KBC Rijeka, Klinika za ginekologiju i porodništvo kontinuirano od 1995. godine organizira tečajeve psihofizičke pripreme trudnica za porod.

Cilj tečaja je upoznati buduće majke (i njihove partnere) sa činom poroda, te načinima na koji mogu doprinijeti da se porod lakše i brže završi. Tečaj podrazumijeva teorijska predavanja i vježbe u ukupnom trajanju od 24 sata kroz devet dana. Teme predavanja, odnosno vježbi su trudnoća i normalan porod, prehrana u trudnoći, fizička aktivnost i tjelesno vježbanje u trudnoći, priprema za porod, četiri porodna doba, alternativni načini rađanja, vježbe disanja i tjelesne vježbe, psihološki i emocionalni aspekti tijekom trudnoće, porođaja i roditeljstva, zaštita majčinstva prema zakonskim propisima, psihomotorni razvoj dojenčeta, novorođenče i prehrana, patronažna sestra – uloga i zadaci u zaštiti trudnica, babinjača i novorođenčadi, praktična uputstva o prirodnoj prehrani novorođenčeta – dojenje, te obilazak rodilišta.

Tečaj se provodi tijekom cijele godine, jednom mjesečno izuzev ljetnih mjeseci u prostorijama Klinike.U njegovoj provedbi sudjeluju stručnjaci različitih profesija (liječnici, medicinske sestre, psiholozi i pravnici).