Na 18. sjednici Gradskog vijeća održanoj 27. veljače 2003. godine, vijećnici su većinom od 19 glasova usvojili prijedlog odluke o Detaljnom planu uređenja pomorskoga putničkog terminala. Plan je sukladan prostornom planu Primorsko-goranske županije i dugoročno definira taj prostor, naglašeno je.

Jedan dio tog programa počet će se ostvarivati već do sredine ove godine, a najkasnije do početka iduće godine počet će i radovi na pomorskom putničkom terminalu, obećao je gradonačelnik Vojko Obersnel. Taj će veliki projekt Rijeci dati potpuno novi izgled, što zaslužuje zbog svoje povijesti, građana, ali i zbog budućnosti. Za taj se projekt neće zadužiti Grad, znači ni građani Rijeke. Lučka će uprava, naime, od Svjetske banke dobiti kredit u visini od 150 milijuna dolara, a konzultanti Svjetske banke, financirani upravo iz tog kredita, već rade na projektu. Do sada je već poznato da bi, među ostalim, to značilo i odvoženje starog Lenčeva doka, kako bi se uz lukobran mogli vezivati putnički brodovi, a izgrađena bi bila i marina. Postojeći objekti na lukobranu postali bi dio putničkog terminala, a u njima bi se našlo mjesta i za razne objekte za javnu namjenu. U luci Baroš napravit će se plutajuća garaža s oko 500 parkirnih mjesta. Kraće rečeno – Riječani se vraćaju moru.

Vijećnici su usvojili i dopunjenu Odluku o mjerilima za naplatu usluga Dječjeg vrtića Rijeka od roditelja-korisnika usluga. Poglavarstvo je, pak, dobilo zadatak izraditi izvješće o postojećim dodatnim sadržajima spomenute ustanove.

Protivljenje Vladimira Bebića (3. hrvatski blok) izazvao je prijedlog odluke o davanju ovlasti Riječkoj banci za obračun i uplatu naknade Poreznoj upravi. Premda se činila tek formalnom točkom dnevnog reda, Bebić je zatražio preispitivanje stajališta i odgovornosti za takvu odluku te poručio članovima Poglavarstva da »imaju petlje i kažu ne». S druge strane, gradonačelnik je smatrao da je govornica iskorištena za prolijevanje žuči i iznošenje neistina, a vijećnici su većinom prihvatili i tu točku.

O izvješću odbora za preispitivanje postupaka provedenih javnih natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora za «Svid Rock Caffe» i prodaju zemljišta za stambeno-poslovni kompleks «Aldo Colonello» najviše je primjedbi, uz Bebića, imao Alen Bošković (HSLS). Dok je Bebić to shvatio kao «spregu SDP-a i HDZ-a» i ustvrdio da je «Povjerenstvo trebalo otkriti mutne radnje vrhova tih dvaju stanaka», Bošković je smatrao kako Odbor zadaću nije obavio kako treba. No, većina vijećnika nije mislila tako – natječaji su provedeni u skladu sa zakonima, zaključili su.

Aktualni sat

Aktualni sat na 18. sjednici Gradskog vijeća ostat će zapamćen po kratkoj stanci izazvanoj gradonačelnikovom namjerom da napusti sjednicu, a sa sobom povede i članove Poglavarstva. Nakon što je odgovorio HDZ-ovom vijećniku Darku Franiću na pitanje o ukidanju izvanrednoga školskog autobusa za bakarsku Pomorsku školu, Franić nije bio zadovoljan pa je replicirao. Kada je gradonačelnik htio odgovoriti i na to, predsjednik Gradskog vijeća Željko Glavan nije mu dopustio, pozvavši se na Poslovnik Vijeća, kao i na to da mu Franić nije postavio dodatno pitanje. Obersnel je tada ustvrdio da ne vidi potrebu održavanja aktualnog sata ako ne može sudjelovati u raspravi i odgovarati na dodatna pitanja. Na Glavanovo pitanje je li to ultimatum, Obersnel mu je odgovorio prijedlogom da smijeni Poglavarstvo jer nema smisla da na taj način sjedi na sjednici. Bio je to razlog kraćeg prekida sjednice i pomnijeg čitanja odredbi Poslovnika Gradskog vijeća.
Vijećnica Lidija Flas iz Odbora za statutarno-pravna pitanja dala je gradonačelniku za pravo, a takvu su odluku potom vijećnici većinom glasova prihvatili. Stoga se Željko Glavan ispričao gradonačelniku te mu konačno predao mikrofon.

Gradske su vijećnike najviše mučila pitanja o građevinskim radovima – na Trgu Grivice, Srdočima, na garaži Zagrad i Čotina. Problemi su i projekt Družbe Adrija, gužva u prometu i automatski sustav semaforizacije te silos koji zagađuje grad, a jedno od pitanja bilo je i je li i zašto na Kanalu Ri emitiran glazbeni spot Cece Veličković Ražnjatović u kojem se “veliča ratni zločinac Arkan”.