Gradonačelnik je kazao da se danas obavljaju posljednje aktivnosti oko nacrta Strategije, čiji bi konačni prijedlog sutra trebao biti usvojen na gradonačelnikovom kolegiju, a potom proslijeđen Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje na sjednici koja će se održati 19. rujna ove godine.

Europska sredstva projektu SMILE

Između ostalog, gradonačelnik Obersnel novinarima je kazao kako je tijekom ljetnog razdoblja stigla informacija o prihvaćanju Projekta SMILE (SMart green Innovative urban Logistics for Energy efficient Mediterranean cities) koji je odobren je u sklopu prekograničnog programa Med. Projekt je započeo s provedbom i njegovo je predviđeno trajanje 2 godine. SMILE će definirati, testirati i promovirati mjere za inteligentna prometna rješenja s primjenom u svakom uključenom gradu, sa Gradom Rijekom kao jednim od pilota na projektu. Grad Rijeka sudjeluje kao partner u projektu sa deset vrlo iskusnih partnera u području prometne problematike i energetske efikasnosti, sa lučkim gradovima koji se sreću sa sličnim prometnim problemima kao i Grad Rijeka, a to su Grad Pirej, Grčka, Centar za istraživanje tehnologiju – Institut za promet iz Atene, Grčka, Valenciaport  Fondacija za istraživanje, promociju i ekonomske studije iz Valencije, Institut za promet i logistiku iz Bologne, Grad Barcelona – odjel za promet i mobilnost, Centar za inovacije i transport – CENIT iz Španjolske,  Grad  Montpellier, Francuska te Regionalna energetska agencija Kvarner iz Rijeke. Ukupna vrijednost projekta je 1.872.000 eura, od čega Gradu Rijeci namijenjeno 100.000 eura. SMILE projekt ima za cilj razvoj inovativnih strategija i mjera za energetski efikasna prometna rješenja i njihovu implementaciju pametnim mediteranskim gradovima. Projekt će  kao temelj koristit postojeću tehnologiju i prethodna iskustva vrlo iskusnih partnera na projektu.

Završena ulaganja na Psihijatrijskoj bolnici Lopača vrijedna 2 milijuna kuna

Gradonačelnik je novinare informirao kako su tijekom ljeta završena ulaganja na Psihijatrijskoj bolnici Lopača, vrijedna dva milijuna kuna. Tim je iznosom saniran kanalizacijski kolektor u krugu bolnice te rekonstruirana i preuređena praonica rublja, a nabavljeni su i novi strojevi za potrebe praonice, koja je sada jedna od modernijih na našem području.

Nastavlja se izgradnja stanova na Hostovom Bregu i Drenovi, a počinje i izgradnja vrtića na Pehlinu

Intenzivno se nastavlja i izgradnja stanova na Hostovom bregu i Drenovi. Na Hostovom Bregu Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke gradi se 95 stanova koje po programu POS-a. Gradnja je započela 7. svibnja ove godine i trajat će oko godinu dana,nakon čega slijedi tehnički pregled i ishodovanje uporabne dozvole te se prva useljenja očekuju tijekom ljeta 2014. godine. Stvoreni su i svi preduvjeti za početak izgradnje Dječjeg vrtića na Pehlinu, gdje bi izvođač s radovima trebao početi za tjedan dana, a okončati ih kroz deset mjeseci. To znači da će već iduće pedagoške godine 2014. vrtić moći prihvatiti 120- 130 novoupisane djece. Ta je investicija vrijedna oko 25 milijuna kuna.

Gradonačelnik o Marišćini

Kako je Marišćina tijekom ljeta bila jedna od nezaobilaznih tema, Obersnel je kazao kako je dužan osvrnuti se i na nju, posebice zbog prozivanja Grada Rijeke i Komunalnog društva Čistoća. Obersnel je demantirao tvrdnje koje su posljednjih dana punile medijski prostor, prema kojima Županija nema veze s problematikom Marišćine, naglašavajući da to nije točno.
„Ni Grad, ni KD Čistoća ne bježe od odgovornosti, ali odgovornost svakako snosi i Županija. Nije u redu da nam drugi dijele packe, a tu prvenstveno mislim na župana i direktora tvrtke Eko plus. Svi problemi nastali su samo zbog kašnjenja izgradnje Centralne zone za gospodarenje otpadom Marišćina. Bezbroj puta Županiju i Eko plus upozoravali smo kako će prekapacitiranost Viševca rezultirati ovakvim problemima. Stoga kategorički odbacujem tvrdnje da su Grad i Čistoća jedini krivci za nastale probleme oko Marišćine, jer su apsolutno sve aktivnosti dogovarane sa Županijom i tvrtkom Eko plus. Ne mogu se složiti s konstatacijom da Grad i Čistoća predstavljaju podstanare na Marišćini, posebice u kontekstu činjenice da smo u tu CZGO uložili istu količinu novca kao i Županija, pa su takve izjave neprimjerene“, kazao je Obersnel navodeći kako je Grad Rijeka kroz svoja komunalna društva u taj projekt uložio znatno više proračunskog novca od Županije. Gradonačelnik je podsjetio kako je još 2006. godine potpisan Sporazum o financiranju izgradnje prve etape CZGO “Marišćina” i prometnice Rujevica – Marčelji, a 2010. godine i dodatak sporazuma. Potpisivanjem ovih dokumenata Grad Rijeka preuzeo je, među ostalim, obvezu financiranja izgradnje dijela prometnice do granice s Općinom Viškovo, imovinsko-pravnu pripremu i izgradnju komunalne infrastrukture. Grad Rijeka je izvršio sve svoje preuzete obaveze i izgradio svoj dio prometnice u što je uloženo ukupno 108, 4 milijuna kuna od čega je u izgradnju prometnice uloženo 72,4 milijuna kuna, a 36 milijuna kuna u vodoopskrbnu infrastrukturu neophodnu za funkcioniranje Marišćine. Primorsko-goranska županija preuzela je obvezu financiranja troškova preostale imovinsko – pravne pripreme i troškove izgradnje 4. poddionice prometnice u duljini od 7,6 km, na području Općine Viškovo, kao i troškove imovinsko – pravne pripreme i izgradnje Ii. i III. dionice prometnice Marinići – Viškovo – Marčelji. Cestu ne gradi Županija već Hrvatske ceste.

Sve aktivnosti, pa tako i nulta faza Marišćine (privremeno skladištenje otpada, do završetka CZGO Marišćina), dogovarane su sa Županijom i tvrtkom Ekoplus koja je osnovana isključivo radi izgradnje Centralne zone gospodarenja otpadom. Nulta faza Marišćine, izgrađena je i stavljena u pogon isključivo i samo zato jer Centralna zona za gospodarenje otpadom Marišćina nije bila gotova na vrijeme. Planirano je da CZGO Marišćina bude izgrađena i puštena u rad prije no što se do kraja popuni odlagalište Viševac. Lokacija ŽCGO Marišćina utvrđena u Prostornom planu Primorsko goranske županije koji je donesen na Županijskoj skupštini još 2000. godine. Studiju utjecaja na okoliš naručila je Primorsko-goranska županija. Cijeli se projekt realizira preko TD Ekoplus kojem su osnivači Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Komunalno društvo Čistoća i Općina Viškovo. Primorsko-goranska županija ima veći vlasnički udio u Ekoplusu od Grada Rijeke i Čistoće zajedno.

Gradonačelnik je govorio i o manipulacijama koje se pojavljuju u medijima, a odnose se na tzv. Ugroženost riječkih izvora pitke vode. Napomenuo je kako je istraživačkim radovima Instituta za geološka istraživanja Zagreb, ne samo posljednjim trasiranjem, već i rezultatima ranijih istraživanja izvedenih za razne namjene, utvrđeno da se podzemna voda iz terena lokacije ŽCGO Marišćina drenira i gravitira prema priobalnim izvorima Cerovica i Pod Jelšun, a ne prema izvoru Rječine. Stoga ne postoji mogućnost zagađenja izvora Rječine ili drugih izvora koji se koriste za potrebu javne vodoopskrbe. Voda s izvora Cerovica i Pod Jelšun ne koristi se za vodoopskrbu, niti su ovi izvori u planu kao rezervni izvori vode za vodoopskrbu, no i ta se voda kontrolira. Izvorišta s kojih se zahvaća voda za potrebe javne vodoopskrbe su Rječina, Zvir, Martinšćica, Perilo, Dobra i Dobrica i na tim se izvorištima voda kontrolira stalno, a kontrolu provodi više stručnih službi i institucija.

Analizu osnovnih propisanih parametara kvalitete vode, osim KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka, provode i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Odsjek za kontrolu voda za piće i voda u prirodi kroz županijski monitoring za potrebe Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (32 uzorka mjesečno) te Hrvatski zavod za javno zdravstvo kroz državni monitoring za potrebe Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (jednom godišnje).

S obzirom na to da je dio stanovnika Viškova jako zabrinut za čistoću vode i strahujee od zagađenja s područja Marišćine, gradonačelnik je upozorio na opasnost koja podzemnim vodama prijeti zbog nebrige o septičkim jamama na tom području, zbog čega je briga o zagađenju izvorišta pitke vode od strane Eko stožera zapravo licemjerna. Naime, prema podacima iz Tehničke karte Općine Viškovo, na tom području ima 3.500 nekretnina (zgrade s kućnim brojevima) od čega velika većina objekata nije priključena na kanalizaciju, već koristi sabirne i septičke jame. Podaci govore da je lani broj pražnjenja tih jama s područja Viškova iznosio tek 199, s tim da su se neke od njih praznile više puta. Podaci govore da su septičke jame porozne i da se njihov sadržaj namjerno ispušta u podzemlje. Zbog toga Obersnel kategorički tvrdi kako je veći problem ispuštanja sadržaja septičkih jama u podzemlje, nego mogućnost zagađenja izvorišta pitke vode iz CZGO-a. Grad Rijeka je, putem KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka, osigurao dodatni iznos od 9.520.000,00 kuna koji je predviđen za troškove izgradnje fekalne kanalizacije, a čija će realizacija uslijediti ovisno o realizaciji preostalog dijela prometnice.

Jedna od manipulacija koje se pojavljuju u medijima, dodao je Obersnel, odnosi se na tehnologiju koja će biti korištena u radu budućeg ŽCGO Marišćina, a riječ je o tehnologiji koja se koristi diljem Europe. Naime, oko polovice odlagališta u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji koristi MBO tehnologiju. Obersnel je novinarima pokazao Zbornik sažetaka radova iz 2012. godine sa stručnog skupa o mehaničko- biološkoj obradi kao izvoru sekundarne sirovine koji je prošle godine održan u Njemačkoj, pod pokroviteljstvom njemačkog ministra zaštite okoliša. „Ako se u Njemačkoj održava skup na tu temu, onda je očito kako je neistinito da se mahaničko- biološki tretman ne koristi nigdje u Europi“, naglasio je gradonačelnik.

Manipulacijom gradonačelnik smatra i iznošenje podataka o odvojenom prikupljanju komunalnog otpada. Kazao je kako se izdvajanje iskoristivih komponenti iz komunalnog otpada na području djelovanja Komunalnog društva KD Čistoća d.o.o. Rijeka provodi 15-ak godina i kontinuirano se razvija. Danas postoji oko 300 posebnih plavih posuda namijenjenih odlaganju papira, više od 200 posebnih spremnika narančastog poklopca za odlaganje višeslojne tzv. tetrapak ambalaže te 200-tinja ekootoka za odlaganje papira, staklene i tzv. tetrapak ambalaže. Organiziran je i poseban sustav skupljanja kartonske ambalaže iz trgovačkih i drugih poslovnih objekata te njezino izdvajanje direktno iz posuda za miješani komunalni otpad u što je uključeno 10 malih vozila tzv. portera te 5 većih vozila tzv. autosmećara. Izgrađena su i u funkciji su reciklažna dvorišta na Pehlinu i u Mihačevoj dragi, namijenjena građanima za izdvajanje svih vrijednih komponenti iz otpada, te u sklopu reciklažnog dvorišta u Mihačevoj dragi pripremilo privremeno skladište vrijednog otpada sa sortirnicom i uređajem za njegovo prešanje i baliranje. Sav prikupljeni vrijedan otpad predaje se ovlaštenim koncesionarima. Tako je, primjerice, 2007. godine koncesionarima predano 223 tone kartona, a prošle godine 1065 tona. PE folije je 2007. godine predano 2,5 tone, a lani 18 tona.

Inače, planira se i nabava dodatnih spremnika za odvojeno odlaganje, te izgradnja novih reciklažnih dvorišta, a sve u skladu s novim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i direktivama EU. Čistoća je tako, od Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, naručila izradu Studije ekološki zasnovanog gospodarenja komunalnim otpadom Grada Rijeke i okolice koja će definirati kako postići maksimalno odvojeno  prikupljanje pojedinih vrsta otpadnih tvari i mogućnosti faznog uvođenja razrađene strategije. Studija još nije gotova jer je od izvođača tražena dorada. Inače, projekt kojeg obrađuje Studija prvo će se početi provoditi na području Viškova.

Isto tako, pokrenut je postupak nabave 2.900 novih posuda za otpad od čega 750 plavih spremnika za papir, 700 narančastih spremnika za višeslojnu tzv. tetrapak ambalažu, 1.050 žutih spremnika za prikupljanje metala, stakla i plastike, 400 zelenih spremnika za komunalni otpad te 300 kompostera za biootpad. Paralelno s postavljanjem novih spremnika za prikupljanje odvojenih frakcija otpada, pokrenut će se i edukativno informativna kampanja.

Na novinarski upit zašto bi javnost vjerovala u istinitost iznesenih podataka koji se odnose na problematiku Marišćine, s obzirom na to da su Komadina i Obersnel u istoj stranci, a ne mogu se složiti oko najvažnijeg projekta, gradonačelnik je odgovorio kako je jedna od zadaća medija prenijeti informaciju. „Ne mogu nikoga uvjeriti da priču oko Marišćine privede kraju onako kako je planirano. Kad profunkcionira ili ne profunkcionira Centralna zona za gospodarenje otpadom, svi će se uvjeriti jesmo li govorili istinu ili ne. Ne mogu ne reagirati kad se na mene i Čistoću upire prstom kao da smo jedini krivci kašnjenja realizacije projekta. Ja nikoga nisam prozivao. Odgovorno radim svoj posao, a ne izmišljam krivce tamo gdje ih nema“, poručio je Obersnel.

Idući vikend Rijeka domaćin Judo grand prix-a

Između ostalog, gradonačelnik je najavio i dva značajna događanja koja slijed u Rijeci tijekom rujna ove godine. Naime, 14. i 15. rujna u dvorani Centra Zamet, pod  pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića,  održat će se olimpijski kvalifikacijski turnir iz serije “IJF World Judo Tour”. Organizator turnira je Hrvatski judo savez u suradnji sa RSS, Gradom i Judo klubom Rijeka. Turnir će okupiti više od 300 natjecatelja iz 38 zemalja svijeta. Veliki broj njih su vrhunski natjecatelji pa će tako sudjelovati i 10 osvajača medalja sa Svjetskog prvenstva održanog prošli mjesec u Rio de Janeiro. Signal sa prvenstva odašiljat će se u 108 zemalja, a 20 zemalja imati će direktan prijenos uživo. Grad Rijeka  je travnju prošle godine  potpisao ugovor sa  Međunarodnom judo federacijom te tako dobio domaćinstvo za sljedeće četiri godine. U sklopu “IJF WORLD JUDO TOUR-a” održavaju se četiri IJF GRAND PRIX-a i to u njemačkom Düsseldorfu, Abu Dhabiju (Ujednjeni Arapski Emirati), azerbajdžanskom  Bakuu i kineskom Qingdaou. Grad Rijeka bit će domaćin petog turnira iz serije, koji će se održavati od 2013.do 2016. godine u drugom tjednu mjeseca rujna. Riječ je o iznimnom i velikom sportskom događanju. Dobivanje organizacije IJF Grand Prixa-a predstavlja za grad Rijeku još jedno veliko priznanje, čime će se doprinijeti daljnjem razvoju i napretku hrvatskog sporta, a Hrvatskoj i gradu Rijeci osigurati turističku i gospodarsku promidžbu.
Rijeka od 25. do 27. rujna ove godine domaćin sajmu Nexpo

Drugi važan događaj ovoga mjeseca je Nexpo sajam koji će se od 25. do 27. rujna održati u Rijeci. NEXPO 2013.  je najveći i najvažniji događaj  lokalne samouprave u Jugoistočnoj Europi, a organizira se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske g Ive Josipovića. Očekuje se da će ovaj događaj u Rijeci i Opatiji okupiti više od 2.000 posjetitelja  koji predstavljaju lokalne vlasti, udruge lokalne samouprave, razvojne agencije, civilno društvo i poslovne aktere u regiji i šire.  U sklopu događaja će se održati sajam lokalne samouprave s glavnom temom posvećenoj energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, konferencija čija je tema EU integracije, raznovrsne radionice, a također će se omogućiti i izravni susreti predstavnika lokalne samouprave i poslovnog sektora. Međunarodna konferencija pod nazivom “The Road to EU Integration – removing barriers, unlocking our potential” održat će se 25. rujna  s početkom u 13 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku,  a Međunarodni sajam lokalne samouprave NEXPO 2013. 26. i 27. rujna u Centru Zamet. Ulaz na sajam je besplatan za posjetitelje i nije potrebna prethodna registracija, a sajam će biti otvoren 26. i 27. rujna od 10 do 18 sati. Više informacija može se pronaći na web stranici događaja http://nexpo.nalas.eu/.