Petar Klausberger

Petar Klausberger

Rođen je 1906. u skromnoj riječkoj talijanskoj obitelji. U 12. godini postao je kovački, potom stolarski i ličilački šegrt. Rano je prihvatio antifašističke ideje. Tijekom Drugog svjetskog rata u njegovu stanu održavaju se sastanci pokreta otpora. Ratno mu je ima Perka. Godine 1944. postaje član Gradskog komiteta Komunističke partije, odgovoran za ilegalne aktivnosti u okupiranom gradu. SS ga stavlja na popis traženih osoba, a on, zbog niza racija, prelazi na partizanski teritorij. Tu postaje član Okružnog komiteta KP i povjereno mu je vođenje borbene grupe za tešku industriju, s kojom u gradu širi propagandni materijal.

Čim je Rijeka 3. svibnja 1945. oslobođena od njemačkih vojnih snaga, Klausberger postaje član Gradskog narodnog odbora Rijeke. Istog mjeseca preuzima mjesto njegova predsjednika. Nakon formalnog spajanja Rijeke i Sušaka, postaje 1948. prvi gradonačelnik ujedinjenoga grada. Klausberger je vodio Rijeku u teškim vremenima, kada je grad u neposrednom poraću trebalo podizati iz ruševina i vladala je oskudica.

Nakon toga postao je predstavnik u hrvatskom Saboru, također zastupnik u jugoslavenskom parlamentu, u tri mandata. Tijekom gradonačelničke sedmoljetke, upamćen je kao vrijedan, skroman, iskren i pošten čovjek. Radije se družio s građanima nego sjedio na dugim službenim sastancima. Osnivač je i prvi predsjednik Ribolovnog društva Luben, dopredsjednik NK Kvarner (kasnije HNK Rijeka). Građani su mu se često obraćali da im osobno pomogne riješiti razne probleme. Što je on rado i činio, nikad za to ne preuzimajući zasluge. Preminuo je 1981.