U južnom dijelu Parka Mlaka koncem 2016.g. postavljen je „Park znanosti“ koji je opremljen s dva eksponata edukativnog sadržaja u vidu glazbene ograde i zvučnog zrcala.

Pored svakog eksponata je postavljena opisna ploča koja sadrži opisni tekst na hrvatskom i engleskom jeziku i objašnjava kako i zašto pojedini eksponat funkcionira.

Glazbena ograda izvedena je na način da se lupkanjem melodijskih cijevi uzduž ovog eksponata odsvira određena melodija.

Stvaranje glazbenih melodija nikada nije bilo lakše. Koncept i struktura „Glazbene ograde” pruža posjetiteljima „Parka znanosti” doživljaj sviranja određene melodije. Udaranjem metalnih cijevi uzduž ovog eksponata posjetitelj će u hodu odsvirati melodiju Ludwiga van Beethovena poznatu kao „Oda radosti“ koja je dio njegove Devete simfonije.

Prikladna je za ranu glazbenu edukaciju i poticanje osjetilne percepcije osoba starije životne dobi, kao i one s posebnim potrebama.

Zvučna zrcala su izvedena na način da šaptom izrečene riječi u žarištu jednog “Zvučnog zrcala” se čuju u drugom, udaljenom 20 metara! Zvuk isto poput svjetlosti promatramo kao gibanje valova.

Funkcija ovog eksponata u povijesti je korištena u mehanizmima komunikacije na daljinu. „Zvučna zrcala” predstavljaju fizikalni fenomen, a sam eksponat pruža atraktivan i iznenađujući efekt.

„Park znanosti” je autorski projekt koji je zamišljen s ciljem da se javna površina oplemeni interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajem namijenjenim svim dobnim skupinama

Posjetiteljima pruža priliku da na interaktivan i zanimljiv način pokreću i osluškuju eksponate edukativnog sadržaja te tako spoznaju zašto i kako svaki od njih uspješno funkcionira.

Uz zanimljivu, interaktivnu prezentaciju znanosti u sklopu igre i istraživanja eksponata Parka, znanstvene se spoznaje lako usvajaju i postaju dio općeg obrazovanja svih korisnika

Autor parka je Luka Veverec.
Vrijednost eksponata je 52.537,50kn, izvođač je tvrtka Veverec 91 d.o.o.