Ukoliko se u kratkom roku riješe imovinsko – pravno odnosi, Rijeka će dobiti novu suvremenu sportsku dvoranu na Zametu, projektiranu za najveća internacionalna sportska nadmetanja.

Idejno rješenje dvorane predstavili su u Gradskoj vijećnici Milorad Milošević, pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem i arhitekti Silvije Novak i Saša Begović iz studija 3LHD iz Zagreba.

Nova sportska dvorana na Zametu bit će projektirana za najveća internacionalna sportska nadmetanja i po najsuvremenijim svjetskim, sportskim standardima, a moći će primiti do 2200 gledatelja. Poseban naglasak je dan na rukomet jer će to biti novi dom Rukometnog kluba Zamet, kojim će klub nakon dugo čekanja dobiti vrhunske uvjete za uspon u sam vrh hrvatskog i svjetskog rukometa. No izgradnjom dvorane, profitirat će i svi ostali sportovi, jer je dvorana projektirana za cjelodnevno korištenje za sve dvoranske sportove, a moći će se koristiti i za druge manifestacije. Dvorana bi trebala postati jedan od ključnih sportskih objekata grada, kojim se stječu uvjeti za organizaciju velikih sportskih dvoranskih natjecanja, te raznih svjetskih i europskih prvenstava.

Koncept dvorane je osmišljen kao vrlo fleksibilan prostor. Sam prostor igrališta je velik 46 x 46 metara, što znači da je u njemu prostorno moguće organizirati paralelno dva rukometna terena. Koncept gledališta je baziran na pomičnim – teleskopskim tribinama, koje se po potrebi otvaraju i prilagođavaju vrsti natjecanja, broju gledatelja, a kod velikih takmičenja moguće je otvaranjem svih tribina ostvariti do 2200 sjedećih mjesta. Dvorana sadrži i sve dodatne popratne sadržaje za profesionalni trening i takmičenja, kao što su; trim i fitnes kabinet, svlačionice, ambulanta, doping soba, klupske prostorije, VIP i press centar, te prostore za osvježenje

Ono što tu dvoranu čini posebnom jesu dodatni javni sadržaji, bitni za sve građane Zameta. Ispred dvorane je predviđen veliki javni trg, sa kojeg se ulazi u dvoranu, prostor predviđen za sjedište Mjesnog odbora, Ogranak Gradske knjižnice s čitaonicom, te trgovačko-poslovni sadržaje. Ispod cijelog kompleksa predviđena je javna garaža za 145 automobila dok će se još pedesetak automobila moći smjestiti na krov građevine.

Arhitektura javnih sadržaja, trgovačkog centra, čitaonice i mjesnog odbora izlazi iz topografije terena i povezuju trg ispred dvorane i trg ispred škole i nastoji se ukomponirati u cjelokupni postojeći kontekst zapadnog Zameta.

Problem u realizaciji ovog projekta su neriješeni imovinsko pravni odnosi. Na gotovo 13.200m2 površine upisan je kao vlasnik Brodogradilište “3. maj”, od čega je za 11.960 m2 podignuta tužba privatnih vlasnika protiv ugovora iz 1946.g. kojim je “3.maj” uknjižen kao vlasnik.

Površina od oko 3.500 m2 privatni je posjed, za koji je Grad od vlasnika dobio ponude u visini od 100 do 180 eura po m2, uz postavljanje uvjeta za kupnju i drugih dijelova zemljišta u privatnom vlasništvu, koje nije predmet ovog projekta, čime se procijenjena cijena zemljišta koje treba otkupiti utrostručava. Procjena sudskih vještaka je da za ukupno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa treba izdvojiti 850.000 eura, pa je u Proračunu Grada za 2004.g. predviđen iznos od 7.950.000 kn za otkup tog zemljišta. No kada se zbroje svi uvjeti vlasnika i površina koja je u sporu, to iznosi nevjerojatnih 3.750.000 eura, rekao je pročelnik Milošević.

Po gradonačelniku Obersnelu, Idejno rješenje je zanimljivo jer je ponudilo dobra projektantska rješenja i vodilo brigu o uklapanju budućih objekata u krajobraz. Ostaje za riješiti problem imovinsko-pravnih odnosa, kako bi se taj projekt realizirao upravo na toj lokaciji jer grad nema drugih lokacija. Unatoč saznanju o tim problemima krenulo se u izradu dokumentacije kako bi se iduće godine moglo krenuti u realizaciju. Sve što je započeto i što će se napraviti vrijedi uložena truda jer će Zamet dobiti novi kvalitetno riješeni urbani centar sa raznim sadržajima koji mu danas nedostaju.