Član Gradskog vijeća Davor Štimac je, temeljem članka 67. stavka 1. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeke, postavio pitanje:

Cijenjeni gradonačelniče,
molim da mi temeljem članka 67. stavka 1. Poslovnika, Gradskog vijeća Grada Rijeke (“Službene novine Pnmorsko-goranske županije” broj 29/09, 14/13 i 22/13-lspr. i “Službene novine Grada Rijeke” broj 10/17, 14/18, 2/19 – pročišćeni tekst, 2/20, 3/21) odgovorite na pitanje u vezi poslovanja riječkih poduzetnika u Ukrajini i Ruskoj federaciji.

Svjedoci smo ratnog stanja u Ukrajini i „snažnih” globalnih gospodarskih sankcija uvedenih Ruskoj Federaciji zbog invazije na Ukrajinu.

Kako jedan dio riječkih poduzetnika posluje kako na području Ukrajine (ratno stanje) i Ruske Federacije (gospodarske sankcije), njihovo je redovito poslovanje u tim državama otežano odnosno onemogućeno.

Iz tog razloga, slobodan sam Vam uputiti pitanje koje će konkretne mjere poduzeti Grad Rijeka (uz mjere koje već poduzimaju ini dionici) ne bi li olakšao poslovanje riječkih poduzetnika koji dio svog poslovanja obavljaju na području Ukrajine odnosno Ruske Federacije?

Unaprijed
Davor Štimac
Nezavisni vijećnik

Odgovor

Poštovana gospođo Trošelj,

U nastavku dostavljam odgovor na postavljeno pitanje.

Činjenica je da ratno stanje u Ukrajini, a posljedično i gospodarske sankcije Ruskoj Federaciji, otežavaju pa čak i onemogućavaju, poslovanje nekim hrvatskim poduzetnicima, u koje pripada i određeni broj riječkih.

No, treba napomenuti kako navedeni neželjeni događaji, naročito zbog poskupljenja energenata i određenih sirovina, drastično povećavaju troškove i otežavaju poslovanje gotovo svim poduzetnicima na području europskog kontinenta. U tim okolnostima, jedino ispravno i moguće rješenje za prevladavanje sadašnje krize, u nadi da ista neće eskalirati, paketi su mjera koje donose nacionalne vlade te mjere na višim integracijskim razinama, kao npr. mjere Europske unije.

U tom smislu već postoji čitav niz inicijativa, pa tako i udruge Hrvatski izvoznici, kojima se traži da se na razini Europske unije formira Fond za sanaciju šteta u gospodarstvu. Kada govorimo o naporima Vlade RH, one se za sada svode na fiksiranje cijena određenih energenata, odnosno fiksiranje marži trgovaca naftnih derivata i smanjenje trošarina na određena goriva. To će omogućiti poduzetnicima da donekle kontroliraju dio troškova, no ukoliko nestabilnosti na tržištu potraju, bit će potrebne dodatne mjere putem smanjivanja porezne presije ili sektorske potpore koje može donijeti samo centralna vlast.

Vezano za odnos Grada Rijeke prema poduzetnicima, poznato je kako je upravo Grad Rijeka bio jedan od prvih gradova u RH koji je zbog pandemije virusa SARS-CoV-2, donio čitav niz mjera pomoći riječkim poduzetnicima, a koje su ujedno bile i najsveobuhvatnije, pa je u tom smislu istaknut kao primjer dobre prakse i od strane Europskog odbora regija. Međutim, navedene su mjere bile horizontalnog karaktera te se vodilo računa da budu u skladu kako sa hrvatskim zakonodavstvom, tako i sa direktivama na razini EU-a.

Što se pak tiče poduzetnika koje u pitanju navodi član Gradskog vijeća, Davor Štimac, odnosno poduzetnika koji imaju sjedište na području grada Rijeke, a izvoze na područje Ukrajine ili Ruske Federacije ili su na drugi način vezani za spomenuta tržišta, ne postoje službeni niti javno dostupni podaci o njihovom broju niti o njihovim dosadašnjim gubicima u poslovanju. Ono što je moguće saznati iz medija, direktne komunikacije koju imam s poduzetnicima i relevantnim institucijama, a koje također raspolažu isključivo neformalnim i parcijalnim informacijama, situacija za sada nije alarmantna. No, ukoliko se krizna situacija ne smiri u dogledno vrijeme, mogući su gubici prihoda koji se za najznačajnije izvoznike broje u desecima milijuna eura. Baš iz tog razloga ponavljam kako bi se eventualne interventne mjere mogle i trebale donijeti na razini centralne vlasti i uz suglasnost Europske komisije. Razlog tome je i usklađenost sa europskim politikama koja je, u ovom trenutku, potrebnija no ikad na europskom kontinentu.

No, svakako želim naglasiti kako Grad Rijeka u ovom neizvjesnom vremenu prati događanja na tržištu i komunicira sa poduzetnicima i institucijama, stoga smo u slučaju značajnijih poteškoća u poslovanju pretežitog djela riječkog gospodarstva, spremni, u koordinaciji sa višim instancama vlasti, donijeti određene mjere pomoći, kao što smo to činili i do sada, u kriznim vremenima.

S poštovanjem,
Gradonačelnik
Marko Filipović