Rijeka nudi mnoštvo mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, poput šetnica, plaža te trim i biciklističkih staza.

Riječke šetnice

Ideja riječkih šetnica polazi od namjere povezivanja krajnje jugoistočne i krajnje sjeverozapadne točke gradskog područja – Plumbuma i Bivija.

Plaže

Riječke plaže odlikuju se morem za kupanje izvrsne kakvoće. Zbog mediteranske klime u Rijeci sezona kupanja počinje u proljeće i traje do kasno u jesen. Dvije riječke plaže, Ploče i Kostanj označene su Plavom zastavom, najboljim dokazom o čistoći riječkog mora.

S obzirom na položaj grada, riječke plaže nalaze se na istoku i na zapadu od centra grada. Na istoku, na Pećinama, smjestilo se osam plaža, od kojih je većina na tek par minuta udaljena od samog centra grada.

Na zapadu Se plažni pojas prostire od Kantride do Preluka – na Kantridi se nudi izbor od pet plaža, a građani se mogu okupati se i osunčati i na Bazenima Kantrida, najljepšem i najvećem bazenskom kompleksu u Hrvatskoj.

Od Bivija do Preluka cijeli je niz većih i manjih plaža i uvala povezanih šetnicom s brojnim sadržajima, od ugostiteljskih objekata, sportskih sadržaja do parkova za djecu smještenih u dubokoj hladovini zelenila. Plaža Preluk zbog svog je specifičnog položaja i vjetra koji tamo puše poznata i omiljena među surferima. Uz sve spomenute plaže, na ovom su se području smjestile i neimenovane skrivene uvale i zavučene plaže za one koje vole osamu, a nekima je moguće prići samo s morske strane.

Do svih plaža voze gradski autobusi. Od autobusnih stanica do plaža je samo nekoliko minuta hoda, a u blizini svih plaža moguće je pronaći besplatni parking.

Tri su riječke plaže prilagođene i osobama s invaliditetom.

Rijeka ima i dvije plaže za pse.

Parkovi

Iako smještena na samo 44 km2 Rijeka u svojim administrativnim granicama ima niz lijepo uređenih parkova u kojima građani mogu provoditi svoje slobodno vrijeme.

Također, u Rijeci je uređeno nekoliko parkova za pse u kojima vlasnici pasa mogu provoditi vrijeme sa svojim ljubimcima.

Dječja igrališta

Najmlađi Riječani i Riječanke u pratnji svojih roditelja vrijeme mogu aktivno provoditi na gotovo 300 dječjih igrališta i parkova uređenih u gradu.

Trim staze

Trim staze predstavljaju sportsko-rekreativni prostor namijenjen gotovo svim dobnim skupinama i svim tipovima korisnika.

Trim-staza Bivio
predstavlja uređenu šetnicu uz koju se nalaze sprave za vježbanje, te pod kojom se prostiru brojne plaže

Trim-staza Gornje Vežice
uređena je u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva u okolišu Osnovne škole Gornje Vežica. Riječ je o stazi za trčanje i hodanje dugačkoj 190 metara, a njome se mogu služiti svi građani.

Trim-staza Veli Vrh uređena je u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva na Velom vrhu na Drenovi, u prelijepoj borovoj šumi. Volonterskim radom mještana Drenove stvoren je mali rekreacijski centar nedaleko naseljenog mjesta.

Najam gradskih bicikla i biciklističke staze

Kroz Rijeku prolazi biciklistička transverzala Riječkog prstena.

Projekt Biciklistička objedinjava postojeće biciklističke staze, ali i novoosmišljenu stazu koja povezuje sve gradove i općine Riječkog prstena – biciklističku transverzalu. Stazama se može kretati uz pomoć brošure i pripadajuće karte, ali i korištenjem besplatne aplikacije za smart telefone. Više o projektu dostupno je na Bike Rijeka – Biciklističke staze Riječkog prstena.

Javni gradski bicikli na Riječkom lukobranu trenutno nisu dostupni, do uvođenja e-sutava bicikala u Rijeci.

Atraktivne sportsko-rekreacijske lokacije u okolici Rijeke

Osim navedenog, u riječkoj okolici postoji niz lokacija na kojima građani mogu na aktivan način provoditi svoje slobodno vrijeme. Od sportsko rekreacijskog centra Platak, parka prirode Učka, Nacionalnog parka Risnjak, preko regatnih i veslačkih polja u Kvarneru do automotodroma Grobnik.