Što obuhvaća projekt revitalizacije?

Projekt “Prenamjena i revitalizacija ex bloka Rikard Benčić u Rijeci” obuhvaća revitalizaciju bivšeg industrijskog kompleksa “Rikard Benčić” u centru Rijeke i prenamjenu objekata u sklopu kompleksa u javnu kulturnu i obrazovnu svrhu kroz ulaganja i opremanje sljedećih sadržaja:

Rekonstrukcija i opremanje postojećih objekata

 • Upravna zgrada bivše Tvornice Šećera (”Palača Šećerane”) u funkciji Gradskog muzeja Rijeka, bruto površine 5.565 m²,
 • T-zgrada u funkciji Gradske knjižnice Rijeka, bruto površine 5.826 m²,
 • H-objekt u funkciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, bruto površine 1.550 m² i
 • Ciglena zgrada u funkciji Dječje kuće u sklopu programa Art-kina, Gradskog kazališta lutaka i Gradske knjižnice Rijeka, bruto površine 2.500 m²

Uređenje javnih površina (12.690 m²) u sklopu kompleksa

Nositelj projekta je Grad Rijeka uz sudjelovanje partnerskih institucija: Gradske knjižnice Rijeka, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Muzeja grada Rijeke, Gradskog kazališta lutaka i Art-kina iz Rijeke koji pojačavaju organizacijske i tehničke kapacitete za provedbu projekta.

Svrha projekta je poticanje inkluzivnog rasta i razvoja regije kroz povećanje kvalitete usluga kulturno-edukativnih sadržaja i razvoj kulturnog turizma, uz stvaranje novih radnih mjesta te bolje povezivanje svih građana u rad knjižnice i oba muzeja, što će doprinijeti održivom regionalnom razvoju i boljoj kvaliteti života grada.

Opći cilj projekta je stvaranje prepoznatljivog identiteta Grada Rijeke i društveni i gospodarski razvoj grada Rijeke, a kroz:

 • doprinos razvoju grada Rijeke u jaki regionalni centar kulturnih, turističkih i kreativnih događanja,
 • urbanu regeneraciju,
 • razvoj kulturnog turizma,
 • kreiranje novih radnih mjesta kroz razvoj malog poduzetništva na području kulturnih i kreativnih industrija te turizma i ugostiteljstva i
 • društvenu interakciju i socijalnu inkluziju.

Specifični cilj projekta je prenamjena i revitalizacija bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić u Rijeci odnosno zaštita, obnova i prezentacija baštine, ali i obnova zapuštenog dijela grada, i to:

 • stvaranjem novih prostornih kapaciteta za kulturu i poduzetništvo,
 • povećanjem broja posjetitelja muzeja i ostalih edukativnih, kulturnih i zabavnih sadržaja, te povećanjem broja korisnika knjižnice,
 • razvojem znanja i vještina stanovništva, naročito mladih osoba te poticanjem inovativnih poslovnih ideja u kulturi i povezanim djelatnostima.

Kompleks Rikard Bencic, Upravna zgrada, park pred upravnom zgradom, PIK Rijeka i H-objekt

Cigleni i T-objekt

Cigleni i T-objekt dio su tvorničkog sklopa u kojem su se stoljećima proizvodili strateški važni proizvodi. Oni su bili osnova urbanog razvoja Rijeke i kao takvi vrijedni su zaštite i obnove. T-objekt izgrađen je u drugoj polovici 19. stoljeća za potrebe tvorničkog kompleksa za preradu duhana. Polovicom 20. stoljeća u građevine kompleksa, kao i u T-zgradu, uselila se novija tvornica za proizvodnju i popravak brodskih strojeva „Rikard Benčić“.
Građevine imaju arhitektonsko-povijesnu vrijednost kao primjer industrijske arhitekture kraja 19. stoljeća i tadašnje tipologije skladišnih građevina. U unutrašnjosti građevina očuvani su izvorni lijevano željezni stupovi.
Useljavanjem kulturnih ustanova u zgrade bivšeg industrijskog kompleksa Benčić omogućit će se obnova i daljnje održavanje zapuštenih građevina na vrijednoj lokaciji u zapadnom dijelu centra grada, ali i riješiti pitanje sadašnjeg neadekvatnog i podstanarskog statusa riječkih kulturnih ustanova na drugim lokacijama.
U T-objekt kompleksa Benčić smješta se Gradska knjižnica Rijeka, dok Ciglena zgrada postaje Dječja kuća, objekt namijenjen aktivnostima djece i mladih.

Jedni od glavnih korisnika ovog projekta su djeca i mladi predškolske i školske dobi sa područja Rijeke i aglomeracije. Aktivnosti u novoj infrastrukturi obuhvaćaju edukacije, radionice ali i kvalitetno organiziranje slobodnog vremena u sadržajno uređenim prostorijama, a sve sa ciljem razvoja kreativnosti, socijalnih vještina i stjecanja znanja u polju književnosti, likovne, filmske, medijske i glazbene umjetnosti.

Za strateški projekt „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od od 68.206.564,80 kn, u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i Kohezija 2014-2020”.

U ožujku 2019. započeli su radovi na Dječjoj kući. Planirani završetak radova na Dječjoj kući je travanj 2020., a na T-objektu veljača 2021. godine.

Po završetku projekta rekonstrukcije i opremanja, Cigleni i T-objekt će na ukupno 6.478 m² smjestiti Gradsku knjižnicu Rijeka, Gradsko kazalište lutaka, Art-kino te Muzej moderne i suvremene umjetnosti s prilagođenim sadržajima u sklopu Dječje kuće. Osim kulturne namjene, obnovljene zgrade imat će u manjem dijelu i komercijalnu namjenu u vidu caffea, zalogajnica i barova.

Namjera projekta je stvaranje kulturnog žarišta s naglaskom na mlađe građane kako bi se konzumacija kulture odrazila na opću uključenost građana u svrhu održivog regionalnog razvoja i bolje kvalitete života.