Kontakti i nadležnosti službi za zaštitu i spašavanje, od Centra 112 do pojedinačnih službi koje prilikom opasnosti stoje građanima na raspolaganju.

Centar 112

Pozivanjem broja 112, jedinstvenog broja za hitne slučajeve, korisnik ne mora zvati posebne brojeve policije, hitne medicinske pomoći ili vatrogasaca. Ministarstvo unutarnjih poslova – Ravnateljstvo civilne zaštite (Centar 112) priprema, planira i rukovodi operativnim snagama te koordinira djelovanje svih sudionika zaštite i spašavanja.

Policija

Policija je javna služba primarno odgovorna za sigurnost građana, zaštitu njihovih prava i sloboda. Policija djeluje u sklopu Ministarstva unutarnjih poslova, na čijim se internetskim stranicama mogu pronaći niz korisnih informacija o tome kako povećati osobnu sigurnost ili kome se obratiti u slučaju potrebe za zaštitom.

Za područje grada Rijeke odgovorna je Policijska uprava primorsko-goranska, a u gradu se nalaze tri policijske postaje te postaje prometne i pomorske policije.

Reformom policije prije nekoliko godina započelo se s provođenjem programa Policije u zajednici, te je uvedena služba kontakt-policajaca, koji na terenu rješavaju probleme građana. Na stranicama MUP-a mogu se pronaći imena i kontakti kontakt-policajaca po policijskim upravama.

Vatrogasci

U okviru sustava vatrogastva na području grada djeluje Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke, kao i Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak-Rijeka i Drenova. U samom gradu djeluju još dvije vatrogasne postrojbe u gospodarstvu, i to u tvrtkama Brodogradilište 3. maj, Luka d.d. Rijeka.

Hitna medicinska pomoć

U sklopu Kliničkog bolničkog centra Rijeka djeluje Centar za hitnu medicinu sa svoja dva odjela – Rijeka i Sušak, a u Rijeci djeluje i Zavod za hitnu medicinu PGŽ.

Traganje i spašavanje na moru

Osnovna zadaća Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) su usklađivanje akcija traganja i spašavanja na moru, obavljanje nadzora pomorskog prometa te kontrola sigurnosti plovidbe. Nacionalna središnjica ima sjedište u Rijeci, gdje održava 24 satno dežurstvo na besplatnom telefonu 195.

Hrvatska gorska služba spašavanja

Hrvatska gorska služba spašavanja je dobrovoljna organizacija čija je zadaća spašavanje i pružanje prve pomoći unesrećenima na nepristupačnom području, prvenstveno u planinama i speleološkim objektima, gdje god druge službe (vatrogasci, policija, hitna pomoć) ne mogu pristupiti. Na području grada Rijeke djeluje Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Rijeka, koja se 24 sata dnevno može kontaktirati na telefonu 091 721 0000.