Zahvaljujući svojem položaju, Rijeka je u mogućnosti pružiti širok spektar sportskih aktivnosti tijekom cijele godine. S obzirom na atraktivne sportske lokacije koje se nalaze u okolici grada, Rijeka nudi uvjete za programe natjecateljskog i rekreacijskog sporta u sklopu više sportskih grana.

U zimskim uvjetima Skijaški centar Platak, udaljen od Rijeke dvadeset kilometara, na nadmorskoj visini od 1100 metara, idealno je mjesto za provođenje alpskih i nordijskih disciplina. Poznata je skijaška staza na Radeševu (1300 m), koja je zimi omiljeno okupljalište skijaša iz cijele regije. Platak je mjesto gdje se održavaju skijaška natjecanja mladih.

Automotodrom na Grobniku  udaljen je od Rijeke deset kilometara.  Pista na Grobniku sa svojim pratećim objektima prostor je gdje se održavaju treninzi domaćih i stranih auto-moto natjecatelja. Autoklubovi “Rijeka” i “Kvarner” organizatori su mnogobrojnih sportskih priredbi.

Regatna polja na Žurkovu i u Mošćeničkoj Dragi poznata su po održavanju državnih i međunarodnih regata, od kojih je najpoznatija Fiumanka. Istodobno se na području Kvarnera, u akvatoriju Cresa već tradicionalno održavaju IMS svjetska i europska prvenstva u klasi krstaša.

Uvala Preluk poznata je i izvan granica Hrvatske po vjetru (tramontana) koji omogućuje jedrenje na dasci (surf).

Veslačko polje u Omišlju, a u posljednje vrijeme i u Bakru, prirodne su uvale gdje se održavaju međunarodne veslačke regate.

Rekreacijske zone, osim Riječkih šetnica na području grada Rijeke, koje se kontinuirano uređuju i proširuju, te parkova na području grada, obuhvaćaju šetnice na širem području o kojima je Turistička zajednica Kvarnera napravila informativnu brošuru.

Atraktivno područje u okolici grada je Park prirode Učka gdje postoje izvanredni uvjeti za raznolike rekreativne i sportske aktivnosti. A javna ustanova Park prirode Učka, koja upravlja ovim područjem nastoji takve aktivnosti poticati i razvijati, ali i kontrolirati, kako se ne bi ugrožavale one vrijednosti zbog kojih je to područje proglašeno parkom prirode.

U blizini grada je i Nacionalni park Risnjak  gdje se planinari i  posjetitelji željnih osvajanja vrhova mogu uspinjati na Veliki Risnjak (1528m) i Snježnik (1506m) slijedeći nekoliko planinarskih staza. Oni pak koji ne vole uspon, mogu posjetiti izvor rijeke Kupe ili se uputiti u obilazak poučne staze Leska. Nacionalnim parkom upravlja Javna ustanova NP Risnjak.

Biciklistička transverzala Riječkog prstena – ljubiteljima aktivnog odmora i rekreacije na 50 kilometara dugoj transverzali i više od 100 kilometara njenih poveznica spaja bogatu kulturnu ponudu, prekrasne plaže, romantične jezgre starih gradića te vrhunsku enološku i gastronomsku ponudu.