Član Gradskog vijeća Josip Kukuljan je, temeljem članka 73. stavka 1. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeke, vezano uz radove u Krešimirovoj ulici, postavio sljedeća pitanja:

Prema članku 73. stavka 1 Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeka, postavljam vam sljedeća pitanja namijenjeno gradonačelniku vezano uz radove u Krešimirovoj ulici. U prilozima šaljem fotografije u kojoj su vidljivi propusti i greške nakon izvođenja radova.

    1. Tko su sve bili izvođači radova u Krešimirovoj ulici koji su započeti u lipnju 2019.godine?
    2. Tko je bio stručni nadzor nad radovima građenja i rekonstrukcije?
    3. Tko je od strane Grada nadležan za kontrolu izvedenih radova?
    4. Jeste li kao investitor uočili kakve nepravilnosti u izvođenju radova?
    5. Hoće li biti ispravljeni propusti u radovima za koje ste uočili nepravilnosti?
    6. Tko će prema Ugovoru snositi trošak budućih radova na ispravljanju?
    7. Na više mjesta u Krešimirovoj ulici zbog krivog nagiba asfalta zadržavaju se jezera vode. Hoće li se na kritičnim mjestima ispraviti krivi nagib asfalta ili će se problem rješavati nekom drugom metodom?
    1. Na fasadi Upravne zgrade KBC-a Rijeka, Krešimirova 42 prilikom radova na privremenoj vodoopskrbi pitke vode izvođači su skinuli na dva mjesta završetke odvodnih cijevi krovnih voda do visine cca 2,5 metara.
      Nakon završetka posla iste limene cijevi nisu vraćene na mjesto. Zbog toga voda sa kosog krova pada na toj visini na fasadu i nogostup. Hoće li se limene
      cijevi vratiti na mjesto?

Odvodna cijev na fasadi Upravne zgrade KBC-a Rijeka, Krešimirova 42

  1. Prilikom postavljanja cijevi preko kanala (ex Škurinjski potok) koji ide ispod Krešimirove ulice te istječe u more došlo je do znatnog smanjenja otvora kanala( u prilogu su fotografije). Utječe li takva preinaka na zadržavanje znatne količine vode kod jačih kiša?

(Cijevi postavljene preko kanala ex Škurinjski potok 1, (foto Ivan Vuljanić, Facebook, 16.11.2012.; Maks Kosjek mail – fotografije dostavio vijećnik Josip Kukuljan)

Odgovor

U Komunalnom društvu Vodovod i kanalizacija d.d. navode kako su Zajednica ponuditelja GP Krk d.d. Krk i Godina Slovenija bili ugovoreni izvođači radova na investiciji KD ViK-a, odnosno gradnji i rekonstrukciji te zamjeni vodno-komunalne infrastrukture u Krešimirovoj ulici.
Stručni nadzor gradnje, rekonstrukcije i zamjene vodno-komunalne infrastrukture u Krešimirovoj ulici obavljao je Geokon d.o.o. Zagreb; tvrtka koja je i od strane Grada Rijeke bila nadležna za kontrolu izvedenih radova.

Tijekom izvođenja radova na gradnji, rekonstrukciji i zamjeni vodno-komunalne infrastrukture u Krešimirovoj ulici KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. kao investitor nije uočio nepravilnosti. Od izvođača radova ovo je Društvo tražilo manje prilagodbe kod monterskih sklopova, sukladno iskustvu stručnih službi Društva i radi omogućavanja lakšeg održavanja.
Izvođač radova sve je sugestije uvažio te su korekcije obavljene tijekom izvođenja radova.

Odredbama sklopljenog Ugovora o izvođenju radova izvođač jamči za izvedene radove, sukladno pravilima i propisima struke. Jamstveni rok za kvalitetu utvrđen je na razdoblje od tri godine od primopredaje radova i svi nedostaci koji se mogu pojaviti u jamstvenom roku pokriveni su Jamstvom za otklanjanje nedostataka u jamstvenom roku. Drugim riječima, trošak eventualnih otklanjanja nedostataka snosi izvođač radova.

Što se tiče navodno krivog nagiba asfalta i zadržavanja vode na nekim mjestima u Krešimirovoj ulici, u očitovanju Hrvatskih cesta d.d., Poslovna jedinica Rijeka, navodi se kako je geodetskim snimkom izvedenog stanja nakon rekonstrukcije Krešimirove ulice utvrđeno da su visine i projektirani nagibi u skladu s projektnom dokumentacijom.

Vezano za pitanje Upravne zgrade KBC-a Rijeka, na adresi Krešimirova 42, odakle su izvođači prilikom obavljanja radova na privremenoj vodoopskrbi pitke vode skinuli završetke odvodnih cijevi krovnih voda, a po završetku radova ih nisu vratili, obaviješten sam da je izvođač upoznat s tim nedostatkom koji će biti uklonjen u najkraćem mogućem roku. Naručena je nova cijev koja će biti montirana, umjesto cijevi koja je oštećena prilikom izvođenja radova.

U KD Vodovodu i kanalizaciji naglašavaju kako nije došlo do smanjenja otvora kanala Škurinjskog potoka na njegovom križanju s novopostavljenim kanalizacijskim cijevima u Krešimirovoj ulici, jer je ista protočnost zadržana izvedbom projektiranog tehničkog rješenja, a kojim je na poziciji križanja kanala i cjevovoda prošireno i produbljeno dno korita kanala Škurinjskog potoka.

Podsjetimo kako je Ugovor o izvođenju radova bio podijeljen između Naručitelja na način da je KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka bio zadužen za rekonstrukciju i dogradnju sustava odvodnje otpadnih voda u Krešimirovoj ulici. Grad Rijeka bio je zadužen za radove na poboljšanju postojećeg sustava odvodnje na križanju Mlaka, a Hrvatske ceste d.o.o. Zagreb za radove rekonstrukcije kolnika Krešimirove ulice. Radovi su se odnosili na obnovu kolničke konstrukcije i rubnjaka te novelaciju horizontalne i vertikalne signalizacije. Projektom su definirani uzdužni i poprečni nagibi ceste s jedino mogućim načinom uklapanja na pozicijama postojećih poprečnih ulica i postojećih raskrižja, kako bi se mogla ostvariti funkcionalna cjelina u građevinskom i prometnom smislu.

Nadalje, u postojećem sustavu oborinske odvodnje obavljeni su radovi niveliranja postojećih slivnika na novo projektirane kote i dodavanja novih slivnika na mjestima gdje je geometrija kolnika to uvjetovala.

Grad Rijeka je kao jedan od Naručitelja, uz KD Vodovod i kanalizaciju d.o.o. Rijeka i Hrvatske ceste d.o.o. Zagreb sklopio Ugovor za rekonstrukciju dijela državne ceste, odnosno dio Krešimirove i Adamićeve ulice, rekonstrukciju i dogradnju sustava odvodnje otpadnih voda i poboljšanje postojećeg sustava odvodnje na lokaciji križanja Mlaka – I faza – Krešimirova sa zajednicom ponuditelja GP Krk d.d. Krk i Godina d.o.o. Kozina.

Grad Rijeka financirao je dio radova koji se odnose na poboljšanje postojećeg sustava odvodnje na lokaciji križanja Mlaka, za što je ugovorena vrijednost radova 612.943,45 kn, bez PDV-a. Izvedeni su radovi polaganja 245 m novih kanalizacijskih cijevi i postave 27 novih slivničkih rešetki, sve u zoni zahvata od raskrižja Krešimirove i Baračeve ulice prema istoku u dužini od cca 150 m. Vrijednost izvedenih radova je 600.231,72 kn, bez PDV-a.

U Odjelu gradske uprave za komunalni sustav ističu da su svi radovi izvedeni prema izvedbenoj projektnoj dokumentaciji i u skladu s važećom građevinskom regulativom i tehničkim propisima te je program kontrole i osiguranja kvalitete u potpunosti realiziran temeljem provedenih kontrola, pregleda, ispitivanja i drugih dokaza kvalitete. Obavljena je primopredaja radova na poboljšanju postojećeg sustava odvodnje na lokaciji križanja Mlaka te su izvođač radova i nadzorni inženjeri izdali svoja završna izvješća.

U uvjetima kada u kratkom vremenu padnu vrlo velike količine kiše, oborinska odvodnja uvijek je problematična. Slivnici i rešetke u takvim se uvjetima začepe nanesenom zemljom, šljunkom i raznim vrstama smeća, odnosno otpadaka, a u ovo jesensko vrijeme i lišćem. Kod ekstremnih oborina, djelatnici nadležne gradske službe umanjuju posljedice interventnim izlaskom na teren te se radi na zatvaranju otvorenih kanalizacijskih poklopaca i uklanjanju lišća i smeća sa slivnika kako bi se umanjile poplave na prometnicama. Na mjestima velikih poplava na prometnici otvaraju se slivnici kako bi se voda s prometnice ubrzano povukla. U takvim slučajevima se nakon povlačenja vode slivnici odmah zatvaraju.

S poštovanjem,
Gradonačelnik
Mr.sc. Vojko Obersnel