Stare lučke poluportalne dizalice koje više nisu u funkciji, a nalaze se na prostoru lukobrana, koji je dio zaštićene Urbanističke cjeline grada, obnovljene su kako bi svjedočile o bogatoj lučkoj tradiciji Rijeke. Na dizalice su postavljeni reflektori koji stvaraju svjetlost u raznim bojama i različitog intenziteta.

 

Nakon otvorenja riječkog lukobrana za građane, na inicijativu Grada Rijeke pokrenut je projekt obnove starih lučkih dizalica. Riječ je o dvije poluportalne dizalice čiji je proizvođač tvrtka GANZ – Budapest. Jedna je dizalica proizvedena 1957. godine, a druga dizalica 1948. godine i više nisu u funkciji. Projekt je proveden u suradnji Grada Rijeke, Lučke uprave Rijeka i Konzervatorskog odjela.

Po dovršetku obnove na dizalice su postavljeni reflektori koji imaju mogućnost stvaranja svjetlosti u raznim bojama i različitog intenziteta.

Projektom sanacije dizalica na riječkom lukobranu 2010. godine, okretni (gornji) dijelovi dizalica, zbog sigurnosti šetača na lukobranu, a s obzirom na dotrajalost dizalica uklonjeni su i restaurirani.

Zbog značaja dizalica, odnosno zbog tradicije pretovara tereta na tom području dizalice su zadržane na lukobranu, na postojećim stazama, uz propisnu zaštitu kako bi mogle poslužiti kao eksponati.

Prilikom sanacije dizalica restaurirani su i sanirani donji dijelovi – baze, a zatim su pronađeni odgovarajući gornji dijelovi (pristroji) koji su pripadali drugim dizalicama u vlasništvu Lučke uprave Rijeka, budući da su originalni gornji dijelovi dizalica bili u toliko lošem stanju da nije bila moguća njihova sanacija.

U 2014. krenuo je projekt osvjetljavanja dizalica u boji. Na svakoj dizalici nalazi se nekoliko reflektora s LED izvorima svjetlosti RGB i svaki od njih ima mogućnost proizvesti razne boje u više intenziteta.
Osmišljeno je više različitih scenografija osvjetljenja (kombinacije boja i sl.) za redovan rad, ali i za datume koji će se posebno obilježavati. Projektant osvjetljenja dizalica je Dejan Skira.

Obnova je realizirana pod nadzorom nadležnog Konzervatorskog odjela.

Ukupan iznos investicije obnove dizalica i osvjetljenja je 3,6 milijuna kuna, od čega je Grad Rijeka iz sredstava spomeničke rente izdvojio ukupno 1,9 milijuna kuna dok je ostatak svote osigurala Lučka uprava Rijeka.
Radove su izveli Bimont d.o.o., Ellex d.o.o., Lipa promet d.o.o. i Philips d.o.o.