Trg Matije Vlačića Flaciusa u Starom gradu pretvoren je u svibnju 2017. godine u Čajni trg, tako što je u drvene vaze zasađeno 70-ak biljaka koje se koriste za razne mješavine čaja namijenjenih preventivi i liječenju bolesti.

Čajni trg

Čajni trg

Projekt „Zeleni val“, odnosno inicijativa da se centar grada učini ugodnijim za život kroz potenciranje što više zelenila, započeo je uređenjem Trga Matije Vlačića Flaciusa i njegovim pretvaranjem u “Čajni trg”, na kojem je kroz hortikulturno uređenje predstavljen niz biljaka koje se mogu koristiti za ljekovite čajeve.

Uređenjem Čajnog trga želi se obnoviti zaboravljeno znanje o ljekovitosti biljaka i njihovoj pravilnoj primjeni, jednom riječju promovirati zdravog načina života, a inspiriraciju za to dao je svojim doprinosom Ivan Lesinger, jednan od najznačajnijih poznavatelja ljekovitog bilja našeg kraja.

Projekt je osmislila Irena Woelle, a nastao je u suradnji gradskih službi: Direkcije zajedničke komunalne djelatnosti, Direkcije za razvoj, urbanizam i ekologiju, zatim Komunalnog društva Čistoća, Graditeljske škole za industriju i obrt i projekta Rijeka 2020 EPK.

Upravo je u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture osmišljen projekt „Zeleni val“, u sklopu kojeg je niz trgova i javnih površina raznim intervencijama obogaćen zelenilom, na taj način potičući ljude na njihove vlastite inicijative – uređenje balkona, vrtova i prozora.

Uloga Graditeljske škole za industriju i obrt posebno je značajna – učenici vrtlarskog smjera zasadili su i uzgojili 20 izloženih biljaka, a ubuduće će biti zaduženi za održavanje drvenih vaza na Čajnom trgu.