Kako izgleda elektronska gradska uprava, kakvi su projektni rezultati i dosadašnja iskustva uvođenja i izgradnje E-uprave u Gradu Rijeci čulo se na Radionici projekta E-MuniS održanoj u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke.

Logotip E-Munis radioniceSudeći po punoj dvorani Gradske vijećnice i velikom broju gostiju, tema koja je dominirala na radionici bila je od interesa brojnih predstavnika jedinica lokalne samouprave. Sudionici radionice su imali priliku u jednom danu doznati “uživo” i na jednom mjestu kakva su iskustva stečena implementacijom projekta E-MuniS u Rijeci.

Cilj ove radionice bio je osigurati zainteresiranim učesnicima informacije dostatne za donošenje daljnjih odluka vezanih za izgradnju vlastitih portala. Na radionici su između ostalih prisustvovali potpredsjednik vlade prof.dr. Ante Simonić, dr.sc. Mladen Mauher Predstojnik Vladinog Ureda za Internetizaciju, predstavnici Ministarstva za europske integracije, Ministarstva uprave i pravosuđa, gradonačelnici gradova Kastva, Čabra, Čakovca, pročelnici odjela i predstojnici ureda, voditelji ispostave te informatički djelatnici iz Koprivnice, Opatije, Krka, Delnica, Splita, Osijeka, Siska, Pule, Senja, Pazina, Slavonskog Broda i brojnih općina.

Uvodnu riječ dao je gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je naglasio da je Grad Rijeka dosta rano prepoznao vrijednost i značaj elektronske uprave, istaknuvši pritom dvogodišnju suradnju s Fraunhofer institutom iz Njemačke, koja je rezultirala radom na raznim zajedničkim projektima. Živimo u 21 stoljeću i ono što danas radimo na polju informatike i unapređenja rada gradske uprave radimo za generacije koje dolaze. U Hrvatskoj vlada trend informatizacije i za par godina ćemo nadam se svi biti informatizirani. Stoga trebamo stvoriti uvjete za što bržu implementaciju svakog projekta koji će nas dovesti tom cilju, rekao je Obersnel.

Radionica projekta E-MuniS RijekaPredstojnik Vladinog Ureda za Internetizaciju,dr.sc. Mladen Mauher je u kraćem izlaganju iznio podatke o naporima Vlade RH za bržu informatizaciju, čemu je doprinijela i prije dvije godine donešena Strategija informatizacije Hrvatske.
Imamo sve preduvjete za bržu informatizaciju i pružanje elektronske usluge građanima,rekao je Mauher, imamo takvu tehnologiju koja to može omogućiti, imamo ljude koji znaju raditi s takvom tehnologijom, imamo političku volju jedinica lokalne samouprave koje žele unaprijediti i racionaliziratu upravu, i na kraju imamo i zadovoljnog građanina koji dobiva uslugu kada je traži .
Rijeka u toj “izvrsnosti” prednjači dokazujući se i danas ovim portalom i namjerom da se takva “izvrsnost” usluga omogući i građanima u drugim sredinama, rekao je Mauher.
Pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke, mr.sc. Vanja Smokvina predstavio je povijesni razvoj Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke. Zajedno sa suradnicima Vladom Konom, Kerimom Derenčinom-Maslom i Željkom Jurićem predstavio je informacijske servise, usluge gradske uprave građanima i elektroničke usluge građanima koje Grad Rijeka nudi na svojem portalu te projektne rezultate E-MuniS i njihovu implementaciju u Gradu Rijeci

Rad Europske Komisije, IST – Programe, E-MuniS projekata predstavio je član nadzornog odbora projekta Stjepan Jandrić dipl.inž.

O tzv. Front officeu, odnosno primjeni softvera za upravljanje sadržajima u Gradu Rijeci govorio je Srđan Barčot iz Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke, a sam softver za upravljanje sadržajima i softver za gradske informacijske servise, njegov koncept i tehnološke osnove, predstavio je Peter Reichelt iz Fraunhofer lnstituta, nositelj projekta E-MuniS.

iSite rješenje , softver koji koristi i Ggrad Rijeka predstavio je lvo Štigel, direktor tvrtke Perpetuum mobile, a interesantnu novinu prodaje ulaznica za razne manifestacije predstavio je Zoran Bistrički, direktor tvrtke A i Z programski studio iz Slovenije. O Web uslugama (hostingu) govorio je Ante Domić, direktor NETCOM d.o.o.

Backoffice, koncept i tehnološke osnove ,sve što je uz njega vezano predstavio je Carsten Hensel iz Fraunhofer Instituta, sustav za upravljanje dokumentima, Kauzlarić Boris iz Grada Rijeke i Branko Ranilović, direktor DMC d.o.o. Zagreb.

Drugu interesantnu temu – riječki proizvod «ONTIS» Objedinjenu naplatu troškova stanovanja predstavio je Željko Jurić iz Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke, a Geografski informacijski sustav (GIS) njegov koncept i način korištenja, Giorgio Saio, GISIG, Genova – član Konzorcija projekta E-MuniS. Primjenu GIS-a u Rijeci – Tehničku kartu Rijeke predstavio je Kerim Derenčin-Maslo iz Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke

Bila je to prava radionica za Europu i gradsku “upravu bez zidova”, a Grad Rijeka je iznova dokazao da prednjači u svojem nastojanju da informatizacijom, unapređenjem i demokratizacijom rada gradske uprave što prije dosegne.