Josip Štefan

Josip Štefan

Rođen je 1940. u Štefanima, pored Rijeke. Radnu biografiju počinje u Brodogradilištu 3. maj kao diplomirani ekonomist. Uslijedilo je obavljanje niza gospodarskih i političkih dužnosti. Bio je predsjednik Općinskoga sindikalnog vijeća, potom direktor RTV centra u Rijeci i predsjednik Općinske konferencije SKH Rijeka. Godine 1979. postao je generalni direktor riječke Luke.

Od 1985. do 1987. bio je direktor Jugolinije, u to doba jednog od najvećih linijskih brodara na Mediteranu. Obje tvrtke bile su ključno važne za riječku gospodarsku sliku. To je doba njihovih snažnih investicijskih zamaha. Štefana se smatralo simbolom Luke iz njenih najboljih vremena, držeći kako je imao razvojnu viziju i znao pokrenuti ljude oko sebe.

Bio je predsjednik Izvršnog odbora Riječke banke. Obavljao je i niz dužnosti na republičkoj razini. Bio je zastupnik u hrvatskom Saboru, predsjednik Općeg udruženja saobraćaja i veza Hrvatske, predsjednik Republičkog SIZ-a za željeznički promet Hrvatske te član Komiteta za saobraćaj i veze SR Hrvatske.

Javne dužnosti nije doživljavao kao skraćeni put za stjecanje osobnog ugleda. Biti rukovoditelj za njega je velikim dijelom značilo raditi na stvaranju dobrih međuljudskih odnosa. Donošenje odluka važnih za okruženje nije ga udaljilo od tzv. malog čovjeka, niti od vrijednosti koje je prepoznavao u običnom, svakodnevnom životu.
Preminuo je 2005. godine.