Projekt Energana obuhvaća rekonstrukciju i prenamjenu zgrade energane bivše riječke tvornice papira u Startup inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju.

U okviru projekta planira se urediti preko 2.700 m2 korisnog prostora zgrade energane bivše tvornice papira, koji će biti na raspolaganju poduzetnicima zajedno sa najsuvremenijom specijaliziranom opremom, edukativnim programima, mrežom mentora te ostalim programskim aktivnostima u cilju jačanja njihovog inovacijskog potencijala. Podrška korisnicima pružat će se u tri glavna tematska područja: umjetna inteligencija (AI) i Internet stvari (Internet of Things – IoT) (1), razvoj računalnih igara (2) te foto i video produkcija (3). Energana je primarno namijenjena poduzetnicima početnicima i poduzetnicima u fazi rasta iz područja IT i kreativnih tehnologija/industrija,  kojima će, kroz integrirane aktivnosti, pružati podršku u razvoju novih proizvoda i usluga, umrežavanju, internacionalizaciji i traženju izvora financiranja.

Planirani izgled Startup inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju

Planirani izgled Startup inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju

Od laboratorija za umjetnu inteligenciju do filmskog studija

Energana će imati specijalno opremljene prostore u cilju podrške procesu inkubacije, čije će funkcionalnosti koristiti njeni stanari za vrijeme boravka u inkubatoru: laboratorij za umjetnu inteligenciju (AI Lab) s ICT opremom za potrebe edukacija poduzetnika usmjerenih razvoj umjetne inteligencije, IoT/robotička radionica za praktično korištenje IoT i robotske opreme, testiranje i razvoj sustava, učionica za razvoj računalnih igara s radnim stanicama i softverom za potrebe svih segmenata razvoja igara uz 3D printer i 3D skener, te filmski i fotografski studio s profesionalnim kamerama, rasvjetom, pozadinama, uz tonski i grafički studio i projekcijsku dvoranu. U prostoru Energane bit će smješten i Data Centar, podatkovni centar koji će nuditi usluge pohrane podataka korisnicima inkubatora, kao i zainteresiranim gospodarskim subjektima.

Budući prostor inkubatora Energana imat će i 24 uredska prostora, odnosno inkubacijske jedinice za poduzetnike, učionice, sobe za razgovor i sale za sastanke, multifunkcionalnu dvoranu, coworking prostor te druge funkcionalne i logističke sadržaje neophodne za učinkovit rad i ugodan boravak korisnika u inkubatoru.

Namjera je da se Energana pozicionira kao inovacijski hub koji će okupljati i povezati poduzetnike, startup-ove i stručnjake iz navedenih industrijskih područja, kao i ostale dionike ekosustava (znanstvene, razvojne i visokoškolske institucije, studente, ustanove s područja kulture i obrazovanja, umjetnike, učenike srednjih škola), čime se stvaraju praktični preduvjeti za unaprjeđenje transfera znanja, vještina i tehnologija.

Planirani izgled Startup inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju

Planirani izgled Startup inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju

Potpora IT sektoru i kreativnim tehnologijama

Glavni cilj projekta Energana je jačanje konkurentnosti i poticanje rasta i razvoja novoosnovanih i postojećih malih i srednjih poduzeća (MSP) u IT sektoru i kreativnim tehnologijama na području Urbane aglomeracije Rijeka, kroz suvremenu poduzetničku infrastrukturu koja uključuje inkubaciju i umrežavanje poduzetnika u ciljanim industrijama.

Okvirno trajanje projekta je 42 mjeseca (3,5 godine) tijekom kojih će se provesti aktivnosti rekonstrukcije i prenamjene postojeće zgrade energane u Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju, opremanja osnovnom i specijaliziranom opremom, uspostavljanja programske osnove i pružanja stručne podrške korisnicima, te kroz poslovni plan i model upravljanja osigurati održivost budućeg rada inkubatora.

Realizacijom projekta Energana osigurat će se kvalitetni i povoljni uvjeti za inkubaciju poduzetnika orijentiranih na kreativne tehnologije, IT i povezane djelatnosti, što uključuje pružanje specijaliziranih usluga pri razvoju novih/poboljšanih proizvoda i usluga, usko specijalizirane edukacijske programe i mentorstva, korištenje suvremene opreme i novih tehnologija, tehnička i produkcijska podrška, umrežavanje unutar sektora i pristup mreži potencijalnih partnera.

EU sredstva dobivena u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka

Projektu Energana – Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju dodijeljena su  bespovratna EU sredstva u iznosu od 31.468.168 HRK. Ukupna vrijednost projekta je 37.021.374 kuna, od čega se 85% sufinancira iz EU izvora, a 15%, odnosno 5.553.206 kuna, snosi prijavitelj, Grad Rijeka. Sredstva su dodijeljena iz Europskog fonda za regionalni razvoj – Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja, a na pozivu „Sustav start-up inkubatora na području Urbane aglomeracije Rijeka“.

Europski fond za regionalni razvoj

Povezane novosti

Petak, 18. prosinac 2020.

Gradu Rijeci 31 milijun bespovratnih sredstava za projekt Energana – Startup inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije Nataša Tramišak uručila je šest ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava gradovima Opatiji, Rijeci, Kastav, te općinama Čavle, Viškovo i Lovran. Riječ je o bespovratnim sredstvima za Sustav poduzetničkih zona i Sustav start-up inkubatora na području urbane aglomeracije Rijeka.

Više informacija