Pametni semafori postavljeni na šest raskrižja - Liburnijska-gradilište trgovačkog centra

U sklopu EU projekta „Jačanje sustava javnog prometa“ Rijeka je u 2020. godini na šest lokacija dobila moderan semaforni sustav, odnosno pametne samafore, ali i dvije nadzorne kamere.

Za uvođenje pametnih semafora odabrano je šest raskrižja na zapadnom dijelu grada, na kojima je bila ugrađena vrlo stara semaforska oprema: Liburnijska – odvojak prema gradilištu trgovačkog centra, Zvonimirova – Zametska – Liburnijska, Liburnijska – Pionirska, Liburnijska – Vere Bratonje, Čvor Diračje – zapad i Čvor Diračje – istok. Čvor Diračje i raskrižje Zvonimirova-Zametska-Liburnijska dobio je i videokamere za nadzor prometa.

Radovi na modernizaciji 6 semaforiziranih raskrižja dovršeni su u prosincu 2020. godine, a vrijedni su 2.918.978,43 kn (s PDV-om).

Pametni semafori postavljeni na šest raskrižja - Liburnijska - Pionirska (2)

Raskrižje Liburnijska – Pionirska

Nova tehnologija omogućava da predmetna semaforizirana raskrižja budu u tzv. „prometno ovisnom radu“, tj. da se ciklusi izmjene crvenih, žutih i zelenih signala, temeljem automatskog brojenja prometa, prilagođavaju stvarnom broju vozila (količini prometa) koja prolazi kroz raskrižje. To se postiže ugradnjom posebnih video detektora prometa na svim privozima raskrižja koji registriraju prolazak svakog vozila, a tako prikupljene podatke obrađuje računalo koje regulira cikluse izmjene prometnih svjetala – semafora.

Modernizacijom semafora omogućen je puni daljinski nadzor i upravljanje radom semaforiziranih raskrižja iz Gradskog prometnog centra, analitika i daljinsko dojavljivanje svih nepravilnosti u radu te automatsko prikupljanje podataka o prometnim opterećenjima.

Nova semaforska opreme povezana je na Gradski prometni centar, odnosno uključena u postojeći sustav centraliziranog nadzora i upravljanja prometom (AUP). Primjenom suvremene tehnologije iz područja inteligentnih transportnih sustava (ITS) tako je poboljšana protočnosti prometa i povećana sigurnost svih sudionika u prometu. Osim raskrižja, modernizacija je obuhvatila i softverske nadogradnje upravljačkih aplikacija u Gradskom prometnom centru te posve novu aplikaciju za praćenje prometnih opterećenja Spectra II.

Ugrađene su semaforske lanterne suvremene LED tehnologije koja omogućava izravne uštede u potrošnji električne energije u visini od oko 75 posto u odnosu na klasične halogene žarulje koje se koriste u staroj semaforskoj opremi.

Vrijedna investicija dio je EU projekta „Jačanje sustava javnog prometa“, koji je sufinanciran iz Kohezijskog fonda putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) u okviru Urbane aglomeracije Rijeka.

Iskorištenjem značajnih sredstava iz EU fondova za projekte iz područja naprednih ITS tehnologija, Grad Rijeka otvorio je novo poglavlje u programu održivog razvitka urbanog prometa. Kao i tijekom niza godina do sada, upravo primjenom naprednih ITS rješenja u urbanoj mobilnosti Grad Rijeka daje primjer ostalim gradovima i regijama kako slijediti suvremene europske i svjetske trendove u održivom uređenju prometa.