Bavljenje sportom i rekreacijom

Sport je jedan od načina na koji osobe s invaliditetom mogu aktivirati svoje talente i mogućnosti te se na taj način što uspješnije uključiti u svakodnevni život.

Osobe s invaliditetom u Rijeci se mogu baviti sportom u dvadesetak sportskih klubova. A objekti sporta i rekreacije kojima upravlja gradska tvrtka Rijeka sport prilagođeni su kretanju osoba s invaliditetom.

Plaže za osobe s invaliditetom

Sadašnji kapacitet svih plaža procjenjuje se na 7.000 osoba, od čega je kapacitet plaža za osobe s invaliditetom procijenjen na 600 osoba i to na plaži Kostanj 300 osoba, a teže pokretljivih osoba na plaži Ploče 200 i Igralište 100 osoba.

Plaža Kostanj

Plaža Kostanj prva je plaža u Hrvatskoj u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom i prva koja je u Rijeci dobila Plavu zastavu, simbol očuvanog i sigurnog okoliša.

Plaža Kostanj za osobe s invaliditetom se nalazi na zapadnom dijelu grada Rijeke, neposredno uz obalnu cestu koja Rijeku povezuje s turističkim područjem opatijske rivijere. Smještena je uz šetalište u uvali Kostanj, na lijepom i atraktivnom dijelu obale Kvarnerskog zaljeva, između područja Bivio i uvale Preluk. Korisnici plaže prvenstveno su osobe s teškim i težim tjelesnim oštećenjima i njihove obitelji.

Plaža Kostanj ima posebnu opremu: napravu za spuštanje teških invalida u more, rampu za ulazak lakših invalida u more, sanitarni čvor, tuševe, rukohvate i zaštitnu mrežu u moru. Plaža Kostanj danas je jedna od najopremljenijih plaža te namjene na Mediteranu. Prostorno rješenje omogućava osobama s invaliditetom svih uzrasta jednostavno kretanje i funkcionalno korištenje cijelog prostora za kupanje, rehabilitaciju i odmor. No, plaža nije zatvorenoga tipa, stoga se i ostali koriste plažom uz uvažavanje kućnog reda.

Dio plaže izgrađen je u terasama koje su visinski denivelirane, a sve podne površine obrađene su tako da onemogućavaju klizanje.

U neposrednoj blizini plaže uređeno je zasebno parkiralište.

Grad Rijeka, putem Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb održava plažu te tijekom ljetnih mjeseci organizira službu spašavanja, odnosno spasioce, educirane u od strane Hrvatskog crvenog križa, koji su uvijek spremne pomoći korisnicima plaže.

Na plažu Kostanj, u vlastitom aranžmanu ili organizirano dolaze i osobe s invaliditetom iz drugih gradova Hrvatske.

Plaža Ploče

Neposredno ispod kompleksa Bazena Kantrida prostire se plažni pojas u dužini od 350 metara i na površini od 14.000 m², koji uključuje plažu Ploče s pratećim sadržajima te šetnicu. Danju najposjećenija plaža u Rijeci, navečer mjesto za šetnje i izlazak.

Kupačima su na raspolaganju i tuševi, kao i 22 kabine za presvlačenje te 13 toaleta, što uključuje i one prilagođene osobama s invaliditetom. Osobama s invaliditetom na raspolaganju je rampa za lakši ulazak u more, kao i lift za pristup plaži.

Posjetitelji plaže Ploče vozila mogu parkirati u javnoj garaži te se liftom spustiti do recepcije Bazena Kantrida. Preko terase caffe bara dolazi se do stubišta, koje vodi do šetnice i same plaže, a osobama s invaliditetom na raspolaganju je platforma kojom se korisnik diže na razinu sunčališta s kojeg se drugom platformom spušta na šetnicu, tj. plažu. Ovaj pristup osobama s invaliditetom moguć je i tijekom zimskog perioda.

Plaža Igralište

Plaža Igralište (do stadiona Kantrida) je građevinskim radovima od 2012. godine prilagođavana korištenju teže pokretljivim osobama: izvedena je prilagodba pristupa plaži rampom do parkirališta, umjesto stuba izvedena je nova rampa duž plaže te sanitarni čvor sa jedinicom za osobe s invaliditetom, izvedena je prilagodba pristupa plažnom ugostiteljskom objektu. Novo betonsko sunčalište izgrađeno je 2013. i 2014. godine, a 2015. godine izvedena je rampa s ogradom za ulaz osobama s invaliditetom u more.