Kazališni park smješten je u centru grada između Hrvatskog narodnog kazališta "Ivana pl. Zajca" i glavne gradske tržnice. Površina zahvata uređenja iznosi 6813 m². Uređenje parka rađeno je u nekoliko faza.

Uređenju parka prethodila je povijesna studija “Obnova povijesnog parka ispred Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca“ izrađena 1999. godine.

uredenje-kazalisnog-parka

Tijekom 2003.godine provedena je anketa u koju se uključio velik broj građana te su i njihovi prijedlozi uneseni u projektni zadatak arhitektonskog natječaja. Arhitektonski natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog i krajobraznog uređenja proveden je krajem 2004.g., nakon čega je 2005. godine izrađena projektna dokumentacija za uređenje Kazališnog parka te održana izložba natječajnih radova.

Autor parkovnog rješenja je Dragutin Kiš, autori urbanističko-arhitektonskog rješenja su Alen Oslaković i Tomislav Kontić, a konzultant za navodnjavanje bila je Ružica Sabljić.

Uređenje Kazališnog parka obuhvatilo je prostor parka te nogostup – pješački prolaz s autobusnim stajalištem u Ulici Ivana Zajca, dio partera kazališta HNK I.pl. Zajca, prostor sa fontanom između kazališta i parka kao i Verdijevu ulicu, od Wenzelove ulice do prostora između 1. i 2. paviljona tržnice te pješačku površinu oko Kazališta.

Radovi na uređenju Kazališnoga parka, površine 2191 m², koje je 2005. godine izvela tvrtka Parkovi plus, obuhvatili su prostor Kazališnoga parka i dio Ulice Ivana Zajca uz autobusno stajalište do prvoga paviljona gradske tržnice. Izgrađena je potrebna infrastruktura, stube za ulaz u park i invalidske rampe, parkovne staze, ograde, postavljene su klupe, rasvjeta i izmješten je spomenik Ivanu pl. Zajcu. Popločen je i dio ulice Ivana Zajca, a autobusno stajalište dobilo dvije nove čekaonice. Ugrađen je sustav automatskoga navodnjavanja te zasađeno više od 2800 komada bilja raznih stablašica, grmova, te trajnoga i sezonskoga cvijeća, većinom mediteranskoga porijekla. Zanimljivost je svakako 9 ruža stablašica koje nose “glazbena” i “kazališna” imena: Charleston, Hendel, Concerto, Concertino, Dirigent, Solo, Primabalerina, Maria Calas, Balet.

Radovi su nastavljeni 2008. godine uređenjem Verdijeve ulice, prostora od Wenzelove ulice do prostora između 1. i 2. paviljona tržnice te pješačku površinu oko kazališta površine 3053 m². Izvođač radova bila je Zanatska zadruga Gradin. Izvedeno je kameno opločenje partera uređen drvored crnike i nasada oleandra. Oko stabala su polukružno postavljene nove klupe te nova rasvjeta duž cijele ulice.

Koncem 2020. godine Izvedena je nova strojarnica i fontana s dva koncentrična bazena s vodom na dvije razine, atraktivnom podvodnom rasvjetom, te u centar fontane ponovno postavljena Džamonjina skulptura „Kugla“. Hortikulturno su uređene površine ispred kazališta, te izvedeno kameno popločenje pješačke zone. Radove je izvela tvrtka Godina.

Za uređenje Kazališnog parka koji je postao oaza urbanog zelenila i omiljeno mjesto za odmor ili uživanje u sjeni stabala crnike na utrošeno je 19,1 milijun kuna. Važno je za istaknuti kako su učešćem u anketi građani dali velik doprinos konačnom izgledu parka.

Predviđeno je da se u narednom periodu uredi prostor koji obuhvaća dio Trninine ulice između parka i prvog paviljona tržnice – prostor s kioscima, površine 619 m². Izvođenje ovih radova vezano je uz uređenje tržnice.