Programi kulture u zajednici

1. Ciljevi potpore programima kulture u zajednici su očuvanje i promicanje tradicijskih vrijednosti nacionalnih manjina, amaterskog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva u svim područjima te aktivno uključivanje građana u programe kulture i umjetnosti koji obogaćuju život građana Rijeke.

2. Programska područja:

 • Programi civilnih inicijativa građana
 • Akcije i manifestacije
 • Programi njegovanja kulture nacionalnih manjina te društava prijateljstva hrvatskog s ostalim narodima
 • Programi sadržajno vezani za kulturu, umjetnosti i povijesnu baštinu koji se provode na području mjesnih odbora
 • Programi izdavanja časopisa i glasila za kulturu i društvena zbivanja na području Rijeke
 • Programi kulturnog razvoja, aktivnosti djece i mladih i sl.

3. Poziv je otvoren za sljedeće vrste programa:

 • Programi civilnih inicijativa građana:
  – Programi koji njeguju kulturnu raznolikost, razvoj društvenih odnosa kroz suradnju, zajedništvo i inkluziju te aktivno sudjelovanje građana u programima kulture i umjetnosti, kao i volonterskim akcijama.
 • Akcije i manifestacije:
  – Programi koji se kontinuirano višegodišnje održavaju s ciljem očuvanja kulturne i povijesne baštine i tradicijske kulture Rijeke i neposredne okolice, a koji okupljaju veći broj zainteresiranih građana i turista.
 • Programi njegovanja tradicijske kulture i kulture nacionalnih manjina te društava prijateljstva hrvatskog s ostalim narodima:
  – Programi koji većim dijelom potiču predstavljanje tradicijskih vrijednosti (glazba, ples, govor, književnost, gastronomija, narodni običaji, itd.) pojedinih nacionalnih manjina u gradu i Primorsko-goranskoj županiji, tj. programi udruga nacionalnih manjina koji primarno predstavljaju bogatu kulturnu baštinu matičnih zemalja.
  – Programi sadržajno vezani za kulturu, umjetnosti i povijesnu baštinu koji se provode na području mjesnih odbora: Programi koji uključuju lokalne običaje određenog dijela grada i šireg područja grada Rijeke kao što su govor, glazbena baština, ples, itd.
  – Programi koji istražuju i predstavljaju zanemarenu prošlost grada na suvremen, edukativan i zabavan način, uključuju građane svih dobnih skupina, a uključuju i profesionalce iz područja kulture i umjetnosti (povjesničare, muzikologe, književnike, glumce, redatelje, itd.).
 • Programi izdavanja časopisa i glasila za kulturu, umjetnost i društvena zbivanja na području grada Rijeke:
  – Časopisi i glasila koje kontinuirano izdaju udruge nacionalnih manjina, organizacije iz mjesnih odbora te dugogodišnje organizacije u kulturi i umjetnosti (Napomena: programi ne obuhvaćaju znanstvene i stručne časopise i ostala izdanja).
 • Programi udruga za kulturni razvoj, aktivnosti djece i mladih i sl.:
  – Programi koji približavaju sadržaje kulture i umjetnosti djeci i mladima te potiču njihovo aktivno sudjelovanje.