U sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva u 2018. godini uspješno je realizirano sedam projekata.

Projektima oslikavanja stepeništa koje spaja Strossmayerovu ulicu i ulicu Podhumskih žrtava, kao i postave urbanih separea u Kružnu ulicu, na novi način uređeni su dijelovi u središtu grada, dok su uređenjem košarkaškog igrališta u okviru Sportsko-rekreacijskog centra Zamet, kao i uvođenjem dodatnih sadržaja u dječjem parki u ulici Žrtava fašizma između kućnih brojeva 6 i 8 obnovljena su igrališta za mlađe sugrađane. Nadalje, projektom uređenja dvorišnog prostora Osnovne škole Vladimir Gortan broj škola čiji su vanjski prostori uređeni kroz Riječki program lokalnog partnerstva popeo se na devet, završetkom i nastavkom uređenja prostora Place na Svetom Kuzmu dobit će se nova lokacija za druženje građana, sportske susrete, razna kulturna događanja i turističko odmorište, a uređen je i okoliš zgrade Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata na Zametu.

Uz osigurana inicijalna sredstva Grada Rijeke, glavni stvaratelji projekta su upravo volonteri i sponzorima, koji svojim dobrovoljnim radom i donacijama oplemenjuju svoj životni okoliš.

Projekti su ukupno vrijedni 449.489,57 kuna, s time da ukupna sredstva izdvojena iz gradskog proračuna iznose 220.231,57 kuna, dok doprinos zajednice iznosi čak 229.258,00 kuna. Iz gradskog proračuna kroz Riječki program lokalnog partnerstva osigurano je 189.489,07 kuna, iz proračuna Odjela za komunalni sustav izdvojio je dodatnih 30.242,50 kuna, dok je Odjel za gradsku upravu i samoupravu izdvojio manji iznos. Najvrjedniji dio projekta, osim što je omogućeno brže rješavanje dijela problema komunalne infrastrukture kod onih građana i mjesnih odbora koji su bili spremni na osobno angažiranje i učešće u rješavanju problema, predstavlja angažman volontera, kojih se u 2018. godini uključilo 370.

Tijekom 2019. godine realizirano je ili se nalazi u realizaciji devet novih projekata, a uskoro se planira raspisivanje Poziva za prijavu prijedloga projekata na Riječki program lokalnog partnerstva za 2019. godinu.

Oslikavanja stepeništa koje spaja Strossmayerovu ulicu i ulicu Podhumskih žrtava

Cilj projekta bio je revitalizacija i projektno-idejna razrada rješenja uređenja trga uz ulicu Podhumskih žrtava (između OŠ Centar i Građevinske škole)  u novu oblikovno urbanu površinu uz uređenje stepeništa kao glavne pješačke komunikacije koja povezuje trg sa Strossmayerovom ulicom (Sušačkim neboderom). Specifičnost projekta leži u zajedničkoj inicijativi grupe građana nazvanoj „Kortil“ aktivnih u različitim sektorima i strukama, ali povezanih zajedničkim interesom i potrebom za uređenjem i unaprjeđenjem života i kvalitete življenja u tom dijelu grada i pozitivnih društvenih promjena na području lokalnog djelovanja i zajednice.

U sklopu akcije „Hrvatska volontira“ u svibnju 2018. godine izvedene su aktivnosti informiranja stanovništva o potrebama i potencijalima mikro urbane lokacije trga; kroz umjetničku intervenciju oslikan je mural na stepeništu portretom arhitekta Josipa Pičmana; održano je predavanje o povijesnim vrijednostima Sušaka i Hrvatskog kulturnog doma te predavanje o senzibiliziranju stanovništva o street artu kao umjetnosti, a ne vandalizmu.

Volonteri su proveli anketiranje i informiranje okolnog stanovništva trga o potencijalima i provedbi projekta, bili su zaduženi za održana predavanja i pomoć oko organizacije programa, s učenicima susjednih škola oslikavali su trg, mural na stepeništu i postavljali izrađene drvene oplate za sjedenje. Prikupljali su i čistili prostor trga od otpada, izrađivali i sudjelovali u filcanju vune i izradi ukrasa i voćnih napitaka, izradili suhe vrtove, ispisali glagoljicu i posadili bilje u žardinjere.

“Oslikavanje murala na stepeništu – proces koji se odvijao sveukupno četiri dana uz glazbu, boje i prolaznike bio je više nego dovoljan znak kako je ova priča mnoge uspjela oduševiti, potaknuti ih i razveseliti idejama i konceptom. Šarolikost brojnih prolaznika jednostavno je bila dovoljno dobro ogledalo kako je sama izvedba putem street arta vrlo uspješan projekt koji je osvježio već zapostavljene stepenice i sam život oko trga te otvorio pozitivan pogled lokalnom stanovništvu na potencijale i brigu o javnom prostoru na Sušaku.”

Ukupna vrijednost projekta iznosi 16.052,62 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 6.861,62 kuna, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju i volonterski rad iznosi 9.191,00 kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je 25 volontera, koji su odradili 227 volonterskih sati.

Uređenje prostora nastavljeno je i u 2019. godini, za što je također dobivena podrška Grada Rijeke kroz Riječki program lokalnog partnerstva.

 „Školjić za 5“ – uređenje dječjeg igrališta u ulici Žrtava fašizma

Cilj ovog projekta, kojeg je provela grupa građana „Školjić za 5“, bio je uređenje dječjeg igrališta u parku na Školjiću, na adresi Žrtava fašizma između kbr. 6 i 8 koji će pridonijeti većoj posjećenost parka djece iz kvarta na dnevnoj bazi, kvalitetnijoj igri djeci iz Osnovne škole Nikola Tesla, boljoj povezanosti stanovnika Mjesnog odbora Školjić – Stari grad te stvaranja osjećaja zajednice među razmjerno otuđenim stanovnicima centra grada. Također, namjera je bila pospješiti komunikaciju s Udrugom Oaza koja se brine o beskućnicima i smještena je u neposrednoj blizini – zgradi na adresi Žrtava fašizma 12). U konačnici, cilj je čist, miran, siguran i ugodan parkić za djecu i sugrađane.

Provedba projekta obuhvaćala je nabavu i montažu dječjih sprava (klackalica i mreža), obnovu postojećih klupa za sjedanje, montiranje i oslikavanje sjedećih elemenata, nabavu ukrasnog bilja, kao i susrete susjeda sa Školjića.

U realizaciji  projekta na različite načine bili su uključeni učenici Osnovne škole Nikola Tesla, djeca predškolske i školske dobi, ali i starije osobe sa područja Mjesnog odbora Školjić-Stari grad i susjednih mjesnih odbora.

Uspješnost projekta vrlo je mjerljiva – parkić je sadržajno i vizualno postao atraktivniji te ga posjećuje veći broj ljudi, povezao je stanovnike kvarta.

“U projektu su osim štićenika udruge Oaza koja je utočište za beskućnike, sudjelovali susjedi i djeca koja u OŠ Nikola Tesla pohađaju građanski odgoj. Naša je akcija rezultirala inkluzijom i osvješćivanjem problema beskućnika privremeno smještenih u našem kvartu, pa se sad češće događa da susjedi podijele sa štićenicima Oaze hranu ili odjeću koja im nije potrebna. Također se štićenike poziva u zajednici obaviti neke manje plaćene zadatke na obostranu korist i zadovoljstvo. Građani su također ovaj projekt dobro prihvatili te su aktivno sudjelovali u pripremnim fizičkim radovima i kreiranju crteža na klupama. To ih je potaknulo da doznaju više o projektima u zajednici i funkcioniranju civilnog društva, pa smo na njihov upit održali radionicu na tu temu Kroz projekt ostvarena je kvalitetna suradnja sa poslovnim subjektima u kvartu.”

Ukupna vrijednost projekta iznosi 59.823,44 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 39.457,44 kuna, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju i volonterski rad iznosi 20.366,00 kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je 84 volontera, koji su odradili 602 volonterska sata.

Postavljanje urbanih separea u Kružnoj ulici – projekt Saveza udruga Molekula

Projektom je zadano nekoliko ciljeva, koji su većim dijelom ostvareni, a to su: obogatiti sadržaj i izgled Kružne ulice putem zajedničke izgradnje tzv. urbanih separea odnosno mjesta i sadržaja na kojima sve generacije i profili ljudi mogu provoditi slobodno vrijeme, unaprijediti susjedske odnose, steći povjerenje i pozitivan stav prema ulici te razviti simbiozu svih “stanara” Kružne ulice; oživjeti i urediti Kružnu ulicu koja će se percipirati kao kvalitetna, kreativna, sigurna i dinamična lokacija raspoloživa za organizaciju različitih kulturno – umjetničkih i društvenih programa; potaknuti aktivno sudjelovanje, međusobno upoznavanje i razumijevanje te međusektorsku i međugeneracijsku (buduću) suradnju različitih profitnih i neprofitnih organizacija i stanara; potaknuti proaktivno djelovanje građana u društvenom životu grada i kreiranju javnog prostora te ih uključiti u volonterske aktivnosti; potaknuti sugrađane na brigu za bilje i urbano vrtlarenje; osvijestiti korisnost uporabe recikliranih i otpadnih materijala za ponovnu uporabu i pružiti mogućnost učenja izrade urbanih separea kroz volontiranje.

Članovi lokalne zajednice u najvećoj su mjeri sudjelovali u projektu volonterskim radom – kroz  osmišljavanje projekta, projektiranje, koordinaciju, organizaciju, fizički rad, stolarske radove, ličenje, brušenje, crtanje, sadnju i zalijevanje bilja.

“Projektom, odnosno aktivnostima u sklopu projekta došlo je do povezivanja stanara Kružne ulice, kao i mnogobrojnih udruga i poslovnih subjekata koji sudjeluju u okruženju Kružne ulice. Svi su prigrlili ‘urbane separee’ kao dobrodošlu promjenu i novo mjesto za dnevna druženja. Također se postigla interakcija među generacijama u zajedničkoj aktivnosti brige za cvijećem. Po izvedenom projektu, stanovnici i članovi udruga u Kružnoj ulici bolje su se upoznali i počeli se više družiti sjedeći na novim klupama i dogovarajući se oko održavanja i zalijevanje cvijeća u ljetnim mjesecima. Zbog postavljanja dječje sprave – klackalice, češće se u Kružnoj viđaju roditelji s djecom koji tu pronalaze pogodno mjesto za druženje zbog blizine Korza, ali i zatvorenosti ulice koja pruža veliku sigurnost za djecu. Zanimljivo je primijetiti i da je postavljanje ‘separea’ u Kružnoj pokrenulo i druge aktere na promišljanje o uređenju. Tako je udruga UMKI napravila mural od rabljenih CD-a, udruga Pariter mural na zidu Erste Banke, Udruga umirovljenika «dosadila» je nove sadnice, a korisnici projekta ‘Moje mjesto pod suncem’ napravili su keramičke pepeljare kako bi se spriječilo gašenje opušaka u cvijeće. U lipnju 2019. godine vandali su počupali cvijeće u separeima. Srećom, većina je bilja sačuvana i posađena natrag doprinosom volontera, a raduje i reakcija građana koji su i sami donirali sadnice i pomogli obnavljanju našeg eko-kutka“, ističu organizatori.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 92.705,33 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 39.920,33 kuna, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju i volonterski rad iznosi 52.785,00 kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je 64 volontera, koji su odradili 1145 volonterska sata.

Obnova povijesnog konačišta i pripadajućih suhozidova na Sv. Kuzmu

Glavni cilj projekta bio je obnova ruševnih ostataka sajmišta uz očuvanje graditeljske baštine i poštivanje tradicijske gradnje u kamenu i drvu. Na području Placa, nasuprot crkve u Svetom Kuzmu, uz kiparsku radionicu i sportske terene, u povijesti su se nalazili prostori za smještaj pastira i stoke. Prilikom održavanja stočnih sajmova, na konačištu su se trgovci i pastiri odmarali a između okolnih suhozida čuvala se stoka. Taj prostor bio je izgrađen u kombinaciji tradicijske gradnje suhozida s drvenom strehom prekrivenim tradicijskom šindrom. Ideja je bila da se djelomično obnove suhozidi i izgradi sjenice od kamena.

Zbog objektivnih razloga projekt je djelomično završen tako da konačno uređenje tek predstoji. Proračunskim sredstvima Grada Rijeke nabavljen je sav potreban materijal za izradu sjenice, klupa, stolova i obnovu suhozida, te su izvedeni građevinski radovi temelja za dizanje sjenice. Volonterskim radom podignut je dio drvene konstrukcije konačišta (sjenice), izrađen je stol i pripadajuće klupe.

Obnovljeni prostor koristio bi se u brojnim programima Vijeća mjesnog odbora Sveti Kuzam i udruga koje djeluju na području Svetog Kuzma – program „Forma Viva – Galerija na otvorenom Sveti Kuzam“, manifestacija “Dlijetom i kistom Svetom Kuzmu na dar’, proslava Kuzminje (sportska, kulinarska događanja i druženje), ali i za svakodnevna druženja mještana.

Ukupna vrijednost projekta za sada iznosi 26.741,76 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 19.063,76  kuna, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju i volonterski rad do sada iznosi 7.678,00  kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je 8 volontera, koji su odradili 166 volonterskih sati.

“Igre odraslih za igralište mladih” – uređenje košarkaškog igrališta na Zametu

Cilj je bio što hitnije obnoviti košarkaško igralište u sklopu Sportsko rekreacijskog centra Zamet, Obitelji Sušanj 2, što je osnovni preduvjet da se oživi košarka (ali i općenito bavljenje sportom) na Zametu, na igralištu koje tradicionalno okuplja velik broj mladih.

Projektom se započelo sa uređenjem  košarkaškog igrališta na način da je postavljena nova četveroslojna sportska akrilna podloga na postojeći asfalt, iscrtane su linije i logo na terenu, skinute su stare i postavljene nove košarkaške konstrukcije, pleksiglas table i zglobni obruči. Projekt su financijski podržali: Grad Rijeka u iznosu od 40.000,00 kuna, Primorsko-goranska županija iznosom od 40.000,00 kuna te gospodarski subjekti  koji su sudjelovanjem (kotizacijom) u Prvim gospodarskim igrama PGŽ-a donacijama omogućili dodatna financijska sredstva za akrilnu podlogu, odnosno nabavu pleksiglas tabli i zglobnih obruča, majica i medalje za sudionike igara, catering, iscrtavanje loga linija.

Dovršetkom projekta mnogobrojne skupine djece koja treniraju košarku i rekreativci svakodnevno koriste obnovljeno igralište za provedbu svojih aktivnosti (50 – 100 djece sa zapadnog dijela grada koji treniraju košarku, te  100 – 200 rekreativaca  s područja Mjesnog odbora Zamet i ostali građani Rijeke). Reakcije zajednice i korisnika su više nego pozitivne. Uspješnost je vidljiva pojačanim korištenjem igrališta (aktivno i rekreativno), te kvalitetnijim radom Košarkaškog kluba Zamet.

U 2019. godini održane su 2. Gospodarske igre s ciljem prikupljanja sredstava za postavljanje tribine, klupica, koševa za smeće i oslikavanje zida na zapadnoj strani igrališta. Ponovljena je prijava na projekt Riječki program lokalnog partnerstva. Naime, kako igralište nije tijekom noći osvijetljeno i zbog opasnosti od devastiranja i omogućavanja igranja, želja je pronaći rješenje za dodatno osvjetljenje igrališta.

Izraz lica moga sina s tužnom konstatacijom o nedostatku koša pobudilo je u meni inat da igralište mog djetinjstva učinim ljepšim na radost moje i naše djece. Akcija je pobudila interes kod puno poznatih i nepoznatih ljudi i dala nam je snagu da je uspješno privedemo kraju“, kazat će Milan Vukajlović, trener Košarkaškog kluba Zamet.

Ukupna vrijednost projekta provedenog u 2018. godini iznosi 143.200,00 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 40.000,00 kuna, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju i volonterski rad iznosi 103.200,00 kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je 20 volontera, koji su odradili 400 volonterskih sati.

„Zajednica u kojoj živim, izvor znanja i stjecanja vještina“ – uređenje dvorišnog prostora OŠ Vladimir Gortan

Projektom koji su inicirali Vijeće roditelja OŠ Vladimir Gortan i Mjesni odbor Vojak uređena je površina unutar dvorišnog prostora Osnovne škole Vladimir Gortan u kojem će djelovati školska radionica za potrebe nastave i drugih školskih aktivnosti. Učionica na otvorenom u školskom vrtu dostupan je javnosti u svrhu edukacije, popularizacije ekološkog tradicionalnog uzgoja bilja (korištenog kao hrana, lijek ili ukras) i poticaja primjene takvog uzgoja  na okućnicama, vrtovima, terasama  pojedinaca članova lokalne zajednice. Projekt je obogatio  školu i okoliš  vrijednim edukativnim objektom, a građanima omogućio korištenje javne površine u skladu s prirodom u urbanom naselju.

Ukupno je 365 učenika OŠ „Vladimir Gortan“ bilo uključeno u akciju čišćenja kamenja zaostalog od radova na toplinskim instalacijama te u sadnji mediteranskog bilja i oplemenjivanju već postojećeg raslinja. Zajedničkim ekološkim radom i aktivnostima s djelatnicima škole, učenicima, njihovim roditeljima i volonterima potaknuto je pozitivno promišljanje o važnosti vlastite korisne zelene površine i očuvanja izvornog, tradicionalnog biljnog genoma u školskom okolišu kao i na okućnicama, terasama, krovovima, trgovima, parkovima našeg naselja.  Zajedničkim radom očišćen je prostor od zaostalog kamenja, posađeno je bilje i mediteransko raslinje.  Uz učenike na projektu je radilo i deset volontera.

Učenici i djelatnici škole vodit će konstantnu brigu o uređenju školskog okoliša i održavanju zasađenog mediteranskog bilja te učionice na otvorenom. Planirano je trajno obogaćivanje okoliša škole različitim sadnicama i mediteranskim biljem.

„Sadnjom bilja i čišćenjem prostora škole ostvarila se lijepa suradnja i zajedništvo između učenika, njihovih roditelja i lokalne zajednice. Zajedničke radne akcije djelatnika škole, učenika, njihovih roditelja i volontera pomogle su u njihovom međusobnom zbližavanju i upoznavanju, a što je od pozitivnog značenja za suživot zajednice.“

Ukupna vrijednost projekta iznosi 8.100,92 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 5.270,92 kuna, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju i volonterski rad iznosi 2.830,00 kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je 10 volontera, koji su odradili deset volonterskih sati.

„Branitelji za branitelje“ – uređenja okoliš zgrade Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata

Glavni cilj projekta Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Primorsko-goranske  županije bio je uređenje zelene površine, okoliša i prilaza zgradi Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata na adresi Braće Monjaca 5, uređenje stepeništa i okolnih staza, postavljanje stola i dvije klupe, kao i djelomično ograditi prostor i hortikulturno oplemeniti. Osim neuređenosti okoliša, problem je predstavljao i nedostatak parkirališnih mjesta pa se projektom predvidjelo i uređenje parkirališta za korisnike Centra.

Realizacija projekta zahtijevala je najprije uklanjanje nepoželjne vegetacije ne velikoj površini u okolišu objekta. Tijekom ekološke akcije zabilježen je izniman odaziv volontera  (preko 60), koji su očistili zaista veliku površinu (cca 5000m2), a kako bi novouređeni prostor mogao i u budućnosti biti mjesto ugodnog druženja i boravka svih korisnika centra i stanovnika.

Projekt je namijenjen prvenstveno korisnicima Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata koji dolaze s područja cijele Primorsko-goranske županije, ali i široj lokalnoj zajednici. Naime, u zgradi u kojoj se nalazi Centar za stradalnike rata smještene su i dvije psihijatrijske ambulante specijalizirane za liječenje ovisnosti te psihološka praksa. Također, budući da se zgrada nalazi na prometnom mjestu, oplemenjivanje njenog okoliša pridonijelo je uređenju cjelokupne ulice i kvarta.

Osobnim kontaktima s mještanima i u razgovorima s korisnicima Centra dobivene su pozitivne  reakcije. Osobe uključene u projekt, kao i građani s područja kvarta, izrazili su odobravanje i pohvale. Sve Podružnice UDVDR-a koje su sudjelovale jako su zadovoljne učinjenim i izrazile su zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu. U planu je uređenje parkiralište za invalide s donje strane zgrade od najmanje četiri parking mjesta, postavljanje dodatne ograde i oblaganje stupova fasadnom ciglom.

Uspješna priča: “Potaknuti dugogodišnjom suradnjom koju naša Udruga ima sa Centrom odlučili smo pokrenuti projekt uređenja okoliša zgrade koji je godinama bio zapušten i bez održavanja. Prve reakcije na koje smo naišli bile su da je to nemoguće učiniti, ali smo mi u kontaktima s Gradom dobili pozitivno mišljenje i krenuli u prijavu. Svi ogranci i klubovi naše Udruge iz okolnih gradova i općina s velikim zadovoljstvom uključili su se u ekološku akciju čišćenja, te je odaziv članova premašio sva naša očekivanja. Svi sudionici bili su oduševljeni organizacijom, a kako su mnogi od njih i korisnici Centra pozitivne reakcije na uređenje okoliša nisu izostale.”

Ukupna vrijednost projekta iznosi 72.123,00 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 39.915,00 kuna, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju i volonterski rad iznosi 33.208,00 kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je 70 volontera, koji su odradili 476 volonterska sata.

Skip to content