Dizalice su smještene na riječkom lukobranu, u vlasništvu su i nadležnosti Lučke uprave Rijeka. Riječ je o prostoru koji je dio zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke te zbog toga podliježe Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Dvije poluportalne dizalice br. 8 i 10 izradila je poznata tvrtka GANZ – Budapest. Dizalica br. 8 izgrađena je 1957., dok je dizalica br. 10 iz 1948.godine.Od 2010. do 2014. godine.

Intervencijom Grada Rijeke krenulo se u obnovu i sanaciju dizalica koje se nalaze na javnom prostoru lukobrana, omiljenoj riječkoj šetnici. Direkcija za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Grada Rijeke sredstvima spomeničke rente kontinuirano je sufinancirala program sanacije poluportalnih dizalica GANZ na riječkom lukobranu.

Portalne dizalice Ganz na riječkom lukobranu, Molo longo

Portalne dizalice Ganz na riječkom lukobranu

U lipnju 2010. godine odlučeno je da se uklone okretni gornji dijelovi dizalica radi opasnosti od pada dijelova i dotrajalosti čelične strukture. S obzirom na starost samih dizalica, kao i na tradiciju pretovara tereta na tom području odlučeno je da će se navedene dizalice obnoviti i zadržati na postojećim stazama i to tako da ih se propisno zaštiti i izloži kao eksponat.
Gornji pomični dijelovi dizalica zamijenjeni su odgovarajućim gornji pristrojima s drugih dizalica u vlasništvu Luke uprave jer su oni koji su originalno stajali na lukobranu bili u izrazito lošem stanju. Zatim su restaurirani i sanirani donji dijelovi – baze. Sanacija je dovršena 2013. godine.
2014.godine dizalice su opremljena reflektorima s LED izvorima svjetlosti RGB koji imaju mogućnost proizvesti razne boje u više intenziteta kojima je obogaćena svakodnevna noćna vizura riječkog lukobrana. Posebnim bojama svjetla obilježavaju se značajniji datumi.
Program je realiziran pod nadzorom nadležnog Konzervatorskog odjela.
Grad Rijeka je sufinancirao projekt sredstvima spomeničke rente u iznosu od 1.896.450,00 kn.