Grad Rijeka financirao je iznosom od oko 80.000 kuna konzerviranje, restauriranje i uvez rukopisnih i tiskanih knjiga iz Spomeničke zbirke i knjižnice Mažuranić – Brlić – Ružić. 

Rukopis Gundulićeva OsmanaRiječ je o Zbirci i knjižnici koja ima iznimnu važnosti ne samo za riječku, već hrvatsku povijest i kulturu.
Knjižnici koja je pripadala hrvatskom piscu, publicistu i banu Ivanu Mažuraniću još 1947. godine dodijeljen je status spomeničke baštine Republike Hrvatske. Uz sedam restauriranih knjiga među kojma posebno mjesto zauzima rukopis Gundulićeva “Osmana”, knjižnica neprocijenjive vrijednosti čuva još osam tisuća knjiga, fotografija, rukopisa i zemljopisnih karata koje je Ivan Mažuranić sakupljao sa svojim bratom Antunom Mažuranićem. Danas, knjižnica pripada Mažuranićevim potomcima, obitelji Ružić.
“Ovo je veliki dan za ovu knjižnicu,”, rekao je skrbitelj zbirke Theodor de Canziani Jakšić na konferenciji za novinare sazvanoj povodom javnog predstavljanja restauriranih knjiga. Kako bi izvornici ostali sačuvani za buduća pokoljenja restaurirane knjige su mikrofilmirane i digitalno snimljene. De Canziani Jakšić istaknuo je da je mnoge knjige i umjetnine iz Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić – Brlić – Ružić obitelj donirala fakultetskim bibliotekama i muzejima diljem Hrvatske.
Vlasnice Zbirke Matilda i Gilda RuzicKonferenciji za novinare prisustvovala je i vlasnica Zbirke Matilda Ružić, unuka Nade Ružić čija je baka, pak, bila spisateljica Ivana Brlić-Mažuranić. Autorica “Priča iz davnina” svoj književni dar naslijedila je od djeda Ivana Mažuranića. Matilda Ružić izrazila je svoju zahvalnost Gradonačelniku koji je prepoznao vrijednost književne ostavštine i potaknuo inicijativu njezine restauracije. Obersnel je, pak, najavio da je ovo samo početak ulaganja Grada Rijeke u ovu obnovu ove iznimno vrijedne zbirke te da će riječka gradska uprava, odnosno Odjel gradske uprave za kulturu na čelu s pročelnicom Ivankom Persić, i u idućim godinama nastaviti sa sustavnim financiranjem restauriranja knjiga, ali i drugih povjesnih i kulturnih dragocjenosti koje vlasnici zbirke čuvaju u obiteljskoj vili Ružić. Uz Matildu Ružić, vlasnica Zbirke je također i njezina majka Gilda Ružić te brat Viktor Ružić. “Ovo spomeničko blago s ponosom možemo predstaviti ne samo Riječanima i posjetiocima Rijeke, već Europi i svijetu”, rečeno je.

Projekt konzerviranja, restauriranja i uveza knjiga iz ove Zbirke vodio je Hrvatski državni arhiv, odnosno mr. sc. Tatjana Mušnjak.

Restaurirane knjige:

  1. Gundulić, Ivan: “Osman”, rukopis iz 1650. godine
  2. Mikaglja, Jakov: “Gramatika…”, tisak u Loretu, 1649. godine
  3. Levaković: “Missal rimski”, tisak u Rimu, 1631. godine
  4. Paštrić: “Časoslov rimski”, tisak u Rimu, 1688. godine
  5. Petar Zrinski.: “Adrianszkoga mora syrena”, tisak u Veneciji, 1660. godine
  6. Hamelii: “Relationes”, tisak u Hamburgu, 1683. godine
  7. Čubranović, Andrija: “Ieghiupka”, tisak u Veneciji, 1618. godine