Vojko Obersnel

Vojko Obersnel

Vojko Obersnel rođen je 1957. u Rijeci. Diplomirao je eksperimentalnu biologiju te magistrirao oceanologiju i medicinsku genetiku. Mjesto predavača na riječkom Medicinskom fakultetu zamijenio je 1997. mjestom pročelnika gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

Dužnost gradonačelnika preuzeo je 2000. i izbornom voljom sugrađana ostao na njoj rekordnu 21 godinu. Godine 2009. postao je prvi izravno izabran gradonačelnik Rijeke. Grad je u njegovo vrijeme dobio novi socijalni program, ušao u europsku mrežu zdravih gradova te dobio titulu najtransparentnijeg grada u Hrvatskoj. Među važnim projektima ostvarenim u Obersnelovo vrijeme su: bazenski kompleks Kantrida, Centar Zamet, Atletska dvorana Kantrida, izgradnja stanova na Rujevici u sklopu projekta poticane stanogradnje, sveučilišni kampus Trsat, dovršetak zaobilaznice, plinofikacija grada itd. Godine 2015. oformljena je Urbana aglomeracija Rijeka, prva u Hrvatskoj.

Rijeka je 2020. ponijela titulu Europske prijestolnice kulture. Tim povodom otvorena je obnovljena Palača šećera, kao novo sjedište Muzeja grada Rijeke, a novo sjedište dobio je i Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Oboje se moglo zahvaliti projektu prenamjene bivšeg industrijskog kompleksa Benčić u gradski art-kvart, koji se zaokružuje otvaranjem nove Gradske knjižnice i Dječje kuće. Obersnel je bio predsjednik hrvatske Udruge gradova.

Usporedno se bavio stranačkim radom. Bio je predsjednik Kluba članova Županijske skuštine SDP-a, prvi čovjek Gradske organizacije SDP-a i član Predsjedništva SDP-a. Sugrađani ga poznaju kao osobu snažnog temperamenta. Na tu osobinu često su ciljali njegovi politički protivnici, što je znalo rezultirati uzbudljivim trenucima na sjednicama gradskog parlamenta.