Dječji vrtić Mavrica na Pehlinu prima 105 djece raspoređene u pet odgojnih skupina: 2 skupine jasličkog i 3 skupine vrtićkog uzrasta.

Objekt vrtića Mavrica osim pet odgojnih skupina sa svim gospodarskim i zajedničkim sadržajima ima i centralnu suvremeno opremljenu kuhinju u kojoj se priprema 500 obroka za vrtić Pehlin i za druge vrtiće u sklopu Centra predškolskog objekta Turnić.

Ukupna vrijednost radova izgradnje vrtića Pehlin iznosi 23 milijuna kuna.

Građevina koja izgledom podsjeća na brod oblikovana je jednostavno i suvremeno te je usklađena s okolnom gradnjom. Na ravnim krovovima vrtića smješteni su solarni kolektori i fotonaponska elektrana od 30 kW. Uređen je okoliš, a vrtić je kompletno opremljen.

Otvaranjem vrtića Mavrica u ovom dijelu grada u potpunosti su zadovoljene potrebe roditelja za smještajem djece u predškolsku ustanovu.

U novom vrtiću zaposleno je 15 osoba, 10 odgojiteljica te tri djelatnika koji rade u kuhinji.

Radovi na izgradnji dječjeg vrtića na Pehlinu trajali su od rujna 2013 do kolovoza 2014.

Dječji vrtić Pehlin zaprima površinu 1252 m2. Specifičnost vrtića je prekrasan pogled na more. Sobe u kojima borave djeca smještene su u prizemlju i orijentirane prema jugu.

Isto tako, sobe dnevnog boravka imaju izravnu vezu s vanjskim površinama – terasama, uz zaštitu od prejakog sunca pomoću pomičnih elektrificiranih tendi. Cjelinu s prostorom dječjih soba čine i garderobe te sanitarije koje su odijeljene staklenom površinom kako bi odgajatelj imao pregled o kretanju djece.

U vrtiću, između prilaznih hodnika jaslica i vrtića, smještena je dvorana polivalentne namjene koja služi djeci za tjelesni odgoj, prigodne svečanosti i druge aktivnosti. Uprava i prostori za stručni tim smješteni su na katu građevine, dok su ostali prostori za obavljanje svih pomoćno-tehničkih poslova (kuhinja, kotlovnica, radionica domara i dr.) smješteni na sjevernom dijelu građevine.

Vanjska igrališta orijentirana su na jug, a koncipirana su kao niz površina za igru, međusobno povezanih terasom, blagim stubama, opločenim stazama i rampama. Igrališta imaju fiksne sprave i antitraumatsku podlogu, tu je i pješčanik te prostor za igru s vodom, prostor za igru s mobilnim spravama i rekvizitima.

Igralište je organizirano u jednu povezanu i usklađenu mrežu, a s terasama vrtića povezano je stazama i rampom za kretanje osoba s invaliditetom.

Kotlovnica smještena u sjevernom dijelu prizemlja sastoji se od dva kondezacijska plinska kotla za zagrijavanje radijatora te za podno grijanje i dogrijavanje tople vode. Primarno zagrijavanje potrošne tople vode vrši se putem sustava zagrijavanja solarnim kolektorima. Zgrada vrtića opremljena je sustavom vatrodojave, protuprovale i video nadzorom.

Zbog primjene građevinskih materijala koji nisu štetni za okoliš, sakupljanjem oborinske vode u spremniku koji je smješten ispod terase vrtića i ponovnim korištenjem u sustavu navodnjavanja, dobre termoizoliranosti vanjskih zidova, podova i krova s ostakljenjem fasadnih otvora “IZO” staklima te korištenjem obnovljivih izvora energije putem solarnih kolektora i fotonaponskih panela, građevina je primjer održive gradnje i energetske učinkovitosti.

Radove na izgradnji vrtića je izvela tvrtka Lavčević d.d. Split, s podizvoditeljima E.T.V. Montaža d.o.o. Zaprešić (za radove na elektroinstalacijama, fotonaponskoj elektrani i sustavu za dojavu požara) te Serving usluge d.o.o. Rijeka za radove na strojarskim instalacijama, instalaciji plina te vodovoda i kanalizacije.

Stručni nadzor obavila je zajednica ponuditelja Elis inženjering d.o.o. Rijeka i Ured ovlaštenog inženjera strojarstva Davor Žanetić, Rijeka. Projektantski nadzor nad izgradnjom i opremanjem vrtića Pehlin provodio je Arhitektonsko projektni zavod – inženjering d.d. Zagreb i glavni projektant vrtića Pehlin, Frane Slišković,dipl.ing.arh.