Astronomski centar Rijeka i Centar tehničke kulture Rijeka najvažniji su objekti tehničke kulture, s tim da u brojnim gradskim prostorima djeluju udruge tehničke kulture.

Astronomski centar Rijeka

Astronomski centar Rijeka prvi je i jedini astronomski centar u Hrvatskoj koji objedinjuje zvjezdarnicu i planetarij, jedini digitalni planetarij u Hrvatskoj i široj regiji. U prostoru se održavaju filmovi, interaktivne prezentacije, promatranja, predavanja, izložbe, koncerti i dr., a prostorije Centra su idealno mjesto za manje i srednje velike kongrese, incentive turizam, specijalizirane događaje poslovnih tvrtki, kulturne aktivnosti (kazalište, glazbene i pjesničke izvedbe, dječji rođendani) i drugo.

Objektom upravlja Rijeka sport, trgovačko društvo u stopostotnom vlasništvu Grada Rijeke.

Zvjezdarnica koja se nalazi u sklopu Astronomskog centra Rijeka otvorena je 2001. godine pod imenom Riječka zvjezdarnica. U Riječkoj zvjezdarnici (objekt je 2009. nakon uređenja i otvaranja planetarija preimenovan u ACR), djeluje udruga Akademsko astronomsko društvo – Rijeka, koja organizira popularno-znanstvena predavanja. U slučaju vedrog vremena, članovi AAD-a Rijeka za posjetitelje organiziraju promatranja noćnog neba kroz teleskop zvjezdarnice. Budući da se radi o gradskoj zvjezdarnici, zbog svjetlosnog onečišćenja uvjeti za promatranje nisu idealni; ipak, ACR se nalazi na samom rubu grada a ne u središtu gdje ima najviše jake umjetne rasvjete, pa je nebo ipak dovoljno tamno za uživanje u lijepim nebeskim objektima. Teleskop zvjezdarnice ima promjer 40 cm i posjetiteljima otkriva Mjesec, planete Sunčeva sustava i njihove zanimljive detalje, zvijezde, maglice raznih oblika i veličina, te daleke galaksije.

Edukacijsko-izložbeni prostor CTK Rijeka

Centar tehničke kulture Rijeka mjesto je gdje se svi mogu educirati, informirati i zabavljati. Svojim programima od 1995. godine Centar doprinosi podizanju informatičke i tehničke pismenosti Riječanki i Riječana.

U 2015. godini preuređen je Edukacijsko-izložbeni prostor CTK Rijeka u kojem djeluje Klub za žene i klub za mlade RI connect gdje se organiziraju brojna edukativno-informativna događanja.

Uz redovni program informatičkog obrazovanja djece, mladih i odraslih građana i građanki, CTK Rijeka dvadeset pet godina uspješno provodi i programe senzibilizacije i socijalizacije društveno isključenih skupina (umirovljenici, branitelji, osobe s invaliditetom).

Vlasnik  objekta je Grad Rijeka. Objektom gospodari Centar tehničke kulture Rijeka. Objekt je preuređen 2015. godine. Bruto tlocrtna površina građevine iznosi 260 m².