Novim memorijalnim obilježjem - kamenim blokom integriranim u postojeću cjelinu izvedenog projekta, na vjerodostojan način istaknuta su imena poginulih branitelja.

Procjep zida je akcent na mostu koji simbolizira žrtvu za slobodu, koji se manifestira u crvenoj horizontalnoj plohi, simbolu prolivene krvi. Stoga je crvena horizontalna ploha, koju čine crveni kameni blokovi, najprikladnije mjesto na kojem je ispisano 206 imena poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, s područja tadašnje Općine Rijeka.

Otvoreno memorijalno obilježje na Mostu hrvatskih branitelja

Memorijalno obilježje na Mostu hrvatskih branitelja

Imena su ispisana velikim slovima, izdignuta iz kamene plohe, sastavljene od 7 kamenih blokova dimenzija 100x100x40 cm. Sama kamena ploha je od hodne površine uzdignuta na soklu visine 3 cm, kako bi se postigao dojam lebdenja iste.

Novo memorijalno obilježje uz Most hrvatskih branitelja Domovinskog rata izradio je, kao nastavak autorskog rada na Mostu, Studio 3LHD d.o.o.  Tijekom rada ostvarena je suradnja sa Zajednicom udruga Domovinskog rata PGŽ, Udrugom roditelja poginulih branitelja  Domovinskog rata PGŽ i Udrugom udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata PGŽ.

Radovi su dovršeni u prosincu 2019. Ukupna financijska vrijednost radova iznosi 748.084,91 kuna. Ministarstvo hrvatskih branitelja je radove sufinanciralo s 90 tisuća kuna.

Most hrvatskih branitelja izrađen je 2001. godine u dogovoru s braniteljskim udrugama kao spomen-obilježje svih branitelja na Delti, mjestu s kojeg su Riječani polazili na ratište te se s njega vraćali.

Također, pored memorijalnog obilježja postavljena je i glazbena ograda, sačinjena od 35 metalnih cijevi čijim se udaranjem sviraju prvi taktovi nacionalne himne „Lijepa naša“, koju je Krapinsko-zagorska županija poklonila Rijeci.