Ovim projektom krajobrazne arhitekture uređena je zapuštena gradska površina koja je pretvorena u funkcionalni park.

Park Pomerio

Park koji omogućuje ugodan boravak svima, bez obzira na dob ili interese, nalazi se na području omeđenom ulicama Pomerio, Ivana Rendića i Ive Marinkovića, a prostire se na pet tisuća kvadratnih metara.

Jedna od glavnih karakteristika parka je terasasto uređenje u okviru kojega svaki tip korisnika dobiva svoj kutak: za sjedenje, sunčanje, hodanje, promatranje i osluškivanje vode, pogled na gradski centar i dječju igru. Staza i stubište postepeno se sužavaju od svog početka u Ulici Pomerio sve do završetka u Ulici Ive Marinkovića gdje je oblikovan uzvišeni vidikovac s lijepom vizurom prema parku.

Sam park proteže se na tri razine – najdonja, uz Ulicu Pomerio, najmanje se promijenila u odnosu na prethodno stanje, budući da se ovdje nalazi autobusna stanica, a zadržana su i postojeća stabla, koje su zasadili prvi graditelji ovog parka iz 1952. godine, no prelaskom na drugu razinu, dobiva se posve nova vizura.

Središnji dio parka dobio je najvažnije značenje, a osmišljen je kao svojevrsni trg, gdje se može osjetiti otvoreni prostor i uživati u suncu. Posebna atrakcija središnjeg dijela je vodeni zdenac, gdje po obodu voda izvire i ponire u podzemlje, krećući se preko oblutaka izvađenih iz korita Rječine.

Treća razina, koja se pruža uz Ulicu Ive Marinkovića i vodi prema OŠ Brajda, namijenjena je igri djece, za koju su postavljeni velika sprava-brod te jedno igralo za djecu manjeg uzrasta. Ispod vidikovca se nalazi javni sanitarni čvor s prostorijom namijenjenom održavanju parka, ali i površina na kojoj se može sjediti za stolom i uživati u hladu pergole.

Zelenilo u parku pomno je odabrano. Većim dijelom sađene su visoke stablašice kao i nisko bilje, uglavnom mediteranskog podneblja. Sađene su biljke koja cvatu, poput badema, murve, gorke naranče ili jorgovana, mnoštvo šarenih gromova, trajnica i ukrasnih trava, aromatično grmove poput kadulje, smilja, majčice dušice ili mente, pa čak i šumske jagode, maline i kupine. Pri projektiranju posebna se pozornost posvetila potrebama osoba sa smanjenom pokretljivosti, pa su, uz pokretne platforme, cijelim područjem parka postavljene staze s prilagođenim nagibom, kao i sigurnosne ograde.

Parkovna površina pješački je dostupna sa zapadne strane iz Ulice Ivana Rendića te sa istočne strane, odnosno sa javnog stubišta Ulica Pomerio – Ulica Ive Marinkovića.

U sklopu projekta izvedena je cjelovita rekonstrukcija Ulice Ivana Rendića, izgrađen novi obostrani nogostup, uređena parkirna mjest. Rekonstrukcija dijela Ulice Pomerio obuhvatila jer uređenje autobusne postaje i autobusnog ugibališta, uređenje dijela nogostupa uz parkovnu površinu.

Park je otvoren u svibnju 2018. godine, a vrijednost investicije iznosi 6.435.213,49 kuna.