RiCikleta – s radom započeo sustav riječkih električnih bicikala

Početkom 2020. godine zaživjela je RiCikleta, projekt u sklopu kojeg su na četiri lokacije u gradu postavljeni terminali s električnim biciklima dostupnima za iznajmljivanje.

Ovim se projektom nastoji potaknuti urbana mobilnost građana te omogućiti razvoj alternativnih oblika kretanja po gradu koji su korisni i po zdravlje pojedinca i okoliš.

Električni bicikli postavljeni su na Jadranskom trgu, ispred Dvorane mladosti na Trsatu, na pješačkom mostu preko Rječine (na Sušačkom mostu kod Konta) te na krovu garaže na Bazenima Kantrida. Dvadeset osam bicikala, po sedam na svakoj lokaciji, opremljeno je informatičkim sustavom koji omogućava njihov najam putem mobilne aplikacije, omogućava punjenje električne baterije na stalku terminala te uključuje GPS praćenje.

Uvođenjem ovog sustava, koje je izvršeno temeljem prethodno izrađene Studije Uvođenje sustava e-bicikala u Rijeci, daje se konkretan doprinos razvoju alternativnih oblika održive mobilnosti – korištenje električnih bicikala ili električnih romobila – skutera kao malih vozila za putovanja na kraćim udaljenostima, a budući da se prijevozno sredstvo koristi primjenom aplikacija, uvođenjem sustava potiče se i tzv. pametna mobilnost.

Ukupna vrijednost projekta Ricikleta, započetog 2017. godine odazivom Grada Rijeke na javni poziv Fonda za razvoj turističke infrastrukture Ministarstva turizma, iznosi 1.319.337,50 kuna, od čega je 195.280,00 kn sufinancirano od strane Ministarstva turizma RH, dok je ostatak osiguran u proračunu Grada Rijeke.

Održana prezentacija RiCikleta

Pripreme, odnosno prva i druga faza implementacije projekta, obuhvatile su opremanje terminala (stanica) e-bicikala pilonima i stalcima za na četiri lokacije (Jadranski trg, Sušački most, kod Dvorane mladosti i na platou garaže Bazena Kantrida) te nabave samih e-bicikala, a realizirane su u cijelosti u prosincu 2019. godine. Na svim navedenim lokacijama izvedeni su novi elektroenergetski priključci, a piloni su opremljeni i fotonaponskim ćelijama kao alternativnim oblikom napajanja.

U završnoj fazi projekta izvršena je implementacija sustava i ugradnja cjelovitog informatičkog rješenja koje omogućava iznajmljivanje e-bicikala od strane korisnika. Aktivnosti unutar ove faze odnose se na pribavljanje atesta za svu opremu, priključivanje terminala na elektroenergetsku mrežu, omogućavanje vršenja naplate i ugovaranje osiguranja sustava.

Sve informacije o načinu iznajmljivanja električnih bicikala te uvjetima korištenja dostupne su putem web stranice ricikleta.rijeka.hr.