U sklopu konferencije Women’s Weekend, koji je od 7. do 10. ožujka održan u art kvartu Benčić, održan je i panel „Građanski odgoj kao glas ravnopravnosti“.

Kako učimo biti odgovorni i tolerantni? Zašto je važno uvažavati druge i poštovati ljudska prava? Što uopće podrazumijeva ravnopravnost? Ovo su samo neka od pitanja na koja odgovara program Građanskog odgoja koji pomaže mladima u izgradnji društva koje cijeni i poštuje različitost. O važnosti građanskog odgoja na panelu su govorile viša savjetnica u Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Lana Golob, srednjoškolka Saša Lena Grozdanov te direktorica Zaklade Friedrich Ebert Stiftung za Hrvatsku i Sloveniju Sonja Schrimbeck. Panel je moderirao novinar i poduzetnik Petar Štefanić.

Panel Građanski odgoj Womens Weekend

Sonja Schrimbeck, Lana Golob i Saša Lena Grozdanov

Prije osam godina Rijeka je uvela građanski odgoj u gradske osnovne škole. “Motivirala nas je želja da naši učenici nauče kako živjeti u demokraciji, poštovati različitosti i živjeti u jednom multikulturalnom svijetu u kojem međusobno uvažavamo jedni druge, što je zapravo ključ građanskog odgoja”, ispričala je viša savjetnica u Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Lana Golob.

“Građanski odgoj nas uči kako biti aktivan sudionik društva i kako biti tolerantniji, a u srednjoj školi fokus je već i na samom rješavanju određenih problema u društvu” otkrila je iz prve ruke Saša Lena Grozdanov, učenica gimnazije Andrije Mohorovčića.

“Ti kao osoba možeš donijeti primjenu. Ako želimo zadržati demokraciju, djecu moramo to učiti od malih nogu” zaključila je direktorica Zaklade Friedrich Ebert Stiftung za Hrvatsku i Sloveniju Sonja Schrimbeck.

Građanski odgoj i obrazovanje u Rijeci govori o važnosti tolerancije, ljubaznosti, poštovanja prema sebi i drugima

Grad Rijeka je školske 2016./2017. godine uveo Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) u svoje osnovne škole kao zaseban predmet, odnosno izvannastavnu aktivnost, čime je Rijeka postala prvi grad u Hrvatskoj koji je na sustavan i promišljen način omogućio svojim učenicima kvalitetno građansko obrazovanje, neovisno o njihovoj socioekonomskoj, obiteljskoj ili bilo kojoj drugoj situaciji.

Panel Građanski odgoj Womens Weekend

Lana Golob govorila o načinu na koji je Grad Rijeka prije osam godina uveo građanski odgoj i obrazovanje u gradske osnovne škole

Glavni cilj uvođenja GOO-a bio je doprinijeti ostvarenju vizije razvoja informiranog, aktivnog i odgovornog građanstva. Taj proces započinje upravo obrazovanjem djece o njihovoj važnoj ulozi u zajednici, o pravima, ali i odgovornostima koje imaju kao građanke i građani u demokratskom građanskom društvu te o važnosti tolerancije, ljubaznosti, poštovanja prema sebi i drugima te preuzimanja aktivne uloge u zagovaranju ljudskih prava.

Materijali za provedbu GOO-a, koji uključuju i dva priručnika, građanske mape te materijale za učitelje na hrvatskom i talijanskom jeziku, nisu sadržajem niti aktivnostima vezani za Rijeku. Oni su primjenjivi na području cijele Hrvatske te ih Grad Rijeka, imajući u vidu nužnost provođenja GOO kao zasebnog nastavnog predmeta u cilju razvoja kvalitetnijeg društva, besplatno ustupa svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave te svim školama koje za tim iskažu interes, odnosno odluče provoditi program.

Women’s Weekend je konferencija koja se drugu godinu održala u Rijeci, okupivši istaknuta imena regionalne i svjetske scene s ciljem doprinosa jačanju ravnopravnosti žena. Konferencija predstavlja priliku za okupljanje i zajedničko dijeljenje iskustava, inspiracije i podrške među ženama različitih područja djelovanja. Tijekom puna tri dana organizirana su inspirativna predavanja, interaktivne radionice te panel diskusije, stvarajući prostor za učenje i rast.

(foto: Women’s Weekend)