Na brodu Galeb, koji je od jučer privezan uz lukobran kraj Putničkoga terminala, započelo je postavljanje izložbe “Područje zastoja” u organizaciji Kolekcije Marinko Sudac, Instituta za istraživanje avangarde uz potporu Grada Rijeke koja će biti otvorena 4. lipnja.

Povodom postavljanja izložbe brod su obišli gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima i direktor Instituta avangarde Branko Franceschi, a trenutno stanje broda prikazao je kapetan Galeba Željko Matejčić.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo što se brod barem nakratko, zbog izložbe “Područje zastoja” nalazi u riječkoj luci.
“Za izložbu postoji iznimno velik interes domaćih i inozemnih medija te stručnjaka. Vjerujem da će izložba pobuditi dodatni interes za brod. Naime, kroz nekoliko mjeseci planiramo objaviti natječaj za davanje broda u koncesiju, a ako se nađe adekvatni partner, brod bi bio preuređen u ploveću jahtu, s time da bi jedan dio broda, sukladno zahtjevima konzervatora, trebao ostati kao memorijalni dio vezan uz Tita, uz obvezu koncesionara da brod nekoliko mjeseci provede u riječkoj luci u funkciji muzeja. Ako to ne uspije, brod će biti uređen i stalno privezan u riječkoj luci kao muzej,” pojasnio je Obersnel.

Izložbu predstavio direktor Instituta za avangardu Branko FranceschiBrod se danas nalazi u puno boljem stanju nego kad je Grad Rijeka postao prvo njegovim skrbnikom, a danas i vlasnikom. Kao ključni trenutak u budućnosti broda gradonačelnik je istaknuo odluku Ministarstva kulture iz 2006. godine o proglašenju broda Galeb kulturnim dobrom. Ministarstvo je 2007. godine Grad proglasilo skrbnikom broda, nakon čega su provedene hitne mjere zaštite, a nastavak radova uslijedio kad je 2009. godine Grad Rijeka postao vlasnikom broda. Do sada je u kupovinu i popravak broda te popratne troškove uloženo 3,5 milijuna kuna.

U obilasku brodaNa izložbi “Područje zastoja” predstavit će se 60 avangardnih umjetnika i 200-tinjak umjetničkih djela nastalih od 1909. do sredine 1980-ih, koja se referiraju na društveno-politički kontekst svoga nastajanja. Radi se o aktivističkoj umjetnosti, čiji su tvorci smatrali da umjetnost treba aktivno djelovati na promjene u društvu. Pored umjetničkih djela, na brodu će biti prikazana povijest te memorabilije broda Galeb.

Brod Galeb privezan na riječkom lukobranuBrod Galeb prvotno je služio za prijevoz banana, a nakon rekonstrukcije u splitskom brodogradilištu 1940-ih prvo je služio kao školski brod, da bi poslije postao predsjedničkom jahtom Josipa Broza Tita, koji je na njemu ugostio brojne državnike i poznate ličnosti. Brod je proglašen kulturnim dobrom, kako bi ga se spasilo od propadanja, nakon što ga je vlasnik, tvrtka iz Liberije, ostavila da propada u Brodogradilištu Viktor Lenac.